МАНИФЕСТАЦИЈА МУЗЕЈИ ЗА 10 – МОЋ  МУЗЕЈА 

од 14. до 20. маја

 

Галерија савремене ликовне уметности и ове године придружила се манифестацији “Музеји за 10”, која се у 54 града и на 159 локација одржава од 14. до 20. маја.

 

Манифестација “Музеји за 10” је национална музејска иницијатива, највећа у Србији, јединствана у Европи, која се ове године одржава осми пут, са намером да се током 7 дана музејских и галеријских програма обележе три важна датума – Међународни дан музеја, Европска ноћ музеја и Национална недеља музеја.

 

Овогодишњи слоган манифестације “МОЋ МУЗЕЈА” био је инспирација да тим ГСЛУ Ниш креира богат и разноврстан програм.  

 

У суботу 14.маја изложбени простори Официрски дом, Павиљон у Тврђави Салон 77 биће отворени за посетиоце од 18- 24 сата.

 

У Павиљону у Тврђави  14.маја у 19 сати биће свечано отворена изложба Графичка радионица “Сићево” , на којој ће бити изложени радови једанаесторо уметника  два сазива: Габријела Булатовић, Адам Пантић, Ивана Станковић, Филип Мисита, Алберто Балети (сазив 2019),  Марија Цурк, Франц Цурк, Ирена Ранђел, Никола Велицки, Ненад Зељић, Весна Павловић Пажђерски (сазив 2021). У 21 сат у Павиљону ће студенти Факултета уметности Универзитета у Нишу, класа проф. Марије Рајковић ,  Лазар Мутавџић, Тијана Филиповић , Тадија Мутавџића  и  Лука Илић  уз сарадњу клавирског уметничког сарадника  Сенке Симоновић приредити “Вече виртуозних дела за соло виолину и клавир.   

 

У Салону 77 публика ће од 18-24 сата моћи да посети изложбу скулптура Марка Вућковића, а у 18 сати планиран је наступ ученика Музичке школе Ниш: Ђорђе Филиповић, саксофон, Меланија Ракић, обоа, Лена Станковић и Лола Вељковић, клавир, Марица Станковић, виолина, Андреј Пауновић, гитара, Лука Савић и Богдан Младеновић, хармоника.

 

У Официрском дому љубитељи уметности ће током Европске ноћи музеја бити у прилици да виде ретроспективну изложбу слика Драгана Костића, а у 20 сати у оквиру музичког програма наступиће студенти гитаре Факултета уметности Универзитета у Нишу, у класи професора Милоша Јањића i професора Слободана Миливојевића,  Меланија Станковић, Александар Крстић, Дамјан Станковић, Дамир Благојевић и Александра Аврамовић.

 

Током националне недеље музеја од  15-20. маја изложбени простори ГСЛУ биће отворени од 12-18 сати , а 18.маја, када се обележава Међународни дан музеја, у 19 сати  свечано ће бити отворена изложба слика новосадског уметника Тадије Јанчића.   

 

Посете галеријским просторима су бесплатне. 

 

Comments are closed.