FOTO

Svečana akademija povodom 11 godna postojanja i rada Fakulteta

Centralna proslava i svečana akademija održana je 03. decembra 2013. u Narodnom pozorištu u Nišu. Otvaranje izložbe profesora Fakulteta održano je u 19 sati u holu Narodnog pozorišta, kada će biti dodeljene godišnje nagrade i plakete. Od 20 sati u sali pozorišta izvedena je opereta \"Slepi miš\".

Manifestacije povodom 11 godina Fakulteta umetnosti u Nišu

3. decembra 2013. Fakultet umetnosti u Nišu proslavio je 11 godina postojanja i rada. Tim povodom, u ponedeljak 02. decembra 2013. u Koncertno - izložbenom prostoru FU realizovane su dve manifestacije - otvaranje izložbe i revijalni koncert. Od 19 i 30 svečano je otvorena \"Master izložba\" na kojoj su svoje radove izložili studenti Master akademskih studija. U 20 sati održao se revijalni koncert pod nazivom \"11 kompozitora za 11 godina\" na kome su nastupili profesori Fakulteta umetnosti.

BARTF 2013.

Fakultet umetnosti u Nišu je 11. i 12. oktobra 2013. godine organizovao I nacionalni naučni skup sa međunarodnim učešćem - Balkan Art Forum Niš sa temom UMETNOST I KULTURA DANAS. Forum ima za cilj zajedničko okupljanje umetnika, pedagoga, teoretičara, naučnika i praktičara koji bi svojim idejama, inovacijama, istraživanjima u oblasti umetnosti i konkretnim predlozima podstakli unapređenje umetničko-pedagoške teorije i prakse. / Fotografija: Dušan Tatalović, Nikola Ćirić - studenti III godine na Odseku za primenjene umetnosti Fakulteta umetnosti u Nišu i Živorad Kostić - Univerzitet u Nišu.

Izložba zgrafita studenata Fakulteta umetnosti u Nišu u Aleksincu

Svečano otvaranje izložbe zgrafita studenata Fakulteta umetnosti u Nišu, pod mentorstvom mr Slavice Erdeljanović Curk, svečano je otvorena u utorak, 8. oktobra 2013. godine u Art galeriji, Centra za kulturu Aleksinac. Ovo je prva izložba radova u ovoj izuzeto zanimljivoj slikarskoj tehnici. 18 studenata izlagalo je oko 30 radova nastalih u poslednjih par godina.

\"MASTER\" 2013. - Izložba studenata na studijskom programu Grafički dizajn

Studenti master studija Odseka za primenjene umetnosti na studijskom programu Grafički dizajn izlagali su svoje radove u Galeriji savremene likovne umetnosti (Paviljon u Tvrđavi), u periodu od 12. do 22. jula 2013. godine. \"Izložba radova studenata master studija, studijeke grupe za Grafički dizajn Fakulteta umetnosti u Nišu je po sebi sublimat krajnje dostignutog određenog iskustva i shvatanja grafičkog dizajna kroz ličnost samih autora. Čitanje tih radova je proces koji se zasniva na razumevanju čulno-opažajnih iskustava koja otvaraju put jednoj vrlo elementarnoj konvenciji u polju delovanja grafičkih komunikacija, prostorne grafike i plakata. Ovim radovoima, mladi autori dokazuju da ideju umetničkog rada sve više artikuliše aktuelna životna situacija i da jezik grafičkog komuniciranja sve više zamenjuje reč. Traganjem za novom formom, ovi autori uspostavljaju nove odnose u poznatoj formi i spremni su da te odnose premeštaju, preklapaju, usložavaju i stavljaju u novi kontekst. U njima je šansa da stvore novo od ostvarenog u oblast grafičkog dizajna, odakle proističe uverenje da nema krize u umetnosti. Studenti master akademskih studija, studijeke grupe za Grafički dizajn Fakulteta umetnosti u Nišu u 2013. godini jesu: Željko Blagojević, Milan Dejanović, Marijana Milojević, Aleksandar Milenković, Milan Stefanović, Miljana Radenković i Andrea Zafirović.\" doc. Anita Milić

\"MASTER\" 2013. - Izložba studenata na studijskom programu Slikarstvo

Studenti master studija Odseka za likovne umetnosti na studijskom programu Slikarstvo izlagali su svoje radove u Galeriji savremene likovne umetnosti (Paviljon u Tvrđavi), u periodu od 02. do 12. jula 2013. godine.

