Виолончелисткиња Светлана Богосављевић одржаће мастерклас из виолончела на Факултету уметности у Нишу. Мастерклас ће се одржати 24. и 25. јуна 2024. године у Концертно-изложбеном простору Факултета уметности у Нишу (Књажевачка 2а). Официјелни клавирски сарадник ће бити пијанисткиња Мина Красић.

 

Биографија Светлане Богосављевић 

Пореклом из Београда, Србија, Светлана је студирала на Специјалној средњој школи Музичког конзерваторијума Чајковски у Москви и Високој музичкој школи у Келну. Студирала је са Данијелом Шафраном, Борисом Пергаменшиковом, Албан Берг квартетом, Амадеус квартетом и другим легендарним музичарима.
Као оркестарски музичар, Светлана је имала цењено место сарадника главног виолончела у Рајнској филхармонији и радила је са Симфонијским оркестром Севернонемачког радија, Симфонијским оркестром Бамбергера, Келнским камерним оркестром, Симфонијским оркестром из Сиднеја, Мелбурнским симфонијским оркестром и Сингапурским симфонијским оркестром. Такође је била на турнеји по Европи као главни виолончелиста ансамбла Double Sens. Као један од оснивача хваљеног Ensemble Liaison-а, Светлана је добила признање критике и наступала је са многим другим великим ансамблима, укључујући Аустралијски ансамбл UNSV. Са Ensemble Liaison, она режира и изводи годишњу серију од три концерта у Мелбурн Рецитал Центру, заједно са редовним наступима за Musica Viva, ABC Classic, и наступима на Аустралијском фестивалу камерне музике у Таунсвилу, Port Fairi Music фестивалу и Woodend Winter уметничким фестивалима.
Светланини снимци са Ensemble Liaison – Месијанов Квартет за крај времена за издавачку кућу Melba Recordings и трија Брамса, Бетовена и Бруха за издавачку кућу Tall Poppies добили су високе похвале критичара широм света. Поред везе са ансамблом, сарађивала је са многим дивним аустралијским и међународним уметницима, укључујући Немању Радуловића, Реја Чена, Ентонија Марвуда, Џејмса Краба, Ему Метјуз, Шерил Баркер, Питера Колман Рајта, Вилму Смит, Хенинга Крагеруда, Пола Грабовског, Дејвида Џонса, Тони Гоулд, Сопхие Ровелл, Иура Лее, Јоханнес Мосер, Катхрин Стотт и други. Светланина страст се протеже даље од наступа до неговања следеће генерације музичара. Више од две деценије делила је своје знање и искуство као наставник виолончела и камерне музике на цењеним институцијама као што су Аустралијски институт за музику, Конзерваторијум за музику у Сиднеју, Универзитет Новог Јужног Велса, Школа музике Sir Zelman Coven, Универзитет Монаш. и Музички конзерваторијум у Мелбурну.

Comments are closed.