FOTO

Proslava 13 godina postojanja i rada Fakulteta umetnosti u Nišu

03. decembra 2015. godine Fakultet umetnosti u Nišu proslavio je 13 godina postojanja i rada. Tim povodom organizovan je niz manifestacija. / Ponedelјak, 30. Novembar 2015. - Izložba i koncert studenata Fakulteta umetnosti u Nišu u Koncertno-izložbenom prostoru FU / Utorak, 01. decembar 2015. - Izložba nastavnika i saradnika Fakulteta u Galeriji Univerziteta i Koncert nastavnika i saradnika u Koncertno-izložbenom prostoru FU / Sreda, 02. decembar 2015. - Opera „Sevilјski berberin“ u Narodnom pozorištu u Nišu / Četvrtak, 03. decembar 2015. - Svečana akademija povodom proslave Dana fakulteta u Koncertno-izložbenom prostor FU i Donatorski koncert za kupovinu engleskog roga za Niški simfonijski orkestar u Sali Niškog simfonijskog orkestra / Autori fotografija su Dejan Ristić i Nikola Đorđević, studenti Departmana za primenje umetnosti.

Promocija izdanja FU - Muzikalija - Bratislav Zlatković “Vergul Art”

Promocija izdanja Fakulteta umetnosti iz edicije muzikalija, autora Bratislava Zlatkovića, pod nazivom \"Vergul Art\" održana je 03. novembra 2015. godine na Fakultetu umetnosti u Nišu u sali br. 6. Na promociji prvog izdanja iz edicije muzikalija govorili su urednik izdanja mr Danijela Zdravić Mihailović, recenzenti dr Sonja Cvetković i mr Dragan Tomić, urednik edicije audio i video izdanja Zoran Stanisavljević kao i autor Bratislav Zlatković. Na promociji je trio gitara, u sastavu Nikola Đorđević, Dušan Đorđević i Nemanja Erić, izveo kompoziciju \"Night in Palilula\" a klavirski duo Bojan Mladenović i Andrija Mamutović kompoziciju \"Dream\". Izdanje sadrži originalne partiture i štimove za kamerne sastave sa pratećim audio zapisom.

Izložba nastavnika i saradnika Fakulteta umetnosti “Postmoderne priče” u Sofiji

Izložba nastavnika i saradnika Fakulteta umetnosti u Nišu “Postmoderne priče” održana je u Galeriji ALMA MATER, Univerziteta Sv. Kliment Ohridski u Sofiji (Bugarska) u periodu od 19. do 30. oktobra 2015. godine. \"Postmoderna priče\" je projekat sa međunarodnim učešćem, kombinujući istraživanja i kreativne aktivnosti. Ideja je da u toku rada na projektu učesnici proučavaju promene koje se dešavaju u umu \"postmodernog čoveka\" u percepciji tradicionalnih akcija, vrednosti, uverenja, shvatanja i prezentuju sažetke rezultata u pisanoj formi. Svaki umetnik stvara dela u okviru koncepta, u kome se tumače tradicionalne priče i mitovi u kontekstu savremenog života.

Projekat \"Godišnjice srpskih velikana umetnosti\"

2015. je godina u kojoj se navršava 150 godina od smrti kompozitora, dirigenta i pedagoga Kornelija Stankovića, 100 godina od smrti muzičkog umetnika Isidora Bajića i 100 godina od smrti likovne umetnice Nadežede Petrović. Tim povodom Fakultet umetnosti u Nišu objedinio je različite umetničke i naučne aktivnosti: Koncert sa programom kompozicija Isidora Bajića i Kornelija Stankovića u izvođenju profesora i studenata Fakulteta umetnosti u Nišu ali i virtuelna izložba „Čitajte o Nadeždi Petrović“ čiju pripremu, prezentaciju i izlaganje potpisuju Olivera Nastić i Katarina Krstić iz Muzeja savremene umetnosti iz Beograda. Izložbeni deo koji podrazumeva dokumentaciju, rukopise, publikacije i sva ostala prateća dokumenta koja su informativnog i edukativnog karektera o umetnicima. Naučni deo prikazan kroz tribinu, koji najbolјe predstavlјa umetnički i pedagoški doprinos umetnika u zemlјi i inostranstvu. Tribina je svojim karakterom okupila naučni i stručni kadar iz zemlјe a prezentovani radovi svakako daju izuzetan doprinos očuvanju lika i dela umetnika. Kao završna aktivnost jeste i izrada ove monografske studije koja prati svaku realizovanu aktivnost i čitaocima je prezentuje sa naučne, stručne, umetničke ali i kataloške forme. Organizacija i realizacija projekta jedan je od efikasnih načina u borbi za očuvanje i zaštitu srpske kulture, ali i svojevrstan način poštovanja srpske umetničke tradicije. Realizaciju projekta Fakultet umetnosti je ostvario uz saradnju i partnerstvo centara za naučnoistraživački rad SANU Univerziteta u Nišu, Galerije Univerziteta u Nišu i Univerzitetske biblioteke „Nikola Tesla“ u Nišu. Saradnici na projektu su Muzej savremene umetnosti iz Beograda, Galerija „Nadežda Petrović“, Čačak, Muzej Grada Novog Sada, Galerija savremene umetnosti u Nišu, Narodni muzej Niš – Galerija Sinagoga.

