Izložba pod nazivom “Catalyst of Perception: Luminescent Duality”, vanr. prof. Sanje Dević, realizovane u okviru rezidencijalnog programa u umetničkom studiju Zentrale instituta Institut Für Alles Mögliche u Berlinu, otvorena je 15. januara u 19 časova.

“..Ova instalacija zalazi u zagonetnu oblast umetnosti, gde postojanje nije samo definisano opipljivim prisustvom dela. Inspirisana paradoksalnom prirodom eksperimenta Šredingerove mačke, izložba izaziva percepciju umetničkog stvaralaštva i njegovog ispoljavanja u odsustvu posmatrača. Slično kao ideja hipotetički zatvorene mačke u kutiji, istovremeno žive i mrtve u odsustvu opservacije, umetnička dela u “Katalizatoru percepcije” postoje u stanju suspendovane animacije unutar zidova galerije. Jednom kada se otvore vrata i posetioci zakorače u prostor, oni postaju katalizatori koji oživljavaju ova umetnička dela.

Izložba koristi luminiscentne boje i materijale koji pod običnim osvetljenjem ostaju nevidljivi. Pod dejstvom ultraljubičastog svetla, boja na zidovima se aktivira, otkrivajući prikrivene crteže, slike i tekst. Ovaj transformativni efekat odražava koncept kvantne superpozicije, gde čestice postoje u više stanja do njihovog merenja ili posmatranja.

Luminiscentna boja, koja je vidljiva samo pod određenim uslovima, služi kao metafora za prolaznu i kontekstualno zavisnu prirodu umetnosti. Ona postoji u večnom plesu potencijalnosti, njen oblik i značenje se menjaju na osnovu prisustva i perspektive posmatrača.

Naziv izložbe “Katalizator percepcije” sažeto opisuje suštinu postavke, u kojoj posmatranje aktivira umetnička dela. Ovaj koncept osporava tradicionalne ideje o umetnosti kao statičnoj formi i naglašava njen fluidni i dinamični karakter, oblikovan individualnim interpretacijama posetilaca.

U središtu galerije, odvija se uzbudljiv dijalog, gde se koncepti života i smrti, ZVUKA i TIŠINE, prepliću u magičnom plesu svetlosti i senke. Na jednoj strani galerije, dominiraju krupna, živa slova “GLAS” , prožimaju suštinu života u pokretu i simbolišu beskrajnu energiju i moć koja definiše naše postojanje.

Na suprotnom zidu pojavljuje se oštar kontrast – zlokobni šapat “TIŠINE”, delikatno ispisan manjim dimenzijama, ostavljajući za sobom ogromno, prazno prostranstvo. Ova praznina bez reči predstavlja tišinu i prazninu koja prati neizbežni zagrljaj smrti.

U ovom naelektrisanom putovanju, galerija postaje katalizator za introspekciju, izazivajući posetioce da se suoče sa sopstvenim razumevanjem stvarnosti i inherentnih paradoksa postojanja. Poziva nas da prihvatimo složenost života, da pronađemo svoj glas u dubinama tišine, i da plešemo sa neizvesnošću prema horizontu sopstvene smrtnosti. Takođe, to je putovanje u oblasti vidljivosti i nevidljivosti, percepcije i stvaranja, gde umetnost nalazi svoju pravu suštinu u zajedničkom iskustvu posmatranja…”

Izložba će biti otvorena do 28. januara 2024. godine.

Comments are closed.