Колективна изложба радова студената Департмана за примењене уметности Факултета уметности у Нишу под називом „Визуелном реториком до идентитета II” у Срећној галерији Студентског културног центра у Београду отворена је од 19. до 30. маја 2022. године.

Ова изложба, уједно годишњи преглед најуспелијег рада студената III и IV године основних академских студија, студијског програма за Графички дизајн, на предмету Графичке комуникације, као примарне тематске поставке овог пројекта доноси радове 20 студената, и то су: Ана Миленковић, Јана Јанић, Јована Милојевић, Марта Пејчић, Миња Ђорђевић, Надежда Ристић, Сара Стојановић, Александра Станковић, Андријана Станковић, Кристина Ђурђевић, Марко Томић, Мила Теокаревић, Паулина Алексић, Сара Поповић, Теодора Николић, Хелена Милошевић, Василије Ињац, Јована Ђорђевић, Мина Живић и Небојша Стојковић.

Под менторством ванр. проф. Аните Милић и асисс. др ум. Миљане Раденковић на Факултету уметности Универзитета у Нишу, на Департману за примењене уметности, изучава се предмет Графичке комуникације.

По речима поменутих професорица: „Циљ наставног плана овог уже стручног предмета је да студенте оспособи за самостално промишљање, обављење креативног процеса у графичком дизајну и реализацији пројеката, односно, да креира будуће професионалце из области гафичког дизајна. Знање и вештине стечене из Графичких комуникација студенти потврђују кроз реализацију конкретних задатака. Они на настави испољавају своју надареност, ангажовано креативно размишљање и поткрепљују спремност за решавање конкретних задатака у савременом дизајну. Комбиновањем визуелних и реторичких елемената у једну кохерентну схватљиву целину заокружује се цео контекст, те је ова годишња изложба студената са Департмана за примењене уметности и добила назив Визуелном реториком до идентитета 2022. Графички дизајн се на тржишту препознаје као средство за различите облике визуелног комуницирања за шта је потребно, не само дар, већ улагање у знање и искуство који се стичу управо на студијама дизајна. Зато студенти III године основних стидија, у оквиру наставног плана Графичких комуникација обрађују проблематику графичких стандарда визуелног идентитета за фестивал науке Наук није баук, а на поменутој изложби излажу презентације својих идејних концепата. Студенти IV године имају комплекснији задатак којим улазе у проблематику визуеног комуницирања на релацији креација – производња – тржиште. Они реализују флаjер у виду тролиста за интернационални фестивал кратког играног филма Башта фест и лични веб-сајт који се такође могу видети на изложби.

(…) Циљ нам је да на овој изложби под називом Визуелном реториком до идентитета 2022. изложени радови студената, буду доказ реализоване узајамне студиозне активности студената и наставника“.

Comments are closed.