Пoвoдoм дaнa “Пoлитикe” и 116 гoдинa излaжeњa oвoг листa уручeнa je “Пoлитикинa” нaгрaдa зa нajбoљу излoжбу у 2019. гoдини сликaру рeд. прoф. мр Пeрици Дoнкoву, пeтaк у 24. jaнуaрa 2020. гoдинe сa пoчeткoм у 12 сaти у хoлу кућe “Пoлитикa”.

Као и сваке године у ово доба лист „Политика” у слављеничком духу додељује награду „Владислав Рибникар” за најбољу изложбу одржану у претходној години – ово признање свечано је уручено Перици Донкову за поставку „Слепа вера” која се одржавала у београдској Кући легата током октобра 2019.

Жири историчара уметности у саставу Љиљана Ћинкул, Гордана Добрић, Уна Поповић, Саша Јањић (председник) и Марија Ђорђевић, уредница Културног додатка „Политике”, једногласно је одабрао поменуту изложбу, на којој је овај аутор представио циклус слика насталих од 2016. до 2019, распоређених у неколико целина под називима „Слепа вера”, „Глува соба”, „Равнање главе”, „Поступак за тетовирање властитог ткива” и „Соба с погледом”.

Оцењујући Донкова као једног од најактивнијих стваралаца на нашој ликовној сцени који у континуитету више од тридесет година својим преданим радом али и промишљањем обогаћује наше поимање визуелног, али и света у коме живимо, жири је нагласио да још од првих његових самосталних изложби средином осамдесетих година прошлог века може да се прати развојна нит и уметников скептицизам према нарацији, бекство од баналног и директног говора, опредељење за визуелност лишену мотива и предметности.

– У његовом сликарском опусу препознајемо много тога, свест о угрожености појединца, о егзистенцијалној тескоби савременог човека, о отуђењу, деструкцији и општој несигурности. Монументалне инсталације приказане на изложби „Слепа вера” настале су као плод вишегодишњег рада и у себи сублимирају уметников уметнички кредо, веру у присутност духовног. Како сам уметник каже, његове слике су напор да се проникне у постојање и егзистенцију са позиција неког новог хуманизма. И управо је то оно што га издваја, што му даје моћ и снагу да се бескомпромисно бори и залаже за све оно у шта верује. Надамо се да ће у годинама које следе да верује у своју уметност, да ствара и та уверења пренесе својим студентима – наводи се у образложењу које је у присуству колега, уметника и историчара уметности, галериста и новинара прочитао Саша Јањић.

Награду која се састоји из дипломе и новчаног износа лауреату је уручио Жарко Ракић, в. д. главног и одговорног уредника листа „Политика”. Узвраћајући поклоном, својом монографијом под називом „Перица Донков: Слика као склониште” (аутора Милете Продановића), Донков је захвалио на признању и указаном поверењу и рекао:

– Сада сам и ја део „Политике”, мада сам и целог живота део „Политике”, као и већина од вас нека прва слова срочио сам гледајући је на крилима својих прадеда. Надам се да ћу у свом будућем раду испунити очекивања и жирија и колега и да ћу своја уверења наставити да преносим на млађе генерације будући да сам професор Универзитета у Нишу.

 

Извор: Политика

Comments are closed.