На овогодишњој манифестацији “Европска ноћ истраживача”, посетиоци су имали прилику да посете две поставке Факултета уметности у Нишу и уживају у концерту студената факултета.

На локацији Научног клуба у Нишу, поставку „Ми смо уметност!“, водиле су: Анита Милић, ванр. проф., др ум. Миљана Раденковић, доцент, МА Марта Пејчић, сарадник у настави и група студената са Департмана за музичку уметност.

У интерактивној поставци, учесници су имали прилику да направе паралелу између древне технике цртања прстима у песку и цртањем прстима на дисплеју активирањем веб локације Chrome Music Lab, лабораторија Кандински. На овај начин, визуелни траг у дигиталном простору добија свој тон, а идеја је била показати да, уз помоћ технологије, свако може да се опроба као уметник или извођач, без обзира на надарености, слух или поседовање посебних уметничких алата.

Након радионице, програм је настављен концертом камерног оркестра са диригентима проф. др ум. Миленом Ињац и сарадником у настави Иваном Ђачићем, док је солиста на виолин био Лазар Мутавџић, у класи проф. мр Марије Рајковић.

На локацији Делта Планет Ниш, поставку под називом “(Фолио)ОПТИЦ – Анимиране оптичке илузије”, водиле су: мр Сања Девић, ванр. проф. и др ум. Јефимија Стоичић, доцент, са студентима ИВ године, Јаном Новаковић, Андријаном Јованович и Иреном Тасић.

Поставка је била конципирана на идеји анимиране оптичке илузије, једноставне симулације покрета на папиру, при чему сваки покрет фолије која се налази испред папира даје илузију кретања објекта, док је циљ био усмерен на упознавање посматрача са концептом Оп Арта, основама анимације (цикличног покрета), процесом израде оваквих оптичких илузија и њеном употребом у графичком дизајну.

Comments are closed.