Izdavački centar je organizaciona jedinica u okviru koje se obavljaju sledeći poslovi: priprema predloga Plana izdavačke delatnosti Fakulteta, sagledavanje potreba Fakulteta za stručnom literaturom i predlaganje izdavanja potrebne literature, davanje saglasnosti na predlog autora za imenovanje recenzenata, davanje mišljenja Nastavno-umetničko-naučnom veću o napisanim recenzijama i drugi poslovi iz delokruga rada Izdavačkog centra.

Upravnik: dr Igor Nikolić, docent

Članovi redakcije: dr Slobodan Radojković, red. prof., dr Predrag Cvetičanin, vanr. prof. i dr um. Jelena Jakovljević, vanr. prof.

Časopisi

Monografije

Bibliografije

Priručnici

Udžbenici

Muzikalije

Rečnici

Zbornici

Apstrakti

Posebna izdanja

CD 12 - Unapređenje izvođačkih sposobnosti mladih muzičara

Dvanaesto diskografsko izdanje Fakulteta umetnosti u Nišu prezentacija je rezultata ostvarenih u okviru projekta „Unapređenje izvođačkih sposobnosti mladih muzičara„ podržanog od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije 2017 godine. Aktivnosti projekta u vidu predavanja, jednodnevnih majskorskih kurseva i radionica usmerene su ka unapređenju sposobnosti studenata muzičke umetnosti, kako na javnim izvođenjima tako i u studijskim uslovima kroz upoznavanje celokupnog procesa audio produkcije. Izvođači su studenti Osnovnih i Master akademskih studija Departmana za muzičku umetnost Fakulteta umetnosti u Nišu, Katedre za klavir u klasama: van. prof. mr Jovanke Aranđelović,  red. prof. mr Dragoslava Aćimovića, red. prof. mr Aleksandra Serdara i doc. Stevana Spalevića.

CD 10 - Vesna Petković, gitara i Olga Ljahova Petrović, klavir

CD 9 - Nikola Peković, harmonika / REIZDANјE

Četvrto CD izdanje Fakulteta umetnosti u Nišu predstavlja akordeonistu Nikolu Pekovića (Kraljevo, 1991), jednog od najuspešnijih studenata Odseka za muzičku umetnost, koji je u zvanju saradnika u nastavi započeo i pedagošku karijeru na ovom fakultetu.  Peković je osnovne i master studije završio sa najvišim ocenama u klasi vanrednog profesora mr Miljana Bjeletića. Iz bogate koncertne aktivnosti ovog mladog izvođača izdvajaju se brojni nastupi u Srbiji, regionu (Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Slovenija), širom Evrope i sveta (Italija, Nemačka, Grčka, Francuska, Letonija, Bugarska, Portugalija, Španija, Rusija, Ukrajina, Slovačka, Belgija, Kina, Kanada, Litvanija), nagrade na prestižnim takmičenjima  (II mesto  na Svetskom kupu harmonike u Kanadi 2013, II mesto  na Svetskom trofeju harmonike u Rusiji 2013, II mesto na Međunarodnom takmičenju „Accoholiday“ u Ukrajini 2011/2013, I mesto u trećem serijalu takmičenja „Ja imam talenat“ 2012, I mesto  na Svetskom trofeju harmonike u Španiji 2010) i značajna priznanja za dosadašnji rad (Povelja Univerziteta u Nišu kao najboljem studentu koji je završio osnovne akademske studije na FU u Nišu 2014, Konstantinovo priznanje  Grada  Niša/Kompanije  “Filip  Moris”  za  ostvaren  akademski  uspeh  i  društveni angažman 2013, Nagrada Kluba Seperste/Erste banke iz Beograda koja nagrađuje talentovane mlade ljude koji pomeraju granice uspeha u različitim oblastima 2010/2012/2014, Medalja vrhovnog Atamana ruske Kozačke vojske 2012). Interpretirajući transkripcije i originalna, malo poznata dela akordeonističke literature različitih stilskih epoha (od baroka do savremenog stvaralaštva), Nikola Peković promoviše harmoniku kao instrument izuzetnih tehničkih i izražajnih mogućnosti.

 

Prvo izdanje – Niš, Oktobar 2014. / Tonski studio Fakulteta umetnosti u Nišu / Urednik izdanja: mr Dragan Tomić / Urednik edicije audio i video izdanja: mr Zoran Stanisavljević / Producent i postprodukcija: Boris Bunjac / Tonski snimatelj: Miodrag Obradović / Tekst knjižice: dr Sonja Cvetković / Prevod na engleski: Dragana Obradović / Dizajn: Anita Milić i Miljana Radenković / Za izdavača: dr Suzana Kostić, dekan Fakulteta umetnosti u Nišu / Izdavač: Fakultet umetnosti u Nišu, ul. Kneginje Ljubice br. 10, 18000 Niš / © Sva prava su zaštićena

CD 8 - Duo Diptih - Preludijum za jedno majsko osećanje

Aleksandar Jakovljević i Bojan Mladenović nastupaju zajedno već duži niz godina u raznim vokalno-instrumentalnim ansamblima. Na ovom audio izdanju ta saradnja nastavljena je kao Duo „Diptih“ čiji naziv simbolično ukazuje na spoj dve zasebne umetničke ličnosti. Minijature i komadi stranih i domaćih autora različitih stilskih epoha koji se nalaze na ovom CD-u bili su na repertoaru violončeliste Aleksandra Jakovljevića. Za naziv izdanja odabran je naslov prve i jedine kompozicije Milana Đokića, akademskog slikara iz Kraljeva “Preludijum za jedno majsko osećanje”. Nastala pre više decenija, ova minijatura u originalu komponovana za klavir (prerada za violončelo A. Jakovljević) inspirisana je Milanovim ljubavnim osećanjima prema svojoj tadašnjoj devojci. Ta ljubavna priča utkana je u ovu kompoziciju, sa ogromnom strašcu, iskrenošcu i najdubljim osećanjima.

Prvo izdanje – Niš, 2016. / Izdavač: Fakultet umetnosti u Nišu / Za izdavača: dr Suzana KOSTIĆ, Dekan Fakulteta umetnosti u Nišu / Urednik izdanja: dr Danijela ZDRAVIĆ MIHAILOVIĆ / Urednik edicije audio i video izdanja: mr Zoran STANISAVLJEVIĆ / Tonski studio Multimedijalnog centra Fakulteta umetnosti u Nišu / Tonski snimatelj, producent i postprodukcija: Miodrag OBRADOVIĆ / Tekst knjižice: dr Sonja CVETKOVIĆ / Slika na naslovnoj strani: Milan ĐOKIĆ / Fotografija i dizajn: Miljan NEDELJKOVIĆ / Prevod na engleski: Ivana ĐELIĆ / 

CD 7 - Anđela Bratić, flauta i Bojan Mladenović, klavir - FANTASY

Flautistkinja Anđela Bratić i pijanista Bojan Mladenović predstavljaju se fantazijama za flautu i klavir, zasnovanim na temama iz poznatih opera romantičarske epohe i transkripcijom Sarasateove Ciganske arije br. 1, iz istoimenog ciklusa u originalu napisanog za violinu i klavir. Glavne muzičke karakteristike, koje su ova dela u svom izvornom obliku svrstala u sam vrh klasčine literature – izuzetna melodijska invencija, virtuozitet i ekspresivnost koja komunicira sa slušaocima – zadržana su i u preradi za flautu i klavir, što je izvođačima omogućilo da u najboljem svetlu prikažu svoje visoke interpretativne domete.

Prvo izdanje – Niš, 2015. / Tonski studio Fakulteta umetnosti u Nišu / Urednik izdanja: mr Danijela Zdravić Mihailović / Urednik edicije audio i video izdanja: mr Zoran Stanisavljević / Producent, postprodukcija i tonsko snimanje: Miodrag Obradović / Tekst knjižice: dr Sonja Cvetković / Prevod na engleski: Ivana Đelić / Dizajn: Miljana Radenković / Za izdavača: dr Suzana Kostić, dekan Fakulteta umetnosti u Nišu / Izdavač: Fakultet umetnosti u Nišu, ul. Kneginje Ljubice br. 10, 18000 Niš / © Sva prava su zaštićena

