Самостална изложба цртежа и скулптура „Енигма“ др ум. Беате Котецке, ред. Професора Педагошко уметничког факултета у Калишу, Универзитета „Адам Мицкијевич“ из Познања, Пољска биће отворена 29. новембра 2023. године у 18,00 часова, у Концертно изложбеном простору Факултета уметности у Нишу.

Проф. Котецка ће након отварања изложбе одржати презентацију пројекта „Touch-see-feel“ са почетком у 18,30 часова.

О свом раду ауторка каже:

 „Моји радови су углавном настали од пластике и других вештачких материјала.  Користим епоксид смоле у ​​комбинацији са стакленим влакнима и пунилима.  Користим и грнчарију.  Понекад експериментишем комбинујући обе технике. Органско-надреално скулптура је мој креативни домен.  Као вајар углавном истражујем живу, органску природу.  Мој примарни циљ је да направим скулптуру, а не да цитирам природу.  Желим да се посматра и доживи као јединица подједнаке вредности другим живим организмима.  Неправолинијски облици и фрагментиране површине су основне одлике мог стваралачког метода.  Користим деконструкцију, што треба схватити не као уништење или хаос, већ као креативно, поновно састављање изабраних компоненти.  Реч је о фрагментарном изостављању површина и откривању унутрашње конструкције, чиме се исказују формално привлачни и надреално богати квалитети везивања спољашњег простора за унутрашњост скулптуре.  Ово деконструктивно откривање утиче на скалу и хијерархију светло-тамних сукоба, чиме се мењају обриси скулптуре при њеној ротацији око осе.  Изложеност унутрашње конструкције чини да форма губи своју уобичајеност и “лепоту”.  Шкољке мојих скулптура немају еквивалената у стварном свету.  Њихова унутрашњост је геометријски логична – конструкција која је испуњена деловима, угушћивањем и наборима. Желим да међу њима успоставим математички поредак, као на пример златни пресек.“

 

Пројекат „Додирни-види-осети“

У дидактичко-уметничком пројекту учествују студенти Универзитета „Адам Мицкијевич“ из Познања, Пољске, Универзитета Беира у Ковиљи, Португалија, Јорданског Универзитета Аману, Јордан, Универзитета Нахда у Египту и Универзитета у Нишу.

Др ум. Беата Котецка је аутор пројекта који заснива на идеји:

„Видимо се, чујемо, али не можемо да се рукујемо или физички осетимо међусобно присуство.  Међутим, захваљујући уметности, уметничкој форми, можемо да покушамо да превазиђемо ова ограничења и, упркос физичкој удаљености, пренесемо нешто важно или неважно, понудимо део нашег присуства…“

 

Др. ум Бетата Котецка је завршила дипломске и постдипломске студије на Универзитету „Адам Мицкиевич“ у Познању, на Педагошко-уметничком факултету у у Калишу.
Докторирала је 2007. године вајарство на Академији уметности Јан Матејко у Кракову, Пољска под менторством проф. Анџеја Јоца.
Изабрана је у звање редовног професора 2020. године на Академији уметности Јан Матејко у Кракову, Пољска, у области вајарства и области наука о уметностима: визуелне уметности и рестаурација уметничких дела, специјалност: скулптура.
Ради на Педагошко-уметничком факултету у Калишу, Универзитет „Адама Мицкијевич“ у Познању, Пољска

Самосталне изложбе (избор):

2022 Deconstruction and surrealism II, Museu de Lanifícios University of Beira Interior, Covilha, Portugalia;
2022 Deconstruction and surrealism, „Transversal” Gallery of Art, Faculty Bella Artes, Univesity Sevilla, Spain;
2019 Deconstruction and surrealism in my sculptures body of work, Jan Matejko Academy of Art, Cracow, Poland;
2018 Surreal-organic sculpture, Art Gallery at Educational & Artistic Faculty of Educational University, Cracow, Poland;
2016 Surreal-organic sculpture, Erfurt Theater Art Gallery, Erfurt, Germany;
2013 Sculpture – Creation of artistic personality in process, Tyzenhaus Modern Art Gallery, Grodno, Belarus;
2011 Sculpture, Art Gallery „Na Jatkach”, Wrocław, Poland;
2009 Sculpture, BWA Modern Art Gallery in Kalisz, Poland;
2008 Sculpture, Art Gallery „Ground Floor” Władysław Strzemiński Academy of Art., Łódź, Poland;
2008 Pabianice and surreal-organic sculpture, City Museum in Pabianice, Poland;
2007 Sculpture, Jan Matejko Academy of Art, Cracow, Poland;

Награде:
2021 A-cumulations – Kalisz Biennial of Art, Jan Tarasin Gallery of Art, Kalisz, Poland, Audience award for sculpture;
2013 Salon Art-Expo, international art exhibition, Hautmont, France, Audience award for photography;       

Comments are closed.