Факултет Уметности Универзитета у Нишу организује мајсторски курс (мастер клас) соло певања др Берислава Јерковића, ред. проф. са Академије за умјетност и културу из Осијека, Хрватска, од 10-12.11.2023. године.

Тема курса: “Опера” стил и интерпретација.

 

Постоји могућност активног и пасивног учешћа на курсу.

Регистрација је обавезна.

Рок за пријаву, упис и уплату је до 01.11.2023. год.

На крају мајсторског курса, активни полазници наступају на ЗАВРШНОМ КОНЦЕРТУ у великој сали ФУ, ул. Књажевачка 2а,

када ће бити и додела сертификата свим учесницима мајсторског курса.

 

Активно учешће :

котизација: 6000дин.

 ( Број активних учесника је ограничен)

Потребно је припремити 2 композиције :

две оперске арије, оперски дует,

или једну оперску арију и соло песму по избору.

Партитуре, нотни материјал доставити до 01.11.2023. на ФУ

клавирском сараднику спец. Анити Станковић, контакт телефон : 0694233248.

 

Пасивно учешће:

котизација:2500дин.( дозвољава присуство целом курсу)

 

Налог за плаћање

корисник: Факултет уметности у Нишу

жиро рачун: 840-2012666-89

позив на број:742121-23

сврха уплате : Мајсторски курс за соло певање

 

Све потребне информације и питања

координаторима курса ФУ

 (мр Катарина Симоновић Иванковић, ред. проф. 0604974444 и

мр Саша Арсенков, доцент 0600153366, радним данима од 8::00- 15:00)

 

Биографија предавача

др. Берислав Јерковић, редовни професор на Академији умјетности у Осијеку гдје предаје главни предмет струке Пјевање те сродне предмете (Оперни студио, Диригирање, Вокална литература и интерпретација..).

Дипломирао је студије: Пјевање,  Зборско диригирање и Глазбена педагогија (Музичке академије у Загребу, Осијеку и Печуху, Мађарска), послиједипломске студије Пјевања (на Свеучилишту у Загребу и на Свеучилишту у Гразу) те докторски студиј Вокалне педагогије (Свеучилиште у Загребу).

Пјевао је бројне солистичке улоге у оперним кућама у Осијеку, Загребу, Новом Саду, Јоханнесбургу у сљедећим насловима: Дон Гиованни, Гианни Сцхиццих, Л’елисир д’аморе, Риголетто, Цоси фан тутте, Ун балло ин масцхера, Ла бохеме, Еугене Онегин, И Паглиацци, Чаробна фрула, Цармен, Хансел анд Гретел, Ла соннамбула, Фигаров пир, Тосца, Ла серва падрона, Еро с онога свијета, Сусаннина тајна итд. Наступао с бројним оркестрима и одржао бројне солистичке рецитале на концертима и фестивалима у Хрватској, Словенији, Србији, Мађарској, Јордану, Македонији, Њемачкој, Аустрији, Грчкој, Италији, Шпањолској, Венезуели, САД-у, Белгији, Кини, Јужној Африци…

С Хрватским барокним ансамблом и Савариа Бароqуе Енсембле сурађује у изведбама старих мајстора глазбе (Цаццини, Рамеау, Цампра, Хандел, Бацх, Монтеверди…).  Врло је активан у знанственим и умјетничким истраживањима, конференцијама и конгресима: у Бологни (2008), Паризу (2009), Марлбороугху (2010), Пекингу (2010), Роцхестеру (2011), Солуну (2012), Брисбанеу ( 2013), Принцетону (2014), Бечу (2022). Води мајсторске течајеве и стручне семинаре за пјеваче, диригенте, водитеље зборова и вокалних састава (Хрватска, Мађарска, УК, Француска, Канада, Грчка, САД, Јужна Африка, Јордан, Босна и Херцеговина…). Осим пјевачке, води и интензивну диригентску каријеру, наступајући на концертима са зборовима, оперним, вокалним и инструменталним саставима у Хрватској и иноземству. Коначно, добитник је бројних награда- као солист и као диригент.

Умјетнички је равнатељ ансамбла Опера Панноница и Међународног пјевачког натјецања Лав Мирски, Хрватска. Аутор је књига Курикул наставе пјевања  (2019.) и Сувремена настава пјевања (2021.).

Прочелник је Одсјека за глазбу на Академији за умјетност и културу у Осијеку.

Comments are closed.