Прoф. мр Пeрицa Дoнкoв, рeдoвни прoфeсoр нa Фaкултeту умeтнoсти, учесник је трећег по реду Нишког салона који је свечано отворен у четвртак 15. новембра 2018. у 19 сати у Официрском дому у Нишу и трајаће до 10. децембра 2018.

Нишки салон: 12/2, изложба дванаесторо уметника по избору два селектора најмлађа је годишња манифестација коју организује Галерија савремене ликовне уметности у Нишу.

Селектори овогодишњег Нишког салона: 12/2 су Бојана Бурић, дугогодиши кустос галерије Факултета ликовних уметности у Београду и Оливера Вукотић, кутос Удружења ликовних уметника Србије.

У ауторској концепцији Бојане Бурић засупљена су дела шесторо уметника различитих генерација и то Драгослава Кнежевића, Перице Донкова, Немање Лађића, Мариеле Цветић, Милене Путник и Нине Тодоровић. Како Бојана Бурић у образложењу наводи: „Разлог избора баш ових уметника није у ниховој усамљености у опредељењу за бављење и интерпретацијама градских пејсажа, ведута, спољне или унутрашње архитектуре, већ у њиховом посебном дискурсу и оптици према феномену Града и личног спољног или унутарњег простора, а пре свега, досегнутим квалитетом уметничког израза.“.

Милица Антонијевић, Вукашин Миловић, Миодраг Млађовић, Мирослав Лазовић, Ервин Ћатовић и Горан Чпајак су уметници чији су радови обједињени избором Оливере Вукотић. Према њеним речима: „За ову прилику изабрана су сликарска и вајарска остварења уметника који су у стваралачком зениту а чији радови поседују висок вредносно-естетски домет. Њихов заједнички именитељ, поред већ апострофираних атрибута, је да су окренути бићу слике/скулптуре а да их утисци из спољашњег света интересују до степена који им омогућава да то искуство примене у изградњи дела.“.

Кроз различит однос према свету и позицији уметника у њему, као и другачији став у односу на уметнички задатак и дело, две овогодишње селекције Нишког салона не одсликавају само општу дисперзивност савременог уметничког деловања, већ и две препознатљиве оријентације на домаћој уметничкој сцени.

Comments are closed.