CD 6 - Bratislav Zlatković - VERGUL ART

Zbirka autorskih kompozicija za standardne i nestandardne kamerne sastave nastala je kao rezultat višegodišnjeg profesionalnog angažovanja na polјu pedagogije, kamernog izvođaštva i stvaralaštva u oblasti primenjene muzike. Osnovni razlog za nastanak ove zbirke je malobrojna i nedostupna literatura za nestandardne kamerne ansamble. Kompozicije su pisane za različite instrumentalne sastave (duo, trio, kvartet, septet, kamerni orkestar) i kombinacije instrumenata (gudački, drveni i limeni duvački instrumenti, klavir, harmonika, gitara…). U pojedinim komadima (TangoWaltzBolero) prikazana je mogućnost zamene instrumenata, a u ostalim kompozicijama takođe se mogu koristiti alternativni instrumenti (što je ostavlјeno samim izvođačima i sastavima kao mogućnost izbora). Zbirci su priloženi i štimovi za sve instrumente. Stilska i žanrovska heterogenost (klasični, etno, savremeni stil) primenjena je sa namerom da se mladi muzičari – instrumentalisti kroz izvođačku praksu upoznaju sa aktuelnim, njima bliskim, a u odnosu na klasičnu kamernu muziku drugačijim stilskim i zvučnim tendencijama. Raznolikost u pogledu tehničkih i muzičkih zahteva, omogućava da se zbirka može koristiti na svim nivoima školovanja.

Prvo izdanje – Niš, 2015. / Snimljeno uživo u Tonskom studiju Fakulteta umetnosti u Nišu / Urednik edicije audio i video izdanja: mr Zoran Stanisavljević / Producent i postprodukcija: Bratislav Zlatković / Tonski snimatelj: Miodrag Obradović / Tekst knjižice: dr Sonja Cvetković / Prevod na engleski: Dragana Obradović / Dizajn i fotografija: Miljan Nedeljković / Za izdavača: dr Suzana Kostić, dekan Fakulteta umetnosti u Nišu / Izdavač: Fakultet umetnosti u Nišu, ul. Kneginje Ljubice br. 10, 18000 Niš / © Sva prava su zaštićena

CD 5 - Trio ANIMA - Konstantin Babić - MEDALjONI PLUS

Na ovom CD izdanju Fakulteta umetonsti u Nišu, svojevrsnoj muzičkoj posveti pod nazivom “Medaljoni plus”, Trio Anima izvodi dela kompozitora Konstantina Babića (1927 – 2009) za različite kamerne sastave (sopran, flauta i klavir; flauta i klavir; glas i klavir; glas, flauta, violina i klavir). Iako je po opštem mišljenju najbolji deo Babićevog stvaralaštva horski opus koji ga svrstava među omiljene i najizvođenije domaće autore horske muzike, ključni elementi, svojevrsni lajt-motivi njegovog kompozitorskog rukopisa i umetničke izražajnosti – izuzetno uobličen zvuk, humor, lirizam impresionističkog senzibiliteta, elementi popularne muzike (džeza), sklonost ka folkloru, mocartovska vedrina – prisutni su i u drugim muzičkim žanrovima: instrumentalnoj i vokalnoj kamernoj muzici i klavirskim delima.

Trio Anima iz Niša koji čine Aleksandra Ristić – sopran, Ana Veličković Igić – flauta i Ingrid Janković – klavir osnovan je 2003. godine. Jedan od najuspešnijih i najatraktivnijih gradskih kamernih sastava održao je niz celovečernjih koncerata na svim značajnim muzičkim scenama u zemlji, regionu (Crna Gora, Republika Srpska) i inostranstvu (Italija: serija koncerata pod nazivom “Duša Srbije” – “L’Animadella Serbia”, Engleska: nastup na konferenciji “Doing business in Serbia” u Lidsu, celovečernji koncert u crkvi St George’s Bloomsbury u Londonu, Mađarska: Manifestacija “Mesec srpske kulture u Mađarskoj” u Budimpešti). trio Anima ostvario je trajne snimke za RTS, Radio Beograd 202, Radio Novi Sad i Radio NIš, a njegove aktivnosti pratile su ugledne medijske kuće u emisijama iz kulture. Deo repertoara Tria Anima čine aranžmani i originalne kompozicije pisane i posvećene upravo ovom kamernom sastavu. među kojima je i triptih Konstantina Babića Prolog, predlog i epilog sa ovog diska. Ansambl je imao veliku čast i privilegiju da u svom radu sarađuje sa velikanima srpske muzike: Oliverom Đurđević, Dejanom Despićem, Konstantinom Babićem, Verom Stanojević i dr. Pored koncertne delatnosti, značajna osobenost Tria Anima je i rad na aranžiranju kompozicija za ovakvu vrstu sastava, pa je i taj domen njihovog rada okarakterisan kao veom uspešan i značajan.