Promocija izdanja Fakulteta umetnosti u Nišu na 60. Međunarodnom Beogradskom Sajmu Knjiga

Promocije izdanja Fakulteta umetnosti u Nišu na 60. Međunarodnom Beogradskom Sajmu Knjiga održala se u četvrtak 29. oktobra 2015. godine. Štampane publikacije i diskografska izdanja bila su izložena na štandu Centra za promociju nauke (Hala 2, nivo A).

Promocija izdanja FU - Monografije i Zbornik BARTF

Promocija izdanja Fakulteta umetnosti u Nišu održana je u subotu, 10. oktobra 2015. na Fakultetu umetnosti u Nišu u sali br. 6. Na promociji je predstavljen Zbornik radova sa naučnog skupa BARTF 2014 - \"Umetnost i kultura danas: Duh vremena i problemi interpretacije\", monografija Sonje Cvetković - \"Muzička praksa u Nišu od kraja 19. veka do početka Drugog svetskog rata – ideološki, kulturni i umetnički kontekst\" i monografija Danijele Zdravić Mihailović - \"Fenomen reprize u sonatnom obliku - prvi stavovi gudačkih kvarteta Franca Jozefa Hajdna\". Na promociji su o Zborniku govorili urednici izdanja mr Danijela Stojanović i mr Danijela Zdravić Mihailović, o monografiji dr Sonje Cvetković govorili su prof. dr Sonja Marinković i prof. dr Slobodan Kodela dok su monografiju mr Danijele Zdravić Mihailović predstavili prof. dr Sonja Marinković i dr Ivana Medić.

BARTF 2015.

III nacionalni naučni skup sa međunarodnim učešćem - Balkan Art Forum Niš 2015. održan je 09. i 10. oktobra 2015. godine na Fakultetu umetnosti u Nišu. Svečano otvaranje skupa održano je u Velikoj sali Univerziteta u Nišu 09. oktobra 2014. Tema III naučnog skupa BARTF 2014. je: UMETNOST I KULTURA DANAS: KRIZA U UMETNOSTI – UMETNOST U KRIZI. U okviru umetničkog programa ovogodišnjeg foruma svoje stvaralačke opuse predstavili su kompozitori Gregori Mertl (Nјu Milford, SAD) i Dragan Tomić (Niš, Republika Srbija). Prezentacije su održane u petak 09. oktobra 2015. godine sa početkom u 20 sati u Koncertno - izložbenom prostoru FU. / Foto: Mihajlo Stojanović, Nikola Đorđević, Ilija Ristić, Aleksa Arsov, Aleksa Milošević, studenti Departmana za primenjene umetnosti, Marko Micić.

Intenzivni majstorski kurs za klarinet - Aleksandar Tasić i Miloš Mijatović

Fakultet umetnosti u Nišu je od 17. do 23. septembra 2015. godine organizovao intenzivni Majstorski kurs za klarinet, Aleksandra Tasića, redovnog profesora Akademije umetnosti u Novom Sadu i spec. Miloša Mijatovića, docenta Fakulteta umetnosti u Nišu.

Izložba “DIPLOMA 2015″ Master studenata Odseka za primenjene umetnosti

Izložba Master studenata Odseka za primenjene umetnosti Fakulteta umetnosti pod nazivom \"DIPLOMA 2015\" svečano je otvorena 17. juna 2015. godine sa početkom u 19 sati u Paviljonu u Tvrđavi. Studenti Master studija Odseka za primenjene umetnosti FU u Nišu su Bratislav Radenković, Vladimir Stojanović, Dušan Tatalović, Jefimija Kocić, Miljan Ristić, Marko Nikolić, Marijana Janković, Ninoslava Girić, Sara Pavić, Sanja Đorđević. Foto: Dejan Ristić , student Departmana za primenjene umetnosti.

