Позивамо вас на разговор са
ВЛАДАНОМ ЈОЛЕРОМ
Дели простор, Давидова 2а, Ниш
Петак, 22. септембар, у 18х
  

Са Владаном ћемо говорити о вештачкој интелигенцији, невидљивим структурама које се налазе иза екрана наших компјутера и мобилних телефона, о нашем свакодневном невидљивом раду на дигиталним платформама, о друштвеним мрежама, надзору и принципима новог екстрактивизма људских и природних ресурса.

Владан Јолер је визуелни уметник, истраживач, активиста, професор на Одсеку за нове ликовне медије Академије уметности у Новом Саду, чија пракса припада интердисциплинарном пољу у коме се укрштају елементи истраживачког поступка, обраде и визуализације података и њихове теоријске утемељености, уз анализу политичких, економских и технолошких механизама на којима се заснива савремена експлоатација људи и природе.

 
 

Јолер скреће пажњу светске јавности 2018. године, када реализује рад са Кејт Крофорд „Анатомија једног система вештачке интелигенције“, сложену мапу експлоатације људског рада, података и природних ресурса кроз призму “Амазон Ехо” уређаја. Овај рад је током наредних година освојио многобројне награде, а од 2020. године се налази и у колекцији Музеја модерне уметности у Њујорку. У МоМИ је током 2022. године “Анатомија” била изложена током великог дела године, али је и цела поставка под називом „Systems“ била организована инспирисана овом мапом, односно као њен одраз.

Током 2020. године Јолер наставља са истраживањем нових принципа екстракције природних и људских ресурса у раду „Нови екстрактивизам“, који је био повод и низа засебних манифестација и догађаја, попут програма организованог у Институту за савремену уметност „Аксиома“ у Љубљани. Исте године, у сарадњи с Матеом Паскуинелијем, професором Филозофије медија са Карлсруе Универзитета, реализује рад „Nooscope: AI as Instrument of Knowledge Extractivism“.


 

У последњем издању часописа (О)ГЛЕД – Техноколонијализам и уметност, представљамо и анализирамо рад Владана Јолера, око кога су организовани блокови тема који се крећу од ископавања руда до вештачке интелигенције, од средњовековних дијаграма као концепата уређења света до савремених форми научних радова, од критике и уметничке анализе технолошког развоја током историје до значаја војне индустрије за развој савремених екрана.

Аутори текстова:
 Бојана Матејић / Џоана Мол / Зоран Пантелић / Владан Јолер / Дарија Медић /
Јан Красни / Никола Крстовић / Урош Крчадинац / Аница Туцаков
 
Специјални гост: Александар Зограф
Уредница: Аница Туцаков
Издавач: Сандра Марковић Милисављевић
 
Прелом и дизајн: Моника Ланг
 
Лектура: Текстоградња
Преводилац: Александар Милајић

Више информација о новом издању можете наћи на сајту https://ogled.org/
Објављивање часописа “(О)глед” подржало је Министарство културе Републике Србије.

 

Comments are closed.