Факултет уметности Универзитета у Нишу, са Огранком САНУ у Нишу, организује јубиларни десети у низу БАЛКАН АРТ ФОРУМ (БАРТФ) – национални научни скуп са међународним учешћем са темом Уметност и култура данас: интеракција. У години јубилеја, проблемски оквир посвећен је слојевитом феномену интеракције на пољу културе и уметничког стваралаштва, посебно када је реч о дифузији и рецепцији уметничких дела и образовања укуса.

Свечано отварање научног скупа биће одржано у Великој сали Универзитета у Нишу, у петак 7. октобра 2022. године, са почетком у 12 сати. На отварању скупа присутнима ће се обратити проф. др Весна Лопичић, проректор за међународну сарадњу Универзитета у Нишу, дописни члан САНУ проф. др Влада Вељковић, председник Комисије за руковођење радом Огранка САНУ у Нишу и проф. др ум. Милена Ињац, декан Факултета уметности у Нишу.

Пленарна предавања, нaкoн oтвaрaњa скупa, одржаће др Барбара Вујановић, музејска саветница „Атељеа Мештровић“ у Загребу, на тему „Suvremene umjetničke intervencije u stalnim postavima – primjer Muzeja Ivana Meštrovića“ и др Марта Вукотић Лазар, ванредни професор Филозофског факултета Универзитета у Приштини, на тему „Заједничке изложбе сликара Петра Добровића и архитекте Николе Добровића (1925–1934) и њихов значај за стваралаштво Николе Добровића“.

            У оквиру уметничког програма овогодишњег Балкан Арт Форума, своје стваралачке опусе представиће Давид Мастикоса, виши асистент Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци (Катедра за музичку теорију и композицију) и Владимир Ранковић, ванредни професор Филолошко-уметничког факултета Универзитета у Крагујевцу (Катедра за графички дизајн). Представљање опуса одржаће се у Концертно-изложбеном простору Факултета уметности у Нишу, у суботу 8. октобра од 11 сати.

            Научни део скупа конципиран је у три сесије које се ће одржати 7. и 8. октобра 2022. године. Детаљне информације и програм научног скупа можете наћи на сајту Факултета уметности у Нишу. (линк)

Comments are closed.