Izložba DIPLOMA 2015 master studenata Departmana za likovne umetnosti FU

Izložba \"DIPLOMA 2015\" master studenata Departmana za likovne umetnosti Fakulteta umetnosti je deo proslave 50 godina postojanja Univerziteta u Nišu. Svečano otvaranje izložbe održano je u sredu 10. juna 2015. sa početkom u 18 sati u Paviljonu u Tvrđavi. \"Cilј i smisao umetničke prezentacije mladih autora je upoznavanje šire akademske javnosti sa stvaralaštvom slikara koji su svoje profesionalno obrazovanje stekli na master studijama u tekućoj akademskoj godini. Ovom izložbom Fakultet umetnosti u Nišu, kao najmlađi fakultet Univerziteta u Nišu, umetničkim sadržajima doprinosi raznovrsnosti i bogatstvu programa proslave značajnog jubileja. Izložbu sačinjavaju slike devet autora koji su studije završili u klasama četiri profesora Slikanja: Jovana Pržić i Ana Marković, klasa prof. mr Đuro Radonjić; Aleksandra Pavlović, klasa prof. mr Zoran D. Kostić; Ivan Mitić, Milica Kostić, Danijela Dimitrijević i Jelena Milićević, klasa prof. mr Katarina Đorđević; Savina Tomanović Kostov i Žaneta Marinković, klasa vanr. prof. mr Bratislav Bašić.\" mr Katarina Đorđević. Foto: Aleksa Milošević , student Departmana za primenjene umetnosti

Manifestacije FU povodom jubileja 50 godina Univerziteta u Nišu

Univerzitet u Nišu u 2015. godini obeležava značajan jubilej - pola veka uspešnog obrazovnog, naučnog i umetničkog rada. Fakultet umetnosti u Nišu, tim povodom, organozovao je niz manifestacija u znaku obeležavanja pet decenija postojanja Univerziteta.

Godišnja izložba radova studenata Fakulteta umetnosti u Nišu 2015.

Godišnja izložba radova studenata Departmana za likovne i Departmana za primenjene umetnosti otvorena je u 05. juna 2015. godine, u prostorijama Departmanu za likovne umetnosti kao i u OŠ Vožd Karađorđe, u prostorijama Departmana za primenjene umetnosti i Koncertno-izložbenom prostoru. Izložba je trajala do 19. juna 2015. godine.

III Međunarodno studentsko takmičenje komplementarnog klavira

III Međunarodno studentsko takmičenje komplementarnog klavira održalo se od 29. do 31. maja 2015. godine. U takmičarskom delu nastupilo je 38 studenata. Na koncertu povodom svečanog otvaranja nastupili su pijanisti Branka Parlić iz Beograda i Jordi Camell iz Španije dok su na svečanom zatvaranju Takmičenja koncert održali Milena Mollova iz Sofije, Bugarska i Stevan Spalević iz Niša. Koncertu je predhodilo svečano uručenje diploma nagrađenim studentima i profesorima.

Premijerni koncert studenata FU sa Niškim simfonijskim orkestrom 2015.

Premijerni koncert studenata Fakulteta umetnosti sa Niškim simfonijskim orkestrom, pod dirigentskom palicom mr Zorana Stanisavljevića, održan je 28. maja 2015. godine u Sali Niškog Simfonisjkog orkestra. Fotografije: Saša Đorđević

Potpisivanje protokola o saradnji između Fakulteta umetnosti u Nišu i Uprave za kulturu Grada Niša

U sredu 20. maja 2015. godine, u prostorijama Medija centra u Nišu, Fakultet umetnosti u Nišu i Uprava za kulturu Grada Niša potpisali su protokol o saradnji u cilju promovisanja kuturnog identiteta Fakulteta i Grada Niša, kao i njihovih zajedničkih vrednosti u oblasti kulture. U ime Fakulteta Protokol je potpisao dekan Fakulteta umetnosti prof. dr Suzana Kostić dok je u ime Uprave za kulturu Protokol potisao načelnik Uprave Nebojša Stevanović. Fakultet umetnosti i uprava za kulturu uspostavili su saradnju u cilju međusobne razmene profesionalnih iskustava, obavljanja studentske prakse, kao i ostvarivanja saradnje u oblasti nastavnog procesa i naučno-istraživačkog rada kroz realizaciju zajedničkih projekata za koji obe strane iskažu svoje interese.