Predavanje Džordža Kirilosa o duhovnoj koptskoj muzici

Džordž Kirilos, osnivač i dirigent koptskog hora David Ensemble iz Egipta, održao je predavanje o koptskoj duhovnoj muzici u sali broj 6 Fakulteta umetnosti (Ulica kneginje Ljubice broj 10), u ponedeljak, 24. juna 2013. godine od 18 sati. Uvodnu reč na predavanju imala je muzikolog, dr Sonja Cvetković, docent Fakulteta umetnosti.

Praznik muzike 2013.

Studenti Fakulteta umetnosti u Nišu aktivno su se uključili u muzičku manifestaciju \"Praznik muzike\" programom koji će izvoditi na uglu Obrenovićeve i Ulice Svetozara Markovića. Manifestacija se održala u petak 21. juna 2013.

Izložba \"PLAKAT\"

Otvaranje izložbe plakata studenata Odseka za primenjene umetnosti Fakulteta održalo se u četvrtak, 20. juna 2013. u Galeriji društva arhitekata Niša. Na izložbi su predstavljeni radovi studenata treće i četvrte godine osnovnih, i studenata master studija na studijskom programu grafički dizajn. \"Ako se može reći da se prvo nešto gleda pa onda čita, plakat kao jedna od formi grafičkog dizajna, idealan je za potvrđivanje te teze. U svakodnevnom životu mi stalno uočavamo, prosuđujemo i analiziramo veliki broj poruka, ali samo neke od njih pamtimo. Pamtimo one koje su nas vizuelno „zgrabile“. Upravo to je bio kriterijum pri izboru plakata studenata III i IV godine i Master studija odseka za Primenjene umetnosti. Radovi na izložbi svojom upečatljivošću i intrigantnošću navode nas na razmišljanje kako se poruka stvara, razvija i dobija formu. Ovi mladi stvaraoci prenose sadržaj na originalan i inventivan način, a raznovrsnost u rešavanju likovnih problema, odiše svežinom i iskrenošću. graničen prostor ipak daje slobodu da se kroz kombinaciju fotografije, ilustracije i tipografije izraze lični afiniteti. Neki od izloženih radova su odgovor na pitanja koja muče savremenog čoveka. Njihova vizuelna naracija pomaže posmatraču da postane svesniji svoje okoline i ponašanja od ličnog do društvenog nivoa. Eksperimentisanje sa različitim medijima veoma često dovodi do efektnih, neobičnih i drugačijih rezultata. Često se o grafičkom dizajnu misli kao o procesu ulepšavanja. Međutim posao grafičkog dizajnera je često složen, analitičan i nije vezan samo za estetski doživljaj. Postavka izložbe daje pregled odgovora na zadatke kojima su se studenti bavili tokom svojih studija na predmetu Plakat. To su odgovori, koje ovi mladi ljudi daju na zreo, autentičan i energičan način. Komunikacija sa gledaocem je različita, u skladu sa senzibilitetom, sklonostima i uverenjima. Dizajneri danas imaju šansu da fokusiraju pažnju javnosti, ubeđuju, utiču na emocije i stavove, i na kraju šire vizuelnu kulturu. Studenti odseka za Grafički dizajn će ovu šansu sigurno iskoristiti.\" mr Slavica DRAGOSAVAC, docent

Promocija prvog diskografskog izdanja Fakulteta umetnosti

Promocija prvog diskografskog izdanja Fakulteta umetnosti u Nišu održala se u ponedeljak, 17. juna 2013. godine u sali broj 8 Univerziteta u Nišu. Uz prigodan muzički program kvarteta klarineta i flauta iz klase Ivana Jelića, van. prof., prisutnima se obratio autor pratećeg teksta na izdanju, doc. dr Sonja Cvetković.

Izložba studenata \"Naissus - Carstvo mozaika\"

U ponedeljak, 17. juna 2013. godine u sali broj 8 Univerziteta u Nišu otvorena je izložba mozaika studenata Fakulteta umetnosti u Nišu u organizaciji Fakulteta umetnosti i Centra za naučnoistraživački rad SANU i Univerziteta u Nišu. Na izložbi su predstavljeni radovi dvadesetoro studenata nastalih pod mentorstvom mr Slavice Erdeljanović Curk, van. prof.

