FOTO

Koncert kamernog orkestra \"Concertante\" FU u Kragujevcu

Koncert pod nazivom \"Muzički zagrljaj - Španija, Srbija, Latinska Amerika\", Kamernog orkestra \"Concertante\" Fakulteta umetnosti, Univerziteta u Nišu pod dirigentskom palicom dr Milene Injac, u organizaciji Muzičkog centra u Kragujevcu, održan je u četvrtak, 22. decembra 2016. godine sa početkom u 20 sati u Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije. Izvedena su dela španskih i latino američkih kao i dela srpskih kompozitora, autora sa Fakulteta umetnosti, prof. mr Dragana Tomića i profesora Bratislava Zlatkovića. Premijerno je izvedena i \"Niška rapsodija\", kompozicija na niške teme, u kojoj su nastupili studenti sa Katedre za duvačke instrumente, kao i ženska vokalna grupa \"Maestrini\" koju čine studenti Katedre za teorijske predmete pod vođstvom prof. Ivane Mirović. Kao solisti, od profesora Fakulteta umetnosti nastupili su Anđela Bratić na flauti, Vesna Petković, gitaristkinja i Aleksandra Ristić, mecosopran, a od studenata kao solista nastupio je Dušan Čeganjac iz klase prof. mr Miljana Bjeletića.

Izložba \"STOP – ŽIVOT\" studenata sa Departmana za primenjene umetnosti u Galeriji NKC-a

Izložba radova studenata sa Departmana za primenjene umetnosti \"STOP – ŽIVOT\" otvorena je u Galeriji Niškog Kulturnog Centra, u četvrtak, 22. decembra 2016. godine. Izloženi radovi realizovani su u okviru predmeta Grafičke komunikacije, a svojim sadržajem izražavaju ideju o očuvanju životne sredine, borbu za pravo životinja, prekomernu eksploatacija životinja, ugroženosti njihovog životnog staništa itd. Mentori: Anita Milić, docent i Miljana Radenković, asistent / Fotografije: Miloš Aleksić

Proslava 14 godina postojanja i rada Fakulteta umetnosti u Nišu

03. decembra 2016. godine se navršilo se 14 godina postojanja i rada Fakulteta umetnosti u Nišu. Tim povodom organizovan je niz manifestacija. Četvrtak 24. novembar 2016. - Svečano otvaranje izložbe \"Art & dizajn\" profesora i doktoranata Mašinskog fakulteta, Tehničkog Univerziteta u Sofiji u Koncertno-izložbenom prostoru FU / Sreda 30. novembar 2016. u sali br. 6 na Fakultetu umetnosti održano je predavanje \"Obrazovna politika i medijska pismenost\", predavača dr Marije Ranđelović. Od 20 sati u Koncertno-izložbeni prostor FU, nastupili su profesori i saradnici Fakulteta. / Četvrtak 01. decembar 2016. sa početkom u 19 sati u prostoru za kreativno delovanje DELI, otvorena je izložba studenata sa Departmana za primenjene umetnosti a od 20 sati u Koncertno-izložbenom prostoru FU koncertom su se predstavili studenti Fakulteta / Svečana akademija povodom proslave Dana fakulteta održana je u petak 02. decembra 2016. u Koncertno-izložbenom prostor FU

Promocije izdanja Fakulteta umetnosti

Promocija izdanja Fakulteta umetnosti u Nišu održana je u sredu 14. decembra 2016. u sali br. 6 na Fakultetu umetnosti u Nišu, Kneginje Ljubice 10. Na promociji su prezentovana dva štampana i dva diskografska izdanja. Na promociji posebnog izdanja Fakulteta \"Priče o njima\" autora Tomislava Aleksića, govorili su recenzent Vidosav Vice Petrović, priređivač Igor Aleksić i upravnik Izdavačkog centra Danijela Zdravić Mihailović. / O sedmom diskografskom izdanju Fakulteta, Anđele Bratić, flautiskinje i Bojana Mladenovića, pijaniste pod nazivom \"Fantasy\" govorili su urednik audio i video izdanja Zoran Stanislavljević kao i sami izvođači. / Bibliografiju \"Bibliografije legata biblioteke Fakulteta umetnosti u Nišu\" predstavili su recenzent Zoran Živković i autor izdanja Vesna Gagić. / Zoran Stanislavljević, urednik audio izdanja Fakulteta umetnosti najavio je audio izdanje \"Preludijum za jedno majsko osećanje\" u izvođenju Dua \"Diptih\" koji čine Aleksandar Jakovljević, violončelo i Bojan Mladenović. klavir. O muzici na disku govorio je Aleksandar Jakovljević.

