Мина Красић

Мина Красић је рођена 6. 3. 1996. године у Прокупљу. Основно и средње музичко образовање стекла је у класи професорке Вање Јелић у Музичкој школи у Нишу на одсеку за клавир. У току школовања је освојила велики број награда на републичким и међународним такмичењима.

Основне студије започела је у класи професора Александра Сердара, на Факултету уметности у Нишу. Дипломирала је, а потом и  мастерирала у класи професора Андрије Мамутовића. У овом периоду је освојила II награду на такмичењу младих пијаниста у Шапцу (2017) и II награду на Међународном такмичењу „Constantine the great“ (2020). Учествовала је у промоцији дискографског издања и пројекту Мултимедијалног центра Факултета уметности у Нишу „Унапређење извођачких способности младих музичара“ подржаног од стране Министарства културе и информисања Републике Србије 2017. године. Током школовања усавршавала се на мајсторским курсевима еминентних професора и пијаниста Александра Сердара, Бориса Краљевића, Хинка Хааса.

Одржала је целовечерње солистичке концерте у Београду, Нишу, Смедереву, Врању, Крушевцу, Врњачкој бањи, Зајечару, Лесковцу, Алексинцу, Прокупљу. Као камерни извођач наступала је са саставом „Conspirato“. Наступа као клавирски сарадник са сопраном Анитом Ферлеж Ераковић и као члан клавирског дуа са пијанистом Андријом Мамутовићем. Ангажована је у својству званичног корепетитора за припрему опере Кармен у оквиру пројекта који је организовао град Ниш 2022. године.    

Добитница је стипендије Фонда за младе таленте, стипендије талентованим ученицима и студентима Града Ниша и стипендије Републике Србије.

Тренутно је студент завршне године докторских студија на Академији уметности у Новом Саду у класи професора др Дориана Лељака. Запослена је као клавирски сарадник на Факултету уметности у Нишу.