У петак 7. октобра и суботу 8. октобра 2022. године, одржан је јубиларни десети национални научни скуп са међународним учешћем Балкан Арт Форум 2022 са темом Уметност и култура данас: интеракција, у организацији Факултета уметности Универзитета у Нишу и Огранка САНУ у Нишу.

Свечано отварање одржано је у Великој сали Универзитета у Нишу, у петак 7. октобра 2022. године, са почетком у 12 сати. Научни скуп званично је отворила проф. др Весна Лопичић, проректор за међународну сарадњу Универзитета у Нишу, док су се поздравним речима обратили дописни члан САНУ, проф. др Влада Вељковић, председник Комисије за руковођење радом Огранка САНУ у Нишу и проф. др ум. Милена Ињац, декан Факултета уметности у Нишу.

Пленарна предавања, нaкoн oтвaрaњa скупa, одржале су др Барбара Вујановић, музејска саветница „Атељеа Мештровић“ у Загребу, на тему „Suvremene umjetničke intervencije u stalnim postavima – primjer Muzeja Ivana Meštrovića“ (онлајн) и др Марта Вукотић Лазар, ванредни професор Филозофског факултета Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици, на тему „Заједничке изложбе сликара Петра Добровића и архитекте Николе Добровића (1925–1934) и њихов значај за стваралаштво Николе Добровића“.

            У суботу 8. октобра од 11 сати, у Концертно-изложбеном простору Факултета уметности у Нишу одржан је уметнички део Балкан Арт Форума 2022, где су своје стваралачке опусе представили Давид Мастикоса, виши асистент Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци (Катедра за музичку теорију и композицију) и Владимир Ранковић, ванредни професор Филолошко-уметничког факултета Универзитета у Крагујевцу (Катедра за графички дизајн).

            Научни део скупа конципиран је у три сесије које су одржане 7. и 8. октобра 2022. године. У оквиру њих, изложена су усмена саопштења и видео презентације аутора из Србије, Црне Горе, Северне Македоније, Италије, Бразила и Сједињених Америчких Држава.

Аутори фотографија:

  • Марта Пејчић (фотографије свечаног отварања научног скупа)
  • Игор Николић
  • Неда Николић

Comments are closed.