Иван Ђачић

Иван  Ђачић је диригент и пијаниста . Прва знања о музици стиче у музичкој школи „Коста Манојловић“ у Земуну, у класи професорке Невене Стојановић, да би школовање наставио на Факултету музичке уметности у Београду, најпре на одсеку за клавир, а потом и на одсеку за дириговање. Био је ученик најеминентнијих педагога у нашој земљи, међу којима се истичу имена попут Злате Малеш, Невене Поповић и Бојана Суђића.

Као пијаниста, добитник је великог броја награда међу којима се истичу прве награде на  конкурсу ЕПТА, међународном фестивалу младих пијаниста у Шапцу, такмичењу „ Лисински“, Меморијалу Др. Војислав Вучковић и међународном такмичењу  Даворин Јенко  у Београду, другу награду на републичком такмичењу, трећа награда на међународном такмичењу Александар Скрјабин у Паризу. Усавршавао се на мајсторским курсевима Александра Сердара, Игора Лазка ( Русија , Аустрија), Роналда Цолмана (Белгија) и Уроша Лајовица (Словенија).

Наступао је у Београду ( Коларчева задужбина, галерија Прогрес, галерија САНУ, Артгет), у Паризу (Руски конзерваторијум и Српски културни центар, Гориција (Словеначки културни центар).

Као диригент до сада је сарађивао са симфонијским оркестрима Радио телевизије Србије, Дубровачким симфонијским оркестром, Оркестром Конзерваторијума „Рихард Вагнер“ у Бечу, Оркестром војске Србије “Станислав Бинички“, Оркестром Факултета уметности у Нишу, Омладинском филхармонијом Борислав Пашћан, Мадригалским  хором ФМУ, хором Белканто. Премијерно је изводио дела  савремених српских композитора међу којима се истичу дела Александра Вујића и Марка Марића.

У сезони 2017-2018 био  је асистент маестра Ђорђа Павловића у Филхармонији младих “Борислав Пашћан”. Такође, асистирао је маестри професорки Милени Ињац на припреми Дворжакове девете симфоније са оркестром Факултета уметности у Нишу.  2018. године радио је на пројекту Омладински Супер Хор у оквиру којег су млади музичари из Словеније и Србије наступали у Љубљани, Београду и Крагујевцу.

2019. године био је асистент диригент на летњем кампу Омладинске филхармоније Борислав Пашћан у Тршићу. Фебруара 2020. године учествовао је на мастеркласу маестра проф.Уроша Лајовица (Дубровник).

Тренутно је на мастер студијама оркестарског дириговања нa koнзерваторијуму Рихард Вагнер у Бечу у класи маестра професора Кристијана Шулца као и мастер студијама дириговања на ФМУ у Београду.

Од 2023. год ради на Факултету Уметности у Нишу – као сарадник у настави за Ужу уметничку област Композиција и Дириговање, на предмету Оркестар.