Izložba \"Razglednice s Marsa- Iskustvo enformela u slikanju kosmičkih pejzaža\" Zehrine Karić

Otvaranje samostalne izložbe Zehrine Karić, pod nazivom \"Razglednice s Marsa- Iskustvo enformela u slikanju kosmičkih pejzaža\" održano je 18. maja 2015. godine u Koncertno-izložbenom prostoru Fakulteta umetnosti. Izložba se realizuje u okviru Konkursa za samostalne, autorske i grupne izložbe i umetničke projekte u 2014 - 2015. godini u Koncertno – izložbenom prostoru FU koji je raspisao Fakultet umetnosti Univerziteta u Nišu. Foto: Sanja Đorđević, student Departmana za primenjene umetnosti

Izložba „Huan Rulfo u knjigama umetnika Pergament koncertina“ 2015. mr Leposave Milošević Sibinović Lepe

Svečano otvaranje izložbe Autorskog projekta međunarodne kulturne saradnje Pergament Srbija - „Huan Rulfo u knjigama umetnika Pergament koncertina“ 2015. mr Leposave Milošević Sibinović Lepe održano je u četvrtak, 14. maja 2015. godine u 18 časova u Galeriji Univerziteta - Univerzitetska biblioteka „Nikola Tesla“. Izložba, koju je podržala Ambasada Meksika u Srbiji, traje do 30. maja 2015. godine. Ovo je još jedna u nizu manifestacija u organizaciji Fakulteta umetnosti u Nišu povodom obeležavanja značajnog jubileja - pedeset godina postojanja i rada Univerziteta u Nišu. Fotografija: Sanja Đorđević

Izložba karikatura Marka Stajića u Koncertno-izložbenom prostoru FU

Otvaranje izložbe karikatura Marka Stajića održana je u ponedeljak 04. maja 2015. sa početkom u 19 sati u Koncertno-izložbenom prostoru FU, Knjaževačka 2a. Izložba je trajala do 13. maja 2015. a izloženo je 30 karikatura. Izložba se realizuje u okviru Konkursa za samostalne, autorske i grupne izložbe i umetničke projekte u 2014 - 2015. godini u Koncertno – izložbenom prostoru FU koji je raspisao Fakultet umetnosti Univerziteta u Nišu. Pravo učešća na konkursu imali su svi likovni i vizuelni umetnici koji su završili studije na nekom od umetničkih fakulteta u zemlji i inostranstvu. Program je selektovao Savet KIP. Fotografija: Dejan Ristić

Izložba nagrađenih studenata Departmana za likovne umetnosti 2008 – 2014

Svečano otvaranje izložbe nagrađenih studenata Departmana za likovne umetnosti Fakulteta umetnosti u Nišu 2008 - 2014 održano je u četvrtak 23. aprila 2015. godine sa početkom u 18h časova u Galeriji Univerzitetske biblioteke \"Nikola Tesla\", Kej Mike Paligorića. Izložba nagrađenih studenata obuhvata radove 19 autora, nagrađenih u tri kategorije: Nagrada za najbolji crtež. Nagrada za najbolju sliku i Nagrada za ukupne postignute umetničke rezultate koju dodeljuje Komisija za dodelu nagrada Fakulteta umetnosti u Nišu. Detaljnije - http://www.artf.ni.ac.rs/index.php/izlozba-nagradeni-studenti-departmana-za-likovne-umetnosti-2008-2014/

Majstorski kurs za klavir - prof. dr Ilia Tchernaev

Fakultet umetnosti u Nišu je od 23. do 25. aprila 2015. godine organizovao intenzivni Majstorski kurs za klavir, dr Ilije Černaeva, vanrednog profesora Nacionalne muzičke akademije Pančo Vladigerov u Sofiji. Na kraju majstorskog kursa aktivni učesnici nastupili su na završnom koncertu.

Promocija izdanja FU - Jadranka Mišić Pejović \"Mozaici Niša\"

Promocija izdanja iz edicije monografija, autorke Jadranke Mišić Pejović, pod nazivom \"Mozaici Niša\" održana je u četvrtak 16. aprila 2015. godine u Velikoj sali Univerziteta u Nišu. Na promociji ovog kapitalnog dela u izdanju Fakulteta umetnosti u Nišu govorili su recenzenti dr Srđan Marković, mr Slobodan Kaljtez i mr Desimir Denić kao i autor Jadranka Mišić Pejović.

Izložba \"Prostorna grafika i ilustracija\"

U petak, 17. aprila 2015. godine u Galeriji Niškog kulturnog centra otvorena je izložba radova studenata Fakulteta umetnosti u Nišu, sa Departmana za primenjene umetnosti. Radovi studenata, na ovoj izložbi, realizovani su u okviru predmeta Prostorne grafike i Ilustracije, profesora Slobodana Jelesijevića i stručnog saradnika Sanje Dević.

