Izložba grafika pod nazivom “Piktograf” Mine Živić, Natalije Đorđević i Danila Paunovića, studenata Departmana za primenjene umetnosti, biće otvorena 30. marta 2021. godine u Galeriji Art55 u Nišu. Izložba će trajati do 12. aprila 2021. godine.

 

Tri poetike jedne generacije

“”Priroda odnosa između crteža i drugih likovnih medija, ukazuje na autorov prosede i na estetičke principe na kojima se on zasniva. Grafika otvara široki prostor za vizuelna izražavanja i iskazivanje ličnog kreativnog pristupa. Mladi stvaraoci koji se izdvajaju postojanošću i osećajem za tehnički i tehnološki aspekt ovog medija, vizuelizuju svoje ideje prirodnom neposrednošću. Osluškujući i iskazujući svoje afinitetite tokom studija studenti Fakulteta umetnosti u Nišu, Natalija Đorđević, Mina Živić i Danilo Paunović oblikovali su vlastite i prepoznatlјive izraze. Uspostavlјeni specifičan stvaralački proces upućuje i na paralelno odrastanje i umetničko sazrevanje. U njihovom pristupu, likovnost je konstantna kategorija a kreativni postupak je proces koji za epilog ima zaokruženu i jasnu estetsku formu. Radoznali, angažovani i sa promišlјeni stavom, načinili su grafičke listove dinamične i ubedlјive prirode.

Grafike koje čine ovu postavku proistekle su iz permanentne aktivnosti i inventivnog pristupa mediju. Vizuelna komunikativnost grafičkih listova svakog autora i uspostavlјene diskretne relacije između tri rukopisa, plod su jasno koncipiranih ideja. Iza slojevitog građenja kompozicije stoji odmereno korišćenje linije, površine i valerskih vrednosti. Otvorena poetička opredelјenja, jasno sagledavanje mogućnosti različitih grafičkih tehnika i podjednako uspešno izražavanje algrafijom, serigrafijom i digitalnom štampom, nagoveštavaju nova umetnička istraživanja. Vlastito sagledavanje u globalnom prostoru prirodna je potreba umetnika. Godine stvaralaštva koje su pred Natalijom, Minom i Danilom sasvim sigurno će doneti nova dela zasnovana na prepoznatlјivom pristupu i osobenom karakteru.” S. Radojković

Comments are closed.