Kamerni orkestar \"Concertante\" FU na Kolarcu

Kamerni orkestar \"Concertante\" Fakulteta umetnosti, Univerziteta u Nišu pod dirigentskom palicom dr Milene Injac održao je koncert pod nazivom \"Muzički zagrljaj - Španija, Srbija, Latinska Amerika\", u nedelju 06. novembra 2016. godine u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine u Beogradu u organizaciji Centra za muziku Zadužbine Ilije M. Kolarca. Kao solisti nastupili su studenti Dušan Čeganjac, harmonika (laureat Svetskog kupa u Portugalu, u klasi prof. mr Miljana Bjeletića), Dimitrije Mandić, violina (koncertmajstor Orkestra), alumni Fakulteta umetnosti mas. Andrija Petrović na violončelu i profesori Fakulteta umetnosti mr Aleksandra Ristić, mecosopran, mr Anđela Bratić, flauta i mr Vesna Petković, gitara. Na koncertu su izvedena dela kompozitora iz Španije, Latinske Amerike ali i niških kompozitora, profesora na Fakultetu umetnosti, mr Dragana Tomića i Bratislava Zlatkovića. Publika je imala prilike da čuje svetsku premijeru kompozicije Dragana Tomića \"Niška rapsodija“ u izvođenju gostiju koncerta: Ansambla duvača Fakulteta umetnosti, Đorđa Hartla, studenta katedre za udaraljke i vokalne grupe Maestrini Fakulteta umetnosti pod vođstvom prof. mr Ivane Mirović.

BARTF 2016.

IV nacionalni naučni skup sa međunarodnim učešćem - Balkan Art Forum Niš 2016. održan je 07. i 08. oktobra 2016. godine na Fakultetu umetnosti u Nišu. Svečano otvaranje skupa održano je u Velikoj sali Univerziteta u Nišu 07. oktobra 2016. na kome su plenarna predavanja održali dr Ivan Milenković (Srbija), Neil Rolnick (USA) i Evgenija Trofimčuk (Rusija). Tema IV naučnog skupa BARTF 2014. je: UMETNOST I KULTURA DANAS: IGRA KAO ANTROPOLOŠKI, ESTETIČKI I PEDAGOŠKI PRINCIP. U okviru umetničkog programa ovogodišnjeg foruma svoje stvaralačke opuse predstavili su kompozitori Neil Rolnick (USA) i Aleksandar Sedlar (Srbija). Prezentacije su održane u petak 07. oktobra 2016. godine u Koncertno - izložbenom prostoru FU.

Izložba „DIPLOMA 2016“ studenata Master akademskih studija Grafičkog dizajna

Svečano otvaranje izložbe „DIPLOMA 2016“, studenata Master akademskih studija sa Departmana za primenjene umetnosti, održano je 01. jula 2016. godine u Paviljonu u Tvrđavi. Stefan Dimitrijević, Nikola Milenković, Tijana Miljković, Jelena Mladenović, Danijela Nikolić, Miloš Nikolić, Milica Pavlović, Dijana Stojanović i Snežana Stojiljković studenti su Master akademskih studija Grafičkog dizajna, Departmana za primenjene umetnosti, Fakulteta umetnosti, Univerziteta u Nišu, koji se svojim završnim radom predstavljaju publici svih generacija, žiteljima i gostima Niša, stručnoj i najširoj javnosti. Devet mladih autora, kreativnih stvaraoca, ovogodišnjoj izložbi radova pristupaju sa željom da pažljivo osmisle i ozbiljno postave izložbu, sa velikim entuzijazmom i uz potrebu da drugačije do sada, na još inovativniji način prezentuju svoje ideje, uz postojnje proverenih vrednosti i nakupljenog znanja iz oblasti. Karakterišu ih smela idejna rešenja, raznovrsni mediji izražavanja, interakcija i kreativna upotreba novih tehnologija. Njihova dela, izrazi i realizacije ideja različitih struktura, ukazuju na razlike među ličnostima, afinitetima, potrebama i mogućnostima ovih studenata koji imaju jedan cilj – da svetu vizuelnih promena daju svoj kulturni doprinos. Svakako, njihova raznovrsnost obogaćuje i uobličava sliku Fakulteta umetnosti u Nišu kao centru umetnosti i kulture ovog univerzitetskog grada.