Multimedijalna izložba na temu „Položaj osoba sa invaliditetom“

Izložba radova studenata Fakulteta umetnosti u Nišu, sa Departmana za primenjene umetnosti, na temu „Položaj osoba sa invaliditetom“ i izložba fotografija Saše Đorđevića pod nazivom „Heroji“ održana je u subotu, 04. aprila 2015. godine na Trgu Republike u Nišu. Izložbu je organizovalo Udruženje građana „Akcija i pomoć“ iz Niša uz podršku organizacije “Handicap International” povodom Međunarodnog dana borbe protiv mina koji se obeležava 04. aprila. Tom prilikom nagrađena su tri rada studenata: I nagrada - Miljan Ristić, student master studija, II nagrada: Ninoslava Girić, student master studija, III nagrada: Miloš Nikolić, student IV godine osnovnih studija. Radovi studenata realizovani su u okviru predmeta Grafičke komunikacije, profesorke Anite Milić i asistenta Miljane Radenković.

Dani gudača 2015.

U okviru dana gudača 01. i 02. aprila 2015. održana su predavanja predstavnika austrijske kompanije za proizvodnju žica za gudačke instrumente ”Thomastik Infeld” i poznatog lutijera Andrijana Andreeva iz Bugarske. Studenti i profesori Fakulteta umetnosti u Nišu imali su priliku da se upoznaju sa najsavremenijim dostignućima u procesu proizvodnje žica i gudačkih instrumenata.

Promocija izdanja FU - Vesna Gagić i dr Miomira Đurđanović \"Bibliografija radova Stevana Stojanovića Mokranjca\"

Promocija izdanja iz edicije bibliografija, autora Vesne Gagić i dr Miomire Đurđanović, pod nazivom \"Bibliografija radova Stevana Stojanovića Mokranjca\" održana je u petak 20. marta 2015. godine na Fakultetu umetnosti u Nišu u Sali br.6 (Kneginje Ljubice 10). Na promociji govorli su urednik izdanja mr Dragan Tomić, recenzenti mr Vera Petrović i dr Sonja Cvetković kao i autori Vesna Gagić i dr Miomira Đurđanović. Izradu projketa i štampanje ove bibliografije pomoglo je Ministarstvo kulture i informisanja.

Promocija izdanja Fakulteta u leskovačkom Kulturnom centru

Leskovački kulturni centar organizovao je promociju štampanih i diskografskih izdanja Fakulteta umetnosti Univerziteta u Nišu. Promocija je održana u Kamernoj sali Kulturnog centra u petak, 27. februara 2015. u 18 sati. Fotografija: Dejan Ristić, student Departmana za primenjene umetnosti Fakulteta umetnosti u Nišu.

Predavanje prof. Branke Parlić i projekcija filma Entr’acte - \"Cinema - početak filmske muzike\"

Predavanje prof. Branka Parlić, pijanistkinja iz Novog Sada i projekcija filma Entr’acte pod nazivom \"Cinema - početak filmske muzike\" održano je u četvrtak 26. februara 2015. u 13 sati na Fakultetu umetnosti u Nišu u sali br. 6. Tema predavanja bila je prva filmska muzika u eri nemog filma, a koju je 1924. godine komponovao Erik Satie (1866-1925) za film Entr’acte/Međučin.

Opera \"Seviljski berberin\"

Narodno pozorište u Nišu, Niški simfonijski orkestar i Fakultet umetnosti u Nišu, udruženim snagama, pripremili su drugu operu na sceni Narodnog pozorišta. Premijera opere “Seviljski berberin” održana je u ponedeljak 23. februara u Narodnom pozorištu. Premijeri su prisustvovale i prvakinje novosadske i beogradske opere, kao i dirigent Darinka Matić Marović. Dirigent je Milena Injac, režija Ivan Vuković dok je autor projekta dr Suzana Kostić. Autor fotografija je Dejan Ristić, student Departmana za primenjene umetnosti Fakulteta umetnosti u Nišu.

Intenzivni majstorski kurs za klarinet - Aleksandar Tasić

Fakultet umetnosti u Nišu od 03 do 05. februara 2015. godine organizovao je intenzivni Majstorski kurs za klarinet, Aleksandra Tasića, redovnog profesora Akademije umetnosti u Novom Sadu. Korepetitor: mr Milica Micić, viši umetnički saradnik Fakulteta umetnosti u Nišu. Na kraju majstorskog kursa aktivni učesnici nastupali su na završnom koncertu. Pored Majstrskog kursa profesor Tasić održao je i interaktivno predavanje sa temom \"Pravilan odabir trski, tehnike za doradu. Plastične trske, za i protiv!?\"