Violončelista Filip Tomić rođen je 1992.g. u Kragujevcu i već sa 4 godine započinje svoje školovanje u muzičkoj školi u rodnom gradu. Svoje osnovno i srednje muzičko obrazovanje stekao je u klasi Bože Saramandića. Od 2009. do 2012. godine studirao je na Konzervatoruijumu P.I.Čajkovski u Moskvi u klasi Alekseja Seleznjova. Dalje školovanje nastavlja u klasi Marije Kligel u Kelnu gde je završio master studije. Istovremeno završava i master studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi Marka Miletića. 2019 godine na Visokoj školi za muziku u Detmoldu završava u klasi Ksenije Janković, studije najvišeg stepena za izvođače u Nemačkoj  – Konzertexamen

Uporedo sa studijama violončela, od 2016. do 2018.g, kao član klavirskog tria  HELIKON  pohađao je studije kamerne muzike na Folkvang univerzitetu za umetnost u Esenu, u klasi Adreasa Rajnera

Dobitnik je brojnih nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima (Ukrajina, Austrija, Hrvatska, Mađarska, Italija, SAD). 2017 godine  dobija nagradu udruženja muzičkih umetnika Srbije za najuspešnijeg mladog umetnika.

Pohađao je majstorske kurseve kod profeosra Ivana Kučera (Ukrajina), Davida Grigorjana (Rusija/Nemčka), Tilmana Vika (Nemačka), Uzi Vizela (Izrael),Asiera Pola  (Španija), Mihala Dmohovskog (Poljska/Španija,) i Johanesa Mozera (Nemačka). Kao stipendista španske vlade učestvovao je na seminaru španske muzike u Santjagu de Komposteli.

Pored  niza koncerata  u  Srbiji, nastupao  je  u  svim većim evropskim gradovima kao što su  Pariz,  Beč,  Brisel, Prag, Minhen, i u Aziji (Seul, Singapur). Sarađivao je sa orkestrom opere iz Ho Ši Mina (Vijetnam), gde je nastupao kao solista 2012. godine. Nastupao je na svetskim muzičkim scenama, kao što su Carnegie Hall (Njujork), Konzerthaus (Berlin), Kolarčeva zadužbina (Beograd), Beethovenhalle (Bon) itd.

Osnivač je međunarodnog festivala kamerne muzike „CONVIVIUM MUSICUM“