Izložba “DIPLOMA 2016″ studenata Master akademskih studija slikarstva

Svečano otvaranje izložbe „DIPLOMA 2016“, studenata Master akademskih studija sa Departmana za likovne umetnosti, je održano 23. juna 2016. godine u Paviljonu u Tvrđavi. Osnovni cilј tradicionalne izložbe „DIPLOMA“ koju Fakultet umetnosti u Nišu realizuje u saradnji sa Galerijom savremene likovne umetnosti u Nišu je predstavlјanje stvaralačkih dostignuća mladih umetnika koji su stekli profesionalno obrazovanje iz oblasti slikarstva. Jednogodišnje istraživanje vizuelne problematike na master akademskim studijama otkriva nam likovno poetske odrednice umetničkog rada osam autora - Ane Živadinović, Daniela Jakimovskog, Danice Maksimović, Ognjena Milovanovića, Božice Milojević, Kristine Milošević, Save Mišića i Lazara Šoševića. Uvažavajući postulate savremene umetničke scene u procesu umetničke edukacije, pod mentorstvom prof. mr Katarine Đorđević, ovi mladi stvaraoci su analitičnim, studioznim pristupom ugradili akademska saznanja u novi, lični umetnički iskaz. Nastala dela svojom tematikom, formatom i tehničkim aspektom odražavaju budnost mladih stvaralaca da kritički sagledaju stvarnost, socijalno okruženje, segmente prošlosti ili da streme budućnosti. Iako su studije završili u jednoj klasi, njihov rad odlikuje individualizam, što se može uočiti u različitim interesovanjima za vizuelne fenomene i interpretaciju likovne teme. Figuracija, pejzaž ili enterijerske postavke se mogu tumačiti s aspekta šireg okvira u kojem postoje nebrojene mogućnosti transponovanja teme, od faktografskog navođenja svih segmenata do pažlјive selekcije pojedinačnih elemenata koji imperativom autora postaju bitne odrednice kompozicija slika.

Premijerni koncert studenata Fakulteta umetnosti sa Niškim simfonijskim orkestrom 2016

Premijerni koncert studenata Fakulteta umetnosti u Nišu sa Niškim simfonijskim orkestrom, pod dirigentskom palicom mr Zorana Stanisavljevića, vanrednog profesora na Fakultetu umetnosti, održan je 26. maja 2016. sa početkom u 20 časova u Sali Niškog simfonijskog orkestra. Na konceertu su nastupili: Irena Vezenković - klavir, Nikola Đorđević - gitara, Anđela Stanković - klavir, Miloš Vuković - gitara, Kristina Krsmanović - flauta, Tamara Pejčić - flauta, Kristina Krsmanović - flauta, Nadežda Cvetkov - violina, Mina Mitić - violina, Ilija Lazarević - continuo, Angelina Nikolić - flauta, Jelena Stojilović - sopran, Filip Vučić - tenor i David Kurtić - violina.

IV Međunarodno studentsko takmičenje komplementarnog klavira

IV Međunarodno studentsko takmičenje komplementarnog klavira održano je u Nišu od 20. do 22. maja 2016 godine u Koncertno-izložbenom prostoru FU u organizaciji Fakulteta umetnosti u Nišu. Takmičare je ocenjivao stručni žiri u sastavu: Yasuyo Yano (Muzička akademija u Lucernu, Švajcarska), Marta Kržić (Muzička akademija Univerziteta u Ljubljani, Slovenija), Miloš Pavlović (Fakultet muzičke umetnosti, Univerziteta umetnosti u Beogradu), Julija Bal (Akademija umetnosti u Novom Sadu), Milena Rajković (Fakultet umetnosti u Nišu) i Dragan Tomić (Fakultet umetnosti u Nišu). U okviru Takmičenja održana su tri koncerta u Koncertno-izložbenom prostoru FU: 20. maj 2016. Svečano otvaranje Takmičenja - Miloš Pavlović iz Beograda i Julija Bal iz Novog Sada; 21. maj 2016. - Svečani koncert Stevana Spalevića i Nemanje Egerića (Takmičenje se ovim koncertom pridružio manifestaciji NOĆ MUZEJA 2016); Nedelja 22. maj 2016. - Svečano zatvaranje Takmičenja - Nastup nagrađenih studenati ovogodišnjeg Takmičenja.

