Позив уметницама и уметницима јужне и источне Србије

Активистичко удружење „Стетоскоп“ из Ниша, позива све уметнице и уметнике са територије јужне и источне Србије да се пријаве за обуке из области медијске писмености, менаџмента пројектног циклуса, менаџмента културних догађаја и заштите радних права и ауторских права. 

Обуке се реализују у оквиру пројекта „Јачање капацитета и афирмација стваралаштва уметника/уметница из јужне и источне Србије“ чији је циљ јачање капацитета и стицање нових знања и вештина, као и афирмација стваралаштва уметника и уметница из области визуелних уметности, мултимедија, музике и књижевности који живе и раде у градовима и местима у јужној и источној Србији.

Активности у оквиру пројекта укључују организовање обуке из области медијске писмености, менаџмента пројектног циклуса, менаџмента културних догађаја и заштите радних права и ауторских права. Ове обуке ће поред осталог обезбедити нова знања и вештине неопходне за заступање и лобирање, организацију онлајн кампања за унапређење положаја уметника и уметница и заштиту њихових права.

Стваралаштво 12 уметника-ца и уметничких група биће представљено широј јавности кроз серијал од 6 радијских емисија/подкаста као и у оквиру завршног дводневног фестивала у Нишу.

Прва планирана обука на тему медијске писмености биће одржана 27. маја у простору „Сити Смарт“ клуба у Милентијевој 12а у Нишу. Трошкови пута за учеснике ван Ниша су покривени.

Обуку ће држати Татјана Ђукић Живадиновић, докторка комуниколошких наука и специјалисткиња у области медија и комуникација, са искуством у настави и у управљању пројектима у цивилном сектору. Објављивана је ауторка и коауторка бројних научних радова у земљи и иностранству, и сертификована тренеркиња медијске писмености. Тренутно ради на позицији менаџерке интерних комуникација у нишкој ИТ компанији – Неопиx.

Теме које ћемо обрадити у оквиру обуке су:

  1. Анализа, вредновање и критичка процена медијских садржаја
  2. Вештине и знања креирања и слања порука посредством медија
  3. Начин коришћења медијских алата
  4. Специфични симболички језици медија (интернет, радио, ТВ, штампа, филм)

Пројекат реализује Активистичко удружење Стетоскоп а координирају га Владимир Ђорђевић и Растислав Динић. Овај пројекат добио је подршку од стране Швајцарске владе, у оквиру пројекта “Култура за демократију”, који спроводи Хартефакт фонд.

Позивамо све заинтересоване да се пријаве на имејл адресу radiostetoskop@gmail.com и на тај начин обезбеде присуство првој радионици и стекну могућност за даље редовно обавештавање о програмима и активностима на пројекту.

Comments are closed.