Поштованa госпођо декан Факултета уметности Универзитета у Нишу,

 

            Поздрављам вас у име чланова и сарадника Огранка САНУ у Нишу, и захваљујем што сте се одазвали нашем позиву на отварање ове изложбе.

            Огранак САНУ у Нишу ради већ скоро годину и по дана, и за то време остварио је плодну сарадњу са значајним образовним, научним и културним установама у Граду и регионима који му гравитирају; наравно, и са одговарајућим институцијама у иностранству – у форми научних пројеката, научних скупова, јавних предавања, округлих столова, концерата, изложби итд. Комплетна активност видљива је на сајту Огранка. У области уметности, где одскора наше програме уређује Савет за музичке и ликовне уметности Огранка, понајвише смо сарађивали са Факултетом уметности Универзитета у Нишу, Народним музејом Ниш, Галеријом Универзитета у Нишу и Универзитетском библиотеком „Никола Тесла“ у Нишу.

            Прошле године имали смо запажену изложбу радова студената Факултета уметности у Нишу – ГРАФИКА 2017, коју смо приредили са Факултетом уметности у Нишу, Галеријом Универзитета у Нишу и Универзитетском библиотеком „Никола Тесла“. Пре месец дана, 8. маја, отворили смо изложбу радова награђених студената (сликара и дизајнера) Факултета уметности у Нишу – НАГРАЂЕНИ 2018.

            У међувремену, постарали смо се да у Извршном одбору САНУ, и у Савету Галерије САНУ, добијемо сагласност на предлог да се наши музичари и ликовни уметници, са Факултета уметности, из града Ниша и из југоисточне Србије, представе два пута годишње концертима и једном изложбом у Галерији САНУ у Београду – наравно, у складу са високим критеријумима и стандардима које негује САНУ. Очекујемо да Факултет уметности започне темељне припреме за ове репрезентативне активности. 

            А сада, у складу са мисијом Огранка, која подразумева, између осталог,  промоцију и младих и зрелих стваралаца, отварам изложбу цртежа наставника и сарадника Факултета уметности у Нишу (припремљену са истим суорганизаторима), која би требало да буде путоказ уметничким хтењима и настојањима њихових, односно наших даровитих студената.

Посебност ове изложбе је и у томе што је организована поводом обележавања 15 година постојања и рада Факултета уметности у Нишу, а у оквиру програма прославе Дана Универзитета у Нишу.

            Захваљујем руководствима Универзитета у Нишу, Факултета уметности у Нишу, Универзитетске библиотеке „Никола Тесла“ у Нишу на разумевању и досадашњој успешној сарадњи. Посебно се захваљујем ауторима изложених радова, и селекторима и приређивачима изложбе и пратећег материјала.

Дописни члан САНУ Милорад Митковић
потпредседник Огранка САНУ у Нишу

 

СРПСКА АКАДЕМИЈА НАУКА И УМЕТНОСТИ
ОГРАНАК САНУ У НИШУ
Изложба цртежа наставника и сарадника Факултета уметности у Нишу
Ниш, Изложбена сала Универзитетске библиотеке „Никола Тесла“ Ниш
11. јун 2018. године, 18:00 сати

Comments are closed.