Изложба под називом “Disorderly Dimensions: A Chaotic Journey”, ванр. проф. Сање Девић, реализоване у оквиру резиденцијалног програма у уметничком студију Зентрале института “Institut Für Alles Mögliche” у Берлину, отворена је 15. децембра у 18 часова.

“..Disorderly Dimensions: A Chaotic Journey” је инсталација која се односи на концепт “Сударања хаоса уметничких апсурдности” и претвара их у стварност. Инсталација трансформише простор изложбе у надреално окружење где посетиоци могу истражити судар људски створеног уметничког дела и уметничког дела генерисаног вештачком интелигенцијом унутар паралелног света апсурда.

Инсталација позива посетиоце да поставе питања о границама у уметности, перцепцији и улози сарадње између људи и вештачке интелигенције.

С једне стране простора, посетиоци завирују у комплексно путовање унутар ума уметнице, простора обележеног сложеношћу њених мисли, изазовима с којима се суочава, и каприцима апсурдних порука. Кроз њене креације сатиричних насловница књига за самопомоћ, приказана је њена борба са хаосом унутар себе, тежећи реду како у свом уму, тако и коначно у стварности. Еволуирајући геометријски рад представља вечни рад у процесу, непрестано мења облик и позицију на зиду. Зависно о јасноћи концепта уметнице, служи као визуелна прича о напретку мисли која се трансформише у опипљиве креације.

На супротној страни простора, превладава јасноћа, омогућена способностима АИ-а да претвори мисли у слике – процес који може донети неочекиване резултате, одступајући од изворних очекивања уметнице. Презентација овог рада, пажљиво се придржава геометријског реда, истичући инхерентну стерилност процеса.

Значајан аспект који се овде појављује јесте разноликост стилова које АИ производи у одговору на исте подстицаје. Неки резултати су визуелно задовољавајући, док други, посебно у области типографског дизајна, не испуњавају очекивања. Ово доводи до закључка да се вештачка интелигенција, бар за сада, суочава са изазовима у области типографског дизајна унутар графичког дизајна. Ипак, остаје вредан алат за визуализацију апстрактних концепата који можда измичу нашој сопственој машти..”

Изложба ће бити отворена до 31. децембра 2023. године.

Comments are closed.