Go to Top

Predavanja dr Ivane Medić na Fakultetu umetnosti u Nišu

Dr Ivana Medić, naučni saradnik Muzikološkog instituta Srpske akademije nauka i umetnosti, održaće dva predavanja na Fakultetu umetnosti u Nišu 20. i 21. aprila 2015. godine.

Predavanje "Studiranje na daljinu na britanskom Otvorenom univerzitetu - Iskustva iz nastavne prakse" održaće se u ponedeljak 20. aprila 2015. godine na Fakultetu umetnosti u Nišu u sali br. 12 sa početkom u 12 sati. Nakon predavanja, dr Ivana Medić predstaviće nova izdanja Muzikološkog instituta koja će pokloniti biblioteci Fakulteta.

Koncertno predavanje "Klavirska muzika Vasilija Mokranjca (1923-1984)" održaće se u utorak 21. aprila 2015. godine u Koncertno-izložbenom prostoru FU, Knjaževačka 2a, sa početkom u 19 sati. Na koncertnom predavanju će biti reči o delima Vasilija Mokranjca: Tema sa varijacijama (1947), Fragmenti (1956), Šest igara (1950-57), Intime (1973), Preludijumi (1975-84).

 

dr Ivana Medić - Biografija

Dr Ivana Medić je naučni saradnik Muzikološkog instituta Srpske akademije nauka i umetnosti. Angažovana je kao spoljni saradnik Centra za rusku muziku koledža Goldsmits Univerziteta u Londonu i kao jedan od koordinatora Studijske grupe za rusku i istočnoevropsku muziku pri Britanskoj asocijaciji za slavistiku (REEM/BASEES). Član je Upravnog odbora Srpskog muzikološkog društva. Od septembra 2014. biće rukovodilac beogradskog tima u okviru trilateralnog projekta City Sonic Ecology koji finansira Švajcarska fondacija za nauku.

Radila je kao predavač na Otvorenom univerzitetu (The Open University) i saradnik u nastavi na Univerzitetu u Mančesteru, Velika Britanija. Pre odlaska u Veliku Britaniju bila je vršilac dužnosti glavnog muzičkog urednika u redakciji Trećeg programa Radio Beograda i kao koordinator međunarodne razmene radijskih programa sa Evropskom radiodifuznom unijom (EBU), dok je pedagošku karijeru započela kao asistent na Katedri za teorijske predmete Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu.

Ivana Medić je završila osnovne i magistarske studije muzikologije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Kao dobitnica prestižnih stipendija Overseas Research Award, Graduate Teaching Assistantship i School of Arts, Histories and Cultures Award odlazi u Veliku Britaniju, gde je 2010. godine doktorirala na Univerzitetu u Mančesteru, pod mentorstvom prof. Dejvida Feninga. Njena doktorska disertacija posvećena je simfonijama br. 1-3 Alfreda Šnitkea u kontekstu pozne sovjetske muzike.

Ivana Medić je objavila dve knjige i preko 40 naučnih radova. U oblasti njegog istraživačkog rada spadaju ruska i sovjetska muzika, savremena srpska i balkanska muzika, avangarda u muzici, Štokhauzen, Šnitke, projekat sveobuhvatnog umetničkog dela, klavirska muzika i popularna muzika.

Aktivna je kao pijanistkinja i bas gitaristkinja, prvenstveno u domenu savremene muzike.