мр Ана Аћимовић

Мр Ана Аћимовић рођена је у Лесковцу, где је завршила нижу и средњу музичку школу. Основне студије клавира завршила је на Факултету уметности у Приштини у класи проф. Драгослава Аћимовића. Магистарске студије корепетиције завршила је на Факултету музичке уметности у Скопљу, у класи проф. Тодора Светијева. Усавршавала се на мајсторским курсевима, семинарима и предавањима проф. Арбо Валдме (Ниш, 1993), проф. Наума Штаркмана (Ниш, 1994, 1995), проф. др Драгољуба Катунца (Ниш, 1994), проф. Јелице Владиковић (Лесковац, 1997) и проф. Душана Трбојевића (Лесковац, 1999).

У току школовања, а и касније, као педагог и клавирски сарадник, освојила је више Републичких и Савезних награда на такмичењима у бившој Југославији. Као уметнички сарадник радила је са Камерним оркестром КПГТ-а у Нишу и са њима је имала више значајних концертних остварења у више градова Југославије и Бугарске. Сарађивала је са познатим солистима и диргентима, као што су: Радмила Бакочевић–сопран, Трипо Симонути–виолина, Ивана Аћимоски-Жикић–виолина, Марија Рајковић-виолина, Виолета Панчетовић-Радаковић-сопран, Катарина Симоновић-Иванковић-сопран, Анђела Братић-флаута, Томислав Милошевић-виола, Сузана Костић – диригент и Јасмина Новокмет–диригент.

Учесник је пројекта „Национална концертна сезона 2008“, који је организован и реализован под покровитељством Министарства културе и Председника Републике Србије.

Посвећеност области клавирске сарадње, која представља њен одабир професионалне оријетнације, успешно је резултирала, између осталог, целовечерњим концертима којима се представила на многим значајним фестивалима у земљи и иностранству: „Нимус“ у Нишу, „Октох“ у Крагујевцу, „Град театар“ у Будви (Црна Гора), „Скопско лето“ у Скопљу (Македонија), „Ледамус“ у Лесковцу, „Интернационалне хорске свечаности“  у Нишу, као и музеју „Панчо Владигеров“ у Софији (Бугарска), и у еминентним салама као што су: Велика сала Коларчеве задужбине, сала Руског дома, сала симфонијског оркестра у Нишу, Галерија САНУ у Београду.

Ана Аћимовић остварује професионалну сарадњу са познатим македонским композитором Димитријем Бужаровским чију композицију „Кабаре“, оп. 62, успешно изводи на фестивалу „Скопско лето“ 2012. године као светску премијеру.

Остварила је снимке за РТС, Радио Београд, као и за ЦД издање Ревије класичне музике „Музика класика“.

Концертна активност Ане Аћимовић пропраћена је критикама и приказима многих новинских медија: „Музика класика“, „Књижевне новине“, „Нова Македонија“, „Врњачке новине“, „Народне новине“ и др.

Ана Аћимовић је доцент на Катедри за клавир Факултета уметности у Нишу.