Факултет уметности у Нишу имао је прилику да учествује у мешовитом Еразмус интензивном програму „Традиција и модерност – дигиталне трансформације“ организованом на Факултету ликовних уметности Универзитета св. Ћирила и Методија у Великом Трнову од 23. 10 до 27. 10. 2023. године.

Тим Факултета био је сачињен од пет студенткиња: Јане Новаковић, Андријане Јовановић, Данице Ћирић, Ирене Тасић и Ксеније Станковић, предвођених ванр. проф. Сањом Девић.

Пројекат „Традиција и модерност – дигиталне трансформације“ имао је за циљ да створи мост између традиције и модерности, оживи класичне занатске технике и трансформише их у савремени медиј изражавања.

Поред организатора, на пројекту су учествовали студенти и наставници из Варшавске школе информационих технологија Варшава из Пољске, Политехнички институт Branco, Castelo Branco из Португалије и Факултет уметности у Косовској Митровици Универзитета у Приштини.

Руководилац пројекта је др Красимира Борисова Друмева. Руководиоци радионица: др Анастасија Тонкова, др Биљана Цанова, др Радимира Јорданова, др Симеон Желев, др Велина Сталева и др Пламен Кондов.

У 2024. години планирано је представљање радова насталих на радионицама, тренинзима, као и након обуке у сопственој дигиталној изведби свих аутора. Изложбе ће бити приказане на свим партнерским универзитетима – Instituto Politecnico De Castelo Branco, Факултету уметности Универзитета у Нишу, Универзитету у Приштини у Косовској Митровици и Варшавској школи информационих технологија.

Comments are closed.