Анђела Станковић

Анђела Станковић рођена је у Прокупљу 1993. године. Средњу музичку школу у Нишу завршила је у класи проф. Наташе Петровић као ученик генерације и као један од најуспешнијих ученика Музичке школе у Нишу, а основне и мастер студије на Факултету уметности у Нишу у класи проф. мр Јованке Аранђеловић. Своје музичке почетке обележила је наступима на дечјим фестивалима широм земље, од којих је и дечји фестивал Нека љубав влада Србијом у Београду. Учествовала је и освајала награде на бројним такмичењима и фестивалима у земљи и иностранству. Њен значајан успех представља II награда на Tакмичењу младих пијаниста у Барлети (Италија). Лауреат је категорије такмичења камерне музике у Кавадарцима (Македонија) и на такмичењу Младих пијаниста у Нишу у категорији клавирски дуо. Добитник је прве и специјалне награде на такмичењу Donne in musica у Крагујевцу за извођење композиције Тајни страх са квартетом Belcanto, као и Специјалне прве награде за извођење композиције Ружа Доре Пејачевић у категорији соло клавир. Усавршавала се код бројних педагога, као што су Борис Краљевић, Јуриј Кот, Ђорђе Милојковић, Александра Павловић, Миша Дацић, Маја Рајковић. Похађала је курсеве барокне музике. Добитник је стипендије општине Прокупље, републичке стипендије и стипендије Фонда за младе таленте – Доситеја.

Наступала је као солиста са Нишким симфонијским оркестром у сали НСО под управом диригента мр Зорана Станисављевића, као и оркестром Факултета уметности у Нишу у Коларчевој задужбини под управом диригента др Милене Ињац. Објавила је и CD у оквиру издавачког центра Факултета уметности у Нишу са композицијом Седам балканских игара, композитора Марка Тајчевића у оквиру пројекта Унапређивање извођачких способности младих музичара које је подржало Министарство културе Републике Србије. Добитник је Повеље Универзитета у Нишу као највећег признања за најбољег дипломираног студента 2019. године. Активни је соло, као и камерни извођач и забележила је целовечерње концерте у земљи и иностранству, од којих се издвајају концерти у крипти цркве Светог Марка у Београду, у великој сали Коларчеве задужбине, као и концерти у Кардици (Грчка) и на Међународном фестивалу младих у Балчику (Бугарска). Учествовала је у више пројеката у оквиру Ерасмус+ мобилности младих широм Европе (Шпанија, Португал, Италија, Сен Мартин – Карипска острва, Турска, Естонија, Финска итд.). Члан је Академског хора Студентског културног центра у Нишу са којима је наступала и као клавирски сарадник. Са СКЦ-ом је остварила сарадњу на пројекту опере Служавка господарица, која је забележила извођења широм Србије и региона.

Студент је Специјалистичких академских студија клавира на Факултету музичке уметности у Београду у класи проф. др Љиљане Вукеље. Запослена је на Факултету уметности у Нишу у звању стручни сарадник за ужу уметничку област Клавир.