Miomira Đurđanović
Nastava muzike u Srbiji u 19. i 20. veku

Monografija dr Miomire M. Đurđanović je jedinstven istorijsko – problemski prikaz razvoja opšteg muzičkog obrazovanja u Srbiji do danas u našoj naučnoj literaturi. Monografijom Nastava muzike u Srbiji u 19. i 20. veku dr Miomira M. Đurđanović dala je značajan i jedinstven doprinos istraživanju muzičke pedagogije u Srbiji i konačno postavila temelј dalјim istraživanjima budućim generacijama.
„…dr Miomira Đurđanović je, pletući fine niti svoga istraživanja, pokazala na kakve je sve prepreke nailazio pojedinac koji je želeo da unapredi pedagoške metode svoga vremena i svoje sredine. Ona je ukazala i na mehanizme funkcionisanja pedagoških merila, načela i procesa u sredini koja je pokušavala da nadoknadi „propušteno“ vreme i nivo nastave i pedagoških metoda uskladi sa tadašnjim evropskim standardima. Jezik kojim autorka saopštava rezultate svojih istraživanja precizan je i dinamičan. Autorka posebno uspešno upućuje na neophodnost egzaktnog sagledavanja procesa i pojava u istoriji opšte muzičke pedagogije. Ona ovde zaista mapira sve relevantne datume vezane za razvoj opšte muzičke pedagogije, u vezi sa različitim institucijama i napore usmerene ka objavlјivanju udžbeničke literature“ (izdvojeno iz recenzije dr Nada Ivanović – O’Brajan)

Promocija izdanja iz edicije monografija autora dr Miomire Đurđanović, vanrednog profesora na Fakultetu umetnosti u Nišu, pod nazivom “Nastava muzike u Srbiji u 19. i 20. veku” održana je u sredu 29. oktobra 2014. godine na Fakultetu umetnosti u Nišu u Sali br 6 sa početkom u 12 sati. Na promociji još jedne štampane publikacije u izdanju Fakulteta umetnosti u Nišu govorili su urednik izdanja mr Dragan Tomić, autor dr Miomira Đurđanović kao i recenzent izdanja dr Jelena Cvetković.

 

FOTO
VIDEO