Поштоване колеге – наставници музичких школа, професори и студенти музичких академија,

Драги ученици,

Са великим задовољством Вас позивамо на прво Међународно такмичење младих пијаниста ,,др Милоје Милојевић,’’ које ће се одржати у периоду од 4.до 8. маја 2023. године у Крагујевцу. Такмичење организује Музичка школа ,,др Милоје Милојевић’’ у сарадњи са удружењем љубитеља уметности ,,Љубица Марић’’ и удружењем уметника ,,Арт линк” из Београда. Иначе, цела 2023. ће за нашу школу бити година великог јубилеја на који смо веома поносни. – 75 година постојања. Такмичење ће бити само једно од планираних дешавања, поред концерата и оперских представа.

Дужност је и част наставницима музичке школе да у години јубилеја одају поштовање свим именима и дешавањима из ближе и даље прошлости школе. Основана је давне 1948. године као једна од првих у региону, у послератном периоду који је на нашим просторима обележен борбом за елементарну егзистенцију. У тако неповољним околностима за уметност, као и током деценија које су уследиле, предан рад сваког наставника, све идеје за које су наши запослени инспирацију често налазили у музички развијенијим срединама, као и сва напорна вежбања и бројне награде ученика уткани су трајно у идентитет наше установе.

Ништа мању обавезу немамо ни према имену које наша школа скоро 75 година носи, имену доктора Милоја Милојевића, композитора, диригента, пијанисте, педагога и првог доктора музикологије на нашим просторима. Милоје Милојевић је био једна од водећих личности музичког живота наше земље у периоду између два светска рата. Задужио нас је вредним вокалним и инструменталним делима од којих су многа посвећена управо клавиру.

Свако обраћање прошлости и традицији имају смисла само ако из њих учимо, само ако смо способни да све оно чему смо научени оставимо млађим генерацијама. Мишљења смо да је организација такмичења добар начин да покажемо да нам је стало да млади таленти имају што више прилика да наступају. Оцене стручног, непристрасног и добронамерног жирија представљаће им један од путоказа у даљем раду, а награде најбоље пласиранима добар подстицај.

Најсрдачније Вас позивамо да нам својим учешћем помогнете у реализацији лепог и одговорног задатка.

С поштовањем,

Организациони одбор такмичења

 

Правилник Првог међународног такмичења младих пијаниста „др Милоје Милојевић“ у Крагујевцу 2023. (пдф)

Comments are closed.