мр Катарина Симоновић-Иванковић

мр Катарина Симоновић-Иванковић, рођена је у Нишу, где је завршила Средњу музичку школу (Одсек соло певање) у класи проф. Гордане Милошевић. Своје школовање наставља на Музичкој академији у Источном Сарајеву (БиХ), на Одсеку за соло-певање а у класи проф. Александре Ивановић. Основне студије завршава у класи примадоне др Радмиле Бакочевић проф. емеритус. Стручно се усавршавала и код еминентних педагога соло-певања Бисерке Цвејић и Оливере Миљаковић. По завршетку основних студија (2004. год), своје усавршавање наставља на постдипломским студијама, такође у И. Сарајеву (БиХ) у класи др Радмиле Бакочевић проф. емеритус.

Свој педагошки рад започиње током студија у Сарајеву (БиХ), а од 2006. године ради на Фaкултету Уметности у Нишу, где је тренутно у звању ванредног професора на Катедри за Соло-певање. Током своје педагошке каријере на ФУ у Нишу остварила је запажене резултате, њени студенти су освајали велики број награда на међународним и домаћим такмичењима.  

Поред педагогије, Катарина има и запажену концертну активност. Осим великог броја реситала у земљи и иностранству, те великог броја солистичких наступа са хоровима: “Камерни хор Одсека за Црквену музику и појање Универзитета у Источном Сарајеву”; “ЦПД Бранко – Ниш”, “Нишки Камерни хор – Ниш”, “Хор и оркестар Факултета Уметности у Нишу” (Шведска, Русија, Италија, Велика Британија, САД, Канада, Грчка, Швајцарска, БиХ),  и солистичких наступа са оркестрима “Константинус” – Ниш; “Нишки симфонијски оркестар” – Ниш; Оркестар “Аморозо” – Лесковац; Strauss Festival Orchestra – Шпанија; свакако треба истаћи следеће наступе: А. Вивалди – „Глорија“, Ђ. Б. Перголези – „Стабат Матер“, В. А. Моцарт – „Реквијем“ на 25. Интернационалним хорским свечаностима у Нишу, Л. ван Бетовен „9. симфонија“ поводом обележавања 1700. година Миланског едикта, турнеја са Strauss Festival Orchestra по Шпанији и Португалији. Наступала је на фестивалима као што су „Нимус“ – Ниш, „Сарајевска зима“ – Сарајево (БиХ), „ОКТОХ“ – Крагујевац, Piano Summer Festival – Охрид (МК), „Константинус“– Ниш; “Интернационалне хорске свечаности” – Ниш. Као оперски певач наступила је у оперети „Слепи Миш“ Ј. Штрауса у улози Аделе у Народном позоришту у Нишу и Београду, опери „На уранку“ С. Биничког у улози Станке, као и у комичној опери „Телефон“ Ђ. К. Менотија, улога Луси .

Сарађивала је са следећим диригентима: Ивана Мировић, Сузана Костић, Чедомир Поповић, Раде Пејчић, Милена Ињац, Мирослав Иванковић, Свилен Симеонов, Јулиј Дамјанов, Владимир Крањчевић, Дејан Савић, Зоран Станисављевић.