FOTO

Svečana akademija povodom 17 godina Fakulteta umetnosti u Nišu

Fakultet umetnosti Univerziteta u Nišu proslavio je 17 godina postojanja i rada Svečanom akademijom u petak 6. decembra 2019. godine u Koncertno-izložbenom prostoru FU.

International Turkish Culture & Introduction of Arts Symposium na Fakultetu umetnosti u Nišu

International Turkish Culture & Introduction of Arts Symposium održan je 27. septembra 2019. godine u Koncertno izložbenom prostoru Fakulteta umetnosti u Nišu koji je, kao domaćin, učestvovao u projektu međunarodne saradnje sa univerzitetima iz Turske. Docent dr Mehmet Ali Eroglu, sa Akdeniz University, Antalya, nosilac projekta čiji je cilj predstavljanje turske kulture i umetnosti zemljama Balkana i red. prof. mr Katarina Đorđević, koordinator projekta, su svečano otvorili izložbu radova gostiju iz Turske, najavili početak izlaganja naučnih radova i rad umetničkih radionica. Publika je mogla videti tehnike rada s tekstilom, izradu filca, monotipije i druge tradicionalne zanate koji se izučavaju na turskim univerzitetima. Održane su i dve sesije prezentacija teoretskih I naučnih radova učesnika sa sledećih univerziteta: Akdeniz University in Antalya, Mimar Sinan University Istanbul, Fatih Sultan Mehmet University Istanbul, Suleyman Demirel University Isparta I Inonu University Malatya. Organizacijom manifestacije su rukovodili van. prof. dr Slobodan Radojković i red. prof. mr Bojan Živić.

VII Nacionalni naučni skup sa međunarodnim učešćem BARTF 2019

Fakultet umetnosti Univerziteta u Nