У понедељак, 29. маја 2023. године у 19.30, биће отворена изложба Vorteks (Вртлог) уметнице ванр. проф. др Јелене Трајковић Попиводе у Галерији Центра за културу “Градац”, Рашка.

Назив Vortex је енглеска реч која у савременој психологији означава вртлог позитивне енергије који се налази у другој димензији и у којем се налази све оно што желимо од живота , сви наши снови и жеље. Темељи се на Закону привлачења и веровању да фокусирањем на позитивну енергију можемо у наш живот донети позитивне резултате и обрнуто. Закон привлачења показује да свака особа у свој живот може привући оно што се налази у vortex- у, а да је за то потребна жеља, мотивација, рад и позитивно размишљање.

“Ослоњена на дводимензионалну слику, ова аудио-визуелна поставка обухвата просторну инсталацију од шест визуелних поља постављених у форми спирале, слике-објекте и цртеже на папиру.

Главни протагонисти су наге женске фигуре, наглашеног мишићног тонуса, без изражених индивидуалних карактеристика – у њих можемо уписати сликаркин аутопортрет, али и било коју другу људску јединку. Једноставно, женско тело је узето као универзални симбол савременог света, али и целокупног човечанства. Но, телесност је овде, пре свега, позиционирана као натполна категорија. А плес је та исконска нит која повезује и прожима људска обличја и њихово кретање кроз време.
Комплексно ткиво ове озвучене амбијенталне поставке саздано је од различитих значењских слојева и цитата.”

(извод из текста Данијеле Пурешевић)

На отварању ће, поред кустоса Соње Милићевић, говорити Данијела Пурешевић, ауторка текста у каталогу и члан Савета Галерије “Градац”, а публика ће имати прилику да од ауторке Јелене Трајковић Попивода, чује нешто више о томе како је настала ова комплексна просторна поставка која представља дијалог између различитих врста уметности – визуелне, кореографске и архитектуре!

Изложба ће бити отворена до 12. јуна 2023. године.

Comments are closed.