Излoжбa грaфикa пoд нaзивoм “Пиктoгрaф” Mинe Живић, Нaтaлиje Ђoрђeвић и Дaнилa Пaунoвићa, студeнaтa Дeпaртмaнa зa примeњeнe умeтнoсти, бићe oтвoрeнa 30. мaртa 2021. гoдинe у Гaлeриjи Aрт55 у Нишу. Излoжбa ћe трajaти дo 12. aприлa 2021. гoдинe.

 

Три поетике једне генерације

“”Природа односа између цртежа и других ликовних медија, указује на ауторов проседе и на естетичке принципе на којима се он заснива. Графика отвара широки простор за визуелна изражавања и исказивање личног креативног приступа. Млади ствараоци који се издвајају постојаношћу и осећајем за технички и технолошки аспект овог медија, визуелизују своје идеје природном непосредношћу. Ослушкујући и исказујући своје афинитетите током студија студенти Факултета уметности у Нишу, Наталија Ђорђевић, Мина Живић и Данило Пауновић обликовали су властите и препознатљиве изразе. Успостављени специфичан стваралачки процес упућује и на паралелно одрастање и уметничко сазревање. У њиховом приступу, ликовност је константна категорија а креативни поступак је процес који за епилог има заокружену и јасну естетску форму. Радознали, ангажовани и са промишљени ставом, начинили су графичке листове динамичне и убедљиве природе.

Графике које чине ову поставку проистекле су из перманентне активности и инвентивног приступа медију. Визуелна комуникативност графичких листова сваког аутора и успостављене дискретне релације између три рукописа, плод су јасно конципираних идеја. Иза слојевитог грађења композиције стоји одмерено коришћење линије, површине и валерских вредности. Отворена поетичка опредељења, јасно сагледавање могућности различитих графичких техника и подједнако успешно изражавање алграфијом, сериграфијом и дигиталном штампом, наговештавају нова уметничка истраживања. Властито сагледавање у глобалном простору природна је потреба уметника. Године стваралаштва које су пред Наталијом, Мином и Данилом сасвим сигурно ће донети нова дела заснована на препознатљивом приступу и особеном карактеру.” С. Радојковић

Comments are closed.