IX Betovenova simfonija

Na prepunoj sceni Niške tvrđave 15. juna 2013. godine izvedena je Deveta Betovenova simfonija, još jedna manifestacija u okviru proslave jubileja “Milanski edikt 313 - 2013, Srbija”. Publika je ovacijama pozdravila niške muzičke snage, koje su maestralno izvele delo jednog od najvećih nemačkih kompozitora. Orkestar Fakulteta umetnosti u Nišu, Niški simfonijski orkestar, Hor Fakulteta umetnosti u Nišu, Akademski hor Studentskog kulturnog centra u Nišu, Ženski hor SKC u Nišu, Akademski hor “Obilić” iz Beograda, Niški kamerni hor i solisti, ukupno preko tri stotine izvođača na sceni Niške tvrđave poslali su poruku mira i tolerancije. Pred svečano izvođenje koncerta, prisutnima se obratio gradonačelnik Niša, Zoran Perišić koji je rekao da mu je posebno drago što su baš umetnici iz Niša ti koji izvode simfoniju u čijoj se osnovi nalazi ideja zajedništva i uzajamnog poštovanja, koje su osnovne vrednosti Milanskog edikta. Domaćin večeri, ambasador Savezne Republike Nemačke u Srbiji, Hajnc Vilhelm, rekao je da je tolerancija suštinski element ovog dela, kao što je tolerancija bila osnovna ideja Milanskog edikta čiji se jubilej ove godine slavi. Svečanom izvođenju Devete Betovenove simfonije prisustvovali su predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Nebojša Stefanović, ministar kulture i informisanja Bratislav Petković, članovi diplomatskog kora, kao i mnogobrojne ličnosti iz kulturnog i javnog života.

Projekat Razmena / Exchange 2013. Niš - York

Razmena je deo proslave Milanskog edikta i vid učvršćivanja veza između gradova Jorka i Niša, „24“ (Odeljenje za muziku Univerziteta Jork, Engleska), sa dirigentom, prof. dr Vilijamom Bruksom, i Fakultet umetnosti Univerziteta u Nišu, sa dekanom prof. dr Suzanom Kostić, organizuju i koordiniraju saradnju u razmeni muzičkog izraza, zajednički predstavljajući muzičke programe u dva grada, u Nišu, u Srbiji, i u Jorku, u Engleskoj. Cilj ovakvog zajedničkog nastupa mladih umetnika jeste da se mladi predstave kao promoteri univerzalnih ljudskih vrednosti i najbolji glasnici savremenih značenja poruka Edikta o toleranciji. Poruke tolerancije moguće je izraziti kroz različite vidove društvenog predstavljanja. Jedan od načina jeste i zajednički muzički nastup gradova koji su istorijski i civilizacijski povezani carom Konstantinom. Nit koja veže ova dva grada svakako je i glavni pokretač kulturološkog povezivanja studenata, tj. mladih umetnika.

Promocija Nemanje Radulovića u počasnog doktora Univerziteta u Nišu

Svetski priznati violinista Nemanja Radulović, promovisan je u utorak, 4. juna 2013. godine u počasnog doktora Univerziteta u Nišu. Počasni doktorat Nemanji Raduloviću, na svečanosti organizovanoj tim povodom, uručio je rektor Univerziteta u Nišu prof. dr Dragan Antić. Pored rektora, prisutnima se obratila i dekan Fakulteta umetnosti u Nišu, prof. dr Suzana Kostić, podsećajući na neke od mnogobrojnih nastupa Nemanje Radulovića, sa naglaskom na virtuoznost kojom, inače rođeni Nišlija, izvodi dela širom sveta. Poznati virtuoz na violini zahvalio se Univerzitetu i Fakultetu umetnosti na tituli koja mu je dodeljena, i još jednom oduševio sve prisutne u sali Univerziteta interpretacijom jedne klasične Bahove, i premijernim izvođenjem kompozicije sa novog projekta na kome trenutno radi sa poznatim kompozitorom i dirigentom mlađe generacije, Aleksandrom Sedlarom.

