Изложба радова студената Департмана за примењене уметности Факултета уметности у Нишу под називом „DESIGN REALM /нове генерације/ биће отворена у Галерији Нишког културног центра 12. априла 2023. године, у 18 часова. Изложени радови реализовани су на предметима Просторна графика и Илустрација. Ментор: ванр. проф. Сања Девић, асистент: др ум. Јефимија Коцић.

“…Визуелна комуникација представља основни алат графичких дизајнера и као таква поставила је темеље ове дисциплине, без чијих патерна, разумевање и „читање“ сликовног садржаја не би било могуће. Користећи се креативним начином изражавања, дизајнер свој рад базира на универзално разумљивим симболима који, за разлику од вербалних, најчешће нису произвољни, јер имају перцептивне карактеристике стварних објеката.

Амбалажа, просторна и саобраћајна сигнализација, мапе, графикони, илустрације, емотикони, иконице на екранима мобилних уређаја и графички симболи, знатно нам олакшавају размену и обраду великих количина података. Зато је важно да у процесу дизајнирања све елементе представимо на једноставан, саморазумљив и универзалан начин.

Традиционално одржавање изложбе коју организујемо у сарадњи са Нишким Културним Центром, верификује горе наведене законитости и приказује их на студентским радовима реализованим из области Просторне графике и Илустрације.

Поред изучавања универзалног језика дизајна, студенти своју креативност изражавају и кроз експеримент, реализовањем сопствених идеја на основу датих спецификација појединачних задатака. Са сличним захтевима се касније сусрећу у радном окружењу. Овакав начин рада учи их дисциплини, развија креативне процесе и гради њихов портфолио. Уједно их претвара у професионалце, са интердисциплинарном базом знања, вештина и искустава, и заједничком обавезом да препознају етички кодекс и разматрају утицај својих радова на појединце и човечанство….” (проф. Сања Девић)

Публици ће се представити студенти треће и четврте године Основних академских студија и студенти Мастер академских студија.

Comments are closed.