Изложба под називом “Catalyst of Perception: Luminescent Duality”, ванр. проф. Сање Девић, реализоване у оквиру резиденцијалног програма у уметничком студију Zentrale института Институт Für Alles Mögliche у Берлину, отворена је 15. јануара у 19 часова.
“..Ова инсталација залази у загонетну област уметности, где постојање није само дефинисано опипљивим присуством дела. Инспирисана парадоксалном природом експеримента Шредингерове мачке, изложба изазива перцепцију уметничког стваралаштва и његовог испољавања у одсуству посматрача. Слично као идеја хипотетички затворене мачке у кутији, истовремено живе и мртве у одсуству опсервације, уметничка дела у “Катализатору перцепције” постоје у стању суспендоване анимације унутар зидова галерије. Једном када се отворе врата и посетиоци закораче у простор, они постају катализатори који оживљавају ова уметничка дела.

Изложба користи луминисцентне боје и материјале који под обичним осветљењем остају невидљиви. Под дејством ултраљубичастог светла, боја на зидовима се активира, откривајући прикривене цртеже, слике и текст. Овај трансформативни ефекат одражава концепт квантне суперпозиције, где честице постоје у више стања до њиховог мерења или посматрања.

Луминисцентна боја, која је видљива само под одређеним условима, служи као метафора за пролазну и контекстуално зависну природу уметности. Она постоји у вечном плесу потенцијалности, њен облик и значење се мењају на основу присуства и перспективе посматрача.

Назив изложбе “Катализатор перцепције” сажето описује суштину поставке, у којој посматрање активира уметничка дела. Овај концепт оспорава традиционалне идеје о уметности као статичној форми и наглашава њен флуидни и динамични карактер, обликован индивидуалним интерпретацијама посетилаца.

У средишту галерије, одвија се узбудљив дијалог, где се концепти живота и смрти, ЗВУКА и ТИШИНЕ, преплићу у магичном плесу светлости и сенке. На једној страни галерије, доминирају крупна, жива слова “ГЛАС” , прожимају суштину живота у покрету и симболишу бескрајну енергију и моћ која дефинише наше постојање.

На супротном зиду појављује се оштар контраст – злокобни шапат “ТИШИНЕ”, деликатно исписан мањим димензијама, остављајући за собом огромно, празно пространство. Ова празнина без речи представља тишину и празнину која прати неизбежни загрљај смрти.

У овом наелектрисаном путовању, галерија постаје катализатор за интроспекцију, изазивајући посетиоце да се суоче са сопственим разумевањем стварности и инхерентних парадокса постојања. Позива нас да прихватимо сложеност живота, да пронађемо свој глас у дубинама тишине, и да плешемо са неизвесношћу према хоризонту сопствене смртности. Такође, то је путовање у области видљивости и невидљивости, перцепције и стварања, где уметност налази своју праву суштину у заједничком искуству посматрања…”

Изложба ће бити отворена до 28. јануара 2024. године.

Comments are closed.