Majstorski kurs za violinu Nemanje Radulovića

Violinista Nemanja Radulović održao je dvodnevni Majstorski kurs za violinu, 04. i 05. juna 2013. godine na Fakultetu umetnosti u Nišu. Prvog dana kursa prisustvovali su učesnici kursa dok je drugi dan kursa bio otvoren za javnost i održao se u prepunom Koncertno - izložbenom prostoru FU. Na kraju predavanja Nemanja je zajedno sa Jovanom Bogosavljevićem, profesorom Fakulteta umetnosti, uz pratnju studentskog kamernog sastava \"Hibridi\", održao kraći koncert na kome su izveli Vivaldijeva 4 godišnja doba.

Godišnja izložba radova studenata Odseka za likovne i primenjene umetnosti 2013.

Otvaranje godišnje izložbe radova studenata Odseka za likovne i Odseka za primenjene umetnosti održano je u utorak, 04. juna 2013. godine, u prostorijama Odseka za likovne umetnosti (Umetnička škola Niš, ulica Prvomajska broj 6) u 12 sati, i prostorijama Odseka za primenjene umetnosti (O.Š. Njegoš, ulica Pantelejska broj 60) u 13.

Dodela nagrade Mili Polić, pobednici konkursa za dizajn logotipa Cara Konstantina

Mila Polić, studentkinja IV godine na studijskom programu grafički dizajn, pobednica je konkursa za dizajn logotipa Cara Konstantina, raspisanom od strane privrednog društva \"IDEA\" doo Beograd. Pobednici je u okviru proslave gradske slave nagradu uručila dekan Fakulteta umetnosti, prof. dr Suzana Kostić, u nedelju, 2. juna 2013. godine, u amfiteatru na keju, u prisustvu regionalnog direktora doo \"IDEA\", Slobodana Titina.

Godišnji koncert studenata sa Niškim simfonijskim orkestrom 2013.

Premijerni koncert studenata Fakulteta umetnosti sa Niškim simfonijskim orkestrom, pod dirigentskom palicom Toshio Yanagisawe, održao se 30. maja 2013. u Sali Niškog Simfonisjkog orkestra sa početkom u 20 sati.

\"Duh Japana u Nišu\" - Demonstracija kaligrafije, ikebane i koto muzike

Japanska ambasada u Republici Srbiji, u saradnji sa Fakultetom umetnosti u Nišu, organizovala je demonstraciju ikebane (japanske veštine aranžiranja cveća), kaligrafije (umetnosti lepog pisanja) i japanske koto muzike (japanska harfa). Demonstracija se održala u sredu, 29. maja 2013. godine u 20 časova u Koncertno-izložbenom prostoru Fakulteta umetnosti u Nišu.

I Međunarodno studentsko takmičenje komplementarnog klavira

I Međunarodno studentsko takmičenje komplementarnog klavira održalo se od 24. do 26. maja 2013. godine. U takmičarskom delu nastupilo je 25 studenata. U petak 24. maja 2013. godine na svečanom otvaranju Takmičenja nastupio je pijanista Stevan Spalević, asistent na glavnom predmetu Klavir.

Opereta \"SLEPI MIŠ\"

Nakon 50 godina, i temeljnih priprema, premijerno izvođenje operete Slepi miš, obnovljene Niške opere nakon 50 godina, dogodilo se 22. maja 2013. u Narodnom pozorištu u Nišu. Postavljanje prve operske predstave u Nišu, posle višedecenijske pauze, podrazumeva prvenstveno oslonac na niške snage. U pozorišnom i muzičkom spektaklu godine, u kome učestvuje skoro 300 izvođača, svi su, izuzev dirigenta Dejana Savića, praktično Nišlije. Na operi su anagažovani pored Narodnog pozorišta u Nišu i Fakultet umetnosti u Nišu, kao nosilac ovog velikog projekta, hor i orkestar Fakulteta, kao i Simfonijski orkestar i Studentski kulturni centar. Ovu popularnu operetu Johana Štrausa, režira Ivan Vuković, direktor Narodnog pozorišta, dirigent je Milena Injac dok je na premijeri dirigovao Dejan Savić, a celo delo je na srpskom jeziku.

