Излoжбa зaвршних рaдoвa студeнaтa Maстeр aкaдeмских студиja Дeпaртмaнa зa ликoвнe умeтнoсти oтвoрeнa je у Пaвиљoну у Tврђaви, у чeтвртaк, 10. jунa 2021. гoдинe. Свoje рaдoвe излaжу: Стефанa Јовановић, Јеленa Симић, Стеван Денић и Душан Радовановић. Излoжбa ћe трajaти дo 19. jунa 2021. гoдинe.

“Департман за ликовне уметности Факултета уметности Универзитета у Нишу, ни ове године упркос отежавајућим ванредним околностима пандемије, није изневерио поклонике и верне посетиоце изложби ликовних уметности, па је следећи добру праксу приредио традиционалну поставку радова студената мастер студија. Пред публиком, у изложбеном простору Факултета уметности у Нишу, постављени су радови четворо младих аутора, полазника мастер академских студија сликарства који су стасавали под континуираним менторским вођством реномираних професора Катарине Ђорђевић и Братислава Башића. Реч је о делима Стефане Јовановић, Јелене Симић, Стевана Денића и Душана Радовановића.

Посетиоци имају прилику да се упознају са различитим ауторским концептима, техникама и личним ликовним изразима осведочено талентованих уметника који тек ступају на ликовну сцену пред којима је један сложен развојни пут поетских промишљања, преиспитивања форми уметничких презентација и интегрисања у уметнички свет који се чини изазовнијим него икад. Комуникациони потенцијал њихових слика које лако ступају у дијалог са посматрачем откривају да је реч о уметницима чији опуси носе сложену структуру и високопрофесионални ниво одговорности према делу изложеном критичком погледу јавности. Они истовремено потврђују висок критеријум селекције студената, препознавање и неговање њихових личних афинитета, као и доследно, стрпљиво и систематично академско вођење које млади свет неретко доводи у питање вођен природним бунтом младости, а које тек пређеним путем високошколског образовања добија свој одговор на нестрпљиво питање чему тако дуготрајан процес отеловљен у овом случају у технички зналачки заокруженим, динамичним и експресивним уметничким делима са нотом посебности личног израза.

Доминантна нит која провејава већином изложених слика су отклон од фигурације, помак ка унутарњем, контемплативном и мисаоном, предњи планови и сведени израз геометријске једноставности. Крупни кадрови богатих наноса боје Стефане Јовановић и Јелене Симић и минимализам Душана Радовановића у сусретима знакова и симбола, приближавају нам њихове мисаоне светове пројектујући сопствена емотивна и психолошка стања толико близу као да нас позивају да их ближе погледамо и преиспитамо оно што стварношћу зовемо и уронимо дубље у заумни свет. Са друге стране, Стеван Денић фокусира свој ауторски концепт и естетске вредности на дигиталним технологијама истражујући могућности интеракције новомедија и класичних ликовних техника творећи колористички експлозивне и заводљиво експресивне форме.      

Изложени радови потврђују да ћемо од ових сликара с правом очекивати много на пољу будућих стваралачких промишљања.” Проф. др Тијана Борић

Comments are closed.