 

Prvo izdanje – Niš, Septembar 2014. / Tonski studio Fakulteta umetnosti u Nišu / Urednik izdanja: mr Dragan Tomić / Urednik edicije audio i video izdanja: mr Zoran Stanisavljević / Producent i postprodukcija: Boris Bunjac / Tonski snimatelj: Miodrag Obradović / Tekst knjižice: dr Sonja Cvetković / Prevod na engleski: Dragana Obradović / Dizajn: Anita Milić i Miljana Radenković / Za izdavača: dr Suzana Kostić, dekan Fakulteta umetnosti u Nišu / Izdavač: Fakultet umetnosti u Nišu, ul. Kneginje Ljubice br. 10, 18000 Niš / © Sva prava su zaštićena

CD 4 - Nikola Peković, harmonika

Četvrto CD izdanje Fakulteta umetnosti u Nišu predstavlja akordeonistu Nikolu Pekovića (Kraljevo, 1991), jednog od najuspešnijih studenata Odseka za muzičku umetnost, koji je u zvanju saradnika u nastavi započeo i pedagošku karijeru na ovom fakultetu.  Peković je osnovne i master studije završio sa najvišim ocenama u klasi vanrednog profesora mr Miljana Bjeletića. Iz bogate koncertne aktivnosti ovog mladog izvođača izdvajaju se brojni nastupi u Srbiji, regionu (Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Slovenija), širom Evrope i sveta (Italija, Nemačka, Grčka, Francuska, Letonija, Bugarska, Portugalija, Španija, Rusija, Ukrajina, Slovačka, Belgija, Kina, Kanada, Litvanija), nagrade na prestižnim takmičenjima  (II mesto  na Svetskom kupu harmonike u Kanadi 2013, II mesto  na Svetskom trofeju harmonike u Rusiji 2013, II mesto na Međunarodnom takmičenju „Accoholiday“ u Ukrajini 2011/2013, I mesto u trećem serijalu takmičenja „Ja imam talenat“ 2012, I mesto  na Svetskom trofeju harmonike u Španiji 2010) i značajna priznanja za dosadašnji rad (Povelja Univerziteta u Nišu kao najboljem studentu koji je završio osnovne akademske studije na FU u Nišu 2014, Konstantinovo priznanje  Grada  Niša/Kompanije  “Filip  Moris”  za  ostvaren  akademski  uspeh  i  društveni angažman 2013, Nagrada Kluba Seperste/Erste banke iz Beograda koja nagrađuje talentovane mlade ljude koji pomeraju granice uspeha u različitim oblastima 2010/2012/2014, Medalja vrhovnog Atamana ruske Kozačke vojske 2012). Interpretirajući transkripcije i originalna, malo poznata dela akordeonističke literature različitih stilskih epoha (od baroka do savremenog stvaralaštva), Nikola Peković promoviše harmoniku kao instrument izuzetnih tehničkih i izražajnih mogućnosti.

 

Prvo izdanje – Niš, Oktobar 2014. / Tonski studio Fakulteta umetnosti u Nišu / Urednik izdanja: mr Dragan Tomić / Urednik edicije audio i video izdanja: mr Zoran Stanisavljević / Producent i postprodukcija: Boris Bunjac / Tonski snimatelj: Miodrag Obradović / Tekst knjižice: dr Sonja Cvetković / Prevod na engleski: Dragana Obradović / Dizajn: Anita Milić i Miljana Radenković / Za izdavača: dr Suzana Kostić, dekan Fakulteta umetnosti u Nišu / Izdavač: Fakultet umetnosti u Nišu, ul. Kneginje Ljubice br. 10, 18000 Niš / © Sva prava su zaštićena

CD 3 - Studenti Duvačkog odseka i Kamerne muzike
Image converted to PDF format.

Na trećem CD izdanju Fakulteta umetnosti u Nišu predstavljaju se studenti duvačkog odseka (i spec. Jelena Jakovljević, asistent) programom kamernih kompozicija, koji je realizovan u klasi vanrednog profesora Ivana Jelića. Većina oviih mladih izvođača ostvarila je niz uspešnih solističkih i kamernih nastupa, koja su pratila priznanja i nagrade na takmičenjima u zemlji i inostranstvu, pa je ovo izdanje sa kompozicijama autora iz različitih vremenskih epoha i stilskih usmerenja, još jedna umetnička potvrda njihove interpretativne kreativnosti.