Promocija udžbenika “Sonologija” dr Dimitrija Bužarovskog u Koncertno-izložbenom prostoru FU

Promocija udžbenika \"Sonologija\", autora dr Dimitrija Bužarovskog, počasnog doktora Univerziteta u NIšu, održana je 16. maja 2016. godine u Koncertno-izložbeni prostor FU, Knjaževačka 2a. Na promociji još jednog značajnog izdanja Fakulteta umetnosti u Nišu, pored autora, govorili su recenzenti dr Suzana Kostić, redovni profesor na Fakultetu umetnosti u Nišu, mr Dragan Tomić, vanredni profesor na Fakultetu umetnosti u Nišu kao i mr Danijela Zdravić Mihailović, upravnik Izdavačkog centra Fakulteta umetnosti.

Promocija rečnika i udžbenika Snežane Drambarean na Univerzitetu u Nišu

Promocija izdanja Fakulteta umetnosti u Nišu \"Ilustrovani englesko-srpski rečnik muzičkih termina i izraza sa srpsko-engleskim indeksom\" autora Snežane Drambarean i dr Dorina Drambareana kao i udžbenika engleskog jezika za studente muzike \"Tune up your English\" autora Snežane Drambarean, nastavnika stranog jezika na Fakultetu umetnosti, održana je 14. aprila 2016. godine u Velikoj sali Univerziteta u Nišu. Na promociji su pored autora govorili i recenzenti Rečnika prof. dr Vesna Lopičić, redovni profesor na Filozofskom fakultetu u Nišu, prof. dr Sonja Cvetković, vanredni profesor na Fakultetu umetnosti u Nišu, recenzetni udžbenika prof. dr Ratomir Ristić, redovni profesor u penziji na Filozofskom fakultetu u Nišu i prof. dr Nebojša Todorović, redovni profesor na Fakultetu umetnosti u Nišu, kao i mr Danijela Zdravić Mihailović, upravnik Izdavačkog centra Fakulteta umetnosti. Autor fotografija: Dejan Ristić, studet Departmana za primenjene umetnosti.

Promocija izdanja FU - dr Jelene Cvetković “Imanentni sluh i recepcija muzike”

Promocija monografije \"Imanentni sluh i recepcija muzike\", autorke dr Jelene Cvetković Crvenica, vanrednog profesora na Fakultetu umetnosti, održana je u sredu, 23. marta 2016. godine u sali br. 6 na Fakultetu umetnosti u Nišu. Na promociji su pored autorke govorili i recenzenti dr Ivana Drobni, redovni profesor na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu i dr Suzana Kostić, redovni profesor Fakulteta umetnosti u Nišu, kao i mr Danijela Zdravić Mihailović, upravnik Izdavačkog centra Fakulteta umetnosti.

Majstorki kursevi za klarinet i klavir - Stephan Siegenthaler i Yasuyo Yano

Eminentni profesor Stephan Siegenthaler sa Univerziteta Primenjene nauke i umetnosti u Lucernu i Yasuyo Yano pijanistkinja i profesor na Muzičkoj akademiji u Lucernu, Švajcarska održali su besplatan master klas za studente klarineta i klavira na Fakultetu umetnosti u Nišu u periodu od 19. do 22. januara 2015. godine. Takođe profesor Stephan Siegenthaler i Miloš Mijatović, docent na Fakultetu umetnosti u Nišu, nastupili su kao solisti na premijernom koncertu Niškog simfonijskog orkestra u četvrtak 21. januara 2016. godine pod dirigentskom palicom Toshio Yanagisawe iz Japana.

Intenzivni Majstorski kurs za klavir - Hinko Haas

Fakultet umetnosti u Nišu od 29 - 31. marta 2016. godine organizovao je intenzivni Majstorski kurs za klavir, Hinka Haasa, redovnog profesora Muzičke Akademije u Ljubljani. Na kraju majstorskog kursa aktivni učesnici su nastupili na završnom koncertu.