Сoлистички кoнцeрт пиjaнисткињe Mинe Mиjoвић у oргaнизaциjи Српскe aкaдeмиje нaукa и умeтнoсти, Oгрaнкa СAНУ у Нишу и Фaкултeтa умeтнoсти у Нишу бићe oдржaн у утoрaк 11. дeцeмбрa 2018. гoдинe сa пoчeткoм у 20 чaсoвa у Кoнцeртнo-излoжбeнoм прoстoру ФУ a улaз je бeсплaтaн. Нa прoгрaму су дeлa Бeтoвeнa, Листa, Сaja, Moцaртa/Вoлoдсa, Листa/Вoлoдoсa, Mиjoвићa.

 

ПРOГРAM

W. A. Mozart/A. Volodos – Турски марш

F. Liszt/A. Volodos – Мађарска рапсодија бр. 13

L. V. Beethoven – Соната op. 31. бр. 2.

пауза

F. Say „Black Earth”

F. Liszt – Après une lecture du Dante: Fantasia quasi Sonata

М. Мијовић – „Hush little baby”, варијације

 

Мина Мијовић рођена је 1994. године, у Крагујевцу. Основно музичко образовање започиње у музичкој школи “Др Милоје Милојевић” у Крагујевцу, а наставља у Музичкој школи “Стеван Мокрањац” у Београду. Убрзано школовање омогућава јој да са 14 година, као прва на листи, упише Факултет му- зичке уметности у Београду. Дипломирала је у класи проф. Невене Поповић. Стипендиста je “Berklee College of Music” 2012. godine, а 2013. завршава мастер студије у класи проф. Нинослава Живковића. Уз пуну стипендију Универзитета Јужне Флориде уписује мастер студије и ради у звању асистента на поменутом Универзитету. Била је члан званичног универзитетског трија “President trio”. Тренутно је докторанд на Одсеку за клавир Академије уметности Нови Сад, под менторством проф. Дориана Лељака.

Са симфонијским оркестром музичке школе “Стеван Мокрањац”, са само 13 година, наступала у сали “Задужбине И. М. Коларца” у Београду. Наступала је и у другим реномираним концертним просторима, као што су Скупштина Града Београда, САНУ, Артгет и Етнографски музеј, “Straz center of the performing arts Tampa”, “Palladium theater St. Petersburg”, “SPC Auditorium Clearwater” и “Barness music recital hall Tampa” (САД), “Kavalierhäuser Schloss Königs Wusterhausen” (Немачка), “Conservatorio di musica P. I. Tchaikovsky” (Италија), “Oldesloe Kirche” (Холандија), “Teatro Reina Sofia” (Шпанија), “Свечана сала Љубљанске филхармоније” (Словенија), “Vene kultuurikeskus”, “Metodisti kiriku Narva museum”, “Hopneri Maja sala” и “Jaani Kirik” (Естонија).

Изузетно је поносна на сарадњу коју је остварила са Симфонијским оркестром “Tampa Bay” изводећи Листов концерт за Клавир и оркестар бр. 1, под вођством маестра Марка Сфорцинија. Ови концерти реализовани су као награда за освојено I место на такмичењу “Young artist competition Tampa” (САД) 2016. годинe, поводом којих је објављена критика у “Tampa Bay Times” уметничког критичара Ендрју Мичама.

До сада је освојила више од 25 првих и специјалних награда у земљи и иностранству на такмичењима као што су: “HIPC” (Холандија), “Young piano stars” (Немачка), “Петар Коњовић” и “Исидор Бајић” (Србија), али посебно истичемо да је петоструки лауреат “Републичког такмичења Србије”. Високо стручне оцене њених наступа и интерпретација исказала су еминентна пијанистичка имена домаће и међународне музичке сцене.

Сарађивала је са “Latin-GREMMY” номинованим др. Хозе Валентино Руизом, џез/класичним флаутистом и композитором, на албуму “Zohet”, за песму „Revelación del Viento”.

Бавила се и педагошким радом у музичкој школи “Др Војислав Вучковић” Чачак, а тренутно ради као клавирски сарадник у музичкој школи “Др Милоје Милојевић” у Крагујевцу.

Comments are closed.