 

Prvo izdanje – Niš, Septembar 2014. / Tonski studio Fakulteta umetnosti u Nišu / Urednik izdanja: mr Dragan Tomić / Urednik edicije audio i video izdanja: mr Zoran Stanisavljević / Producent i postprodukcija: Boris Bunjac / Tonski snimatelj: Miodrag Obradović / Tekst knjižice: dr Sonja Cvetković / Prevod na engleski: Dragana Obradović / Dizajn: Anita Milić i Miljana Radenković / Za izdavača: dr Suzana Kostić, dekan Fakulteta umetnosti u Nišu / Izdavač: Fakultet umetnosti u Nišu, ul. Kneginje Ljubice br. 10, 18000 Niš / © Sva prava su zaštićena

CD 2 - Studenti osnovnih akademskih studija - Gitara
Image converted to PDF format.

Drugo diskografsko izdanje Fakulteta umetnosti u Nišu posvećeno je muzici za gitaru. Zastupljena su solistička i kamerna dela (dua i trija) originalno pisana za ovaj instrument, kao i prerade kompozicija namenjene drugim instrumentima. Ostvarenja na disku predstavljaju slušaocima stilsko – geografsku zvučnu mapu muzičke literature za gitaru od 18. veka do danas, čiji su autori evropski i južnoamerički kompozitori. Izvođači su studenti programa osnovnih akademskih studija – Gitara, u klasi profesora mr Vesne Petković, mr Miloša Janjića i klasi kamerne muzike profesora Bratislava Zlatkovića.

Prvo izdanje – Niš, Jun 2014. / Tonski studio Fakulteta umetnosti u Nišu / Urednik izdanja: mr Dragan Tomić / Urednik edicije audio i video izdanja: mr Zoran Stanisavljević / Producent i postprodukcija: Boris Bunjac / Tonski snimatelj: Miodrag Obradović / Tekst knjižice: dr Sonja Cvetković / Prevod na engleski: Ivana Đelić / Dizajn: Anita Milić / Za izdavača: dr Suzana Kostić, dekan Fakulteta umetnosti u Nišu / Izdavač: Fakultet umetnosti u Nišu, ul. Kneginje Ljubice br. 10, 18000 Niš / © Sva prava su zaštićena

CD 1 - Studenti studijskih programa za izvođačke umetnosti

Prvo diskografsko izdanje Fakulteta umetnosti u Nišu predstavlja još jedan u nizu rezultata i projekata kojima ova ustanova sa desetogodišnjom tradicijom nastoji da prezentuje i trajno sačuva dostignuća svojih studenata i profesora na području umetnosti izvođaštva klasične muzike.

Ovo izdanje je u stvari, logičan i očekivani nastavak kontinuirane koncertne aktivnosti, koja se u vidu solističkih, kamernih i orkestarskih nastupa redovno odvija kako na podijumu Koncertno-izložbenog prostora Fakulteta umetnosti tako i u drugim koncertnim salama grada. U kontekstu angažovanosti na promovisanju klasične muzike i visokih interpretativnih dometa u kulturnom životu Niša, ovaj CD predstavlja još jednu potvrdu raznolikog medijskog delovanja profesora i studenata Fakulteta umetnosti.

Široko postavljen stilski i žanrovski raspon kompozicija na disku rasprostire se od barokne do savremene literature, otkrivajući jednu osobenu umetničku znatiželju i afinitet prema istraživanjima u domenu umeća i mogućnosti interpretacije.

Izvođači kompozicija na ovom izdanju su studenti studijskih programa za izvođačke umetnosti (uz saradnju spec. asistenta Jelene Jakovljević i viših umetničkih saradnika Bojana Mladenovića i Stevana Spalevića) koji su zahvaljujući talentu, predanosti, individualnom i ozbiljnom interpretativnom pristupu ostvarili zapažene rezultate tokom studija, a uspešnim javnim nastupima i nagradama na takmičenjima već nagovestili i perspektivne izvođačke karijere.

 

Prvo izdanje – Niš, maj 2013. / Tonski studio Fakulteta umetnosti u Nišu / Urednik izdanja: dr Suzana Kostić / Producent i postprodukcija: Boris Bunjac / Tonski snimatelj: Miodrag Obradović / Tekst knjižice: dr Sonja Cvetković / Dizajn: Anita Milić / Za izdavača: dr Suzana Kostić, dekan Fakulteta umetnosti u Nišu / Izdavač: Fakultet umetnosti u Nišu, ul. Kneginje Ljubice br. 10, 18000 Niš / © Sva prava su zaštićena