Majstorski kurs za gitaru mr Vesne Petković

Fakultet umetnosti u Nišu od 17, do 20. aprila 2013. godine organizovao je Majstorski kurs za gitaru, mr Vesne Petković, vanrednog profesora Fakulteta umetnosti u Nišu. Na kraju majstorskog kursa aktivni učesnici nastupili su na završnom koncertu.

Predavanje arhitekte i dizajnera Radomira Vukovića na Univerzitetu u Nišu

Arhitekta i dizajner Radomir Vuković, održao je predavanje u petak, 19. aprila 2013. godine u Sali broj 8 Univerziteta u Nišu. \"Poslednja etapa velikog istraživačkog posla koji je realizovao arhitekta i dizajner Radomir Vuković, podrazumevala je prikupljanje radova dizajnera sa ovih prostora. U času opšte globalizacije ovaj pristup imao je za cilj kumulativno sagledavanje domaće dizajnerske produkcije. Ima više od 300 autora, tj. više od 620 alfabeta, brojeva, logotipa, piktograma i vizuelnih sistema nastalih tokom ovog perioda. Ideja o prikupljanju i referentnom predstavljanju radova naših grafičkih dizajnera nastala je na autoritetu i obimnoj redakcijskoj dokumentaciji časopisa KVADART koji je uređivao i izdavao Radomir Vuković u periodu od 1992/2006. godine. Kapitalno izdanje ZNAKOVITO, koje sadrži 2500 znakova grafičke komunikacije, a objavljeno je u tri toma 2002. godine, dobilo je 2002. godine nagradu „Pavle Vasić“ kao izdavački poduhvat godine, što je bilo više nego podsticajno za njegovog autora. Vuković je nastavio sa sakupljanjem radova, pa njegova zbirka trenutno broji oko 6000 predmeta. Zanimljivo je napomenuti da se komplet časopisa Kvadart nalazi i u Kongresnoj biblioteci u Vašingtonu, SAD.\"

Izložba studenata \"Portreti\"

Studenti Fakulteta umetnosti u Nišu izlagali su svoje radove u Galeriji Niškog kulturnog centra u periodu od 12. do 25. aprila 2013. godine. Otvaranje izložbe održano je 12. aprila 2013. godine.

Majstorski kurs za solo pevanje i kamernu muziku mr Ljudmile Gros Popović

Fakultet umetnosti u Nišu od 08. do 10. aprila 2013. godine organizova je Majstorski kurs za solo pevanje i kamernu muziku, mr Ljudmile Gros Popović, redovnog profesora FMU u Beogradu. Završni koncert učesnika Majstorskog kursa održao se u sredu, 10. aprila 2013. godine u Koncertno - izložbenom prostoru FU.

Predavanje dr Miše Rakocije \"Umetnost starohrišćanskog Niša\"

U okviru obeležavanja 1700. godišnjice Milanskog edikta, Fakultet umetnosti u Nišu organizova je 18. marta 2013. godine, u Sali br. 8 Univerziteta u Nišu, predavanje istoričara umetnosti i arheologa dr Miše Rakocije, stručnog savetnika Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš na temu: „Umetnost starohrišćanskog Niša“. Predavanje dr Miše Rakocije obuhvata period od IV do VII veka, ili od Konstantina Velikog do dolaska Slovena. Po prvi put predstavljena su nova saznanja o ranohrišćanskom fresko slikarstvu i skrivenim ikonografskim porukama, mozaicima, arhitekturi, primenjenoj umetnosti. Govorilo se o Naisusu kao znamenitom gradu mučenika – martiriopolisu, o prvim niškim episkopima i sveštenicima. Prezentovana su nova otkrića o najstarijim crkvama i bazilikama, monumentalnim grobnicama i tajna dekoracije jedinstvenog sarkofaga u svetu, zatim saznanja o bazilici mučenika gde su počivale mošti znamenitih niških mučenika, kao i nova saznanja o monumentalnoj krstionici na Medijani, jedinstvena u istočnom delu carstva.

Majstorski kurs za klavirsku tehniku i interpretaciju mr Aleksandra Serdara

Fakultet umetnosti u Nišu od 13, do 16. marta 2013. godine organizova je Majstorski kurs za klavirsku tehniku i interpretaciju, mr Aleksandra Serdara redovnog profesora FMU u Beogradu. Na kraju majstorskog kursa aktivni učesnici nastupili su na završnom koncertu.

Izložba mozaika i zgrafita studenata FU u Galeriji SKC, Beograd

11. marta 2013. godine u Galeriji Studentskog kulturnog centra u Beogradu svečano je otvorena izložba mozaika i zgrafita studenata Fakulteta umetnosti u Nišu. Na desetoj izložbi studentskih radova nastalih pod mentorstvom mr Slavice Erdeljanović Curk, 25 studenata izlagalo je više od 30 mozaika i zgrafita.

Promocija knjige \" Istraživačke metodologije aplicirane u muzikologiji\" prof. dr Dimitrija Bužarovskog

Prof. dr Dimitrije Bužarovski, redovni profesor Fakulteta muzičke umetnosti u Skoplju, održao je promociju knjige \"Istraživačke metodologije aplicirane u muzikologiji\" u četvrtak, 7. marta 2013. godine u Maloj sali Fakulteta umetnosti u Nišu. Nakon izlaganja profesor Bužarovski je izveo nekoliko kompozicija za klavir iz njegovog opusa.

VII Naučni skup \"Pristup muzičkom delu\"

Fakultet umetnosti u Nišu organizovao je VII naučni skup pod nazivom \"Pristup muzičkom delu\". Skup se održao u subotu, 2. marta 2013. godine u učionici broj 12 Fakulteta umetnosti u Nišu. 17 učesnika skupa prezentovalo je svoje naučne radove.

Izložba studenata \"Trag u kamenu\"

19. februara 2013. godine u Galeriji Niškog kulturnog otvorena je izložba mozaika “Trag u kamenu”. Svoje radove izložilo je 24 studenta Fakulteta umetnosti sa Odseka likovne umetnosti. \"U ovoj godini slavlja, izložbom mozaika, studenti pokazuju stvaralačku sposobnost, a neki i zavidnu profesionalnu zrelost, koja je već zapažena i nagrađivana na nekim internacionalnim izložbama\" Slavica Erdeljanović Curk, vanredni profesor Fakulteta umetnosti.

Majstorski kurs za Flautu i Klarinet

Fakultet umetnosti u Nišu od 07. do 10. februara 2013. godine organizovao intenzivni majstorski kurs za Flautu i Klarinet, mr Anđele Bratić i spec. Miloša Mijatovića docenata Fakulteta umetnosti u Nišu. Na kraju majstorskog kursa aktivni učesnici nastupili su na završnom koncertu.

Majstorski kurs za klavir pijaniste Miloša Mihajovića

Fakultet umetnosti u Nišu od 21. do 24. januara 2013. godine organizovao je intenzivni majstorski kurs za Klavir, poznatog pijaniste Miloša Mihajlovića, docenta Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Na kraju majstorskog kursa aktivni učesnici nastupili su na završnom koncertu.

Nemanja Radulović & Devill\'s Trils, Jam session tour

Poznati niški violinista Nemanja Radulović nastupio je 18. januara 2013. godine u klubu \"Vavilon\". Ovaj uspešni mladi umetnik održao je koncert sa kvintetom \"Devil’s Trills\", sa kojima je do sada imao brojne zapažene nastupe. Koncert u klubu organizovan je kao \"jam session\", tako da su muzičari imali opušteniji nastup i prisniji odnos sa publikom.

Izložba nastavnika i saradnika Odseka za likovne i Odseka za primenjene umetnosti

Izložba nastavnika i saradnika Odseka za likovne i Odseka za primenjene umetnosti Fakulteta umetnosti u Nišu povodom obeležavanja deset godina rada Fakulteta otvorena je u četvrtak, 17. januara 2013. godine u Galeriji Srbija. \"Izložba koja je pred nama obuhvata radove saradnika, asistenata i predavača Odseka za primenjene i likovne umetnosti, Fakulteta umetnosti u Nišu. Izložba je, imajući u vidu veoma različite medije, pristupe i individualne poetike autora, naglašeno raznorodna. Pojedini autori izloženim radovima pokazuju istraživanje novih umetničkih prostora i težnju ka novim prisupima, dok drugi produžavaju istraživanja, na tematskom ili čisto formalnom planu, puteva po kojima su već postali prepoznatljivi u svojim likovnim sredinama.\" dr Davor Džalto, docent Fakulteta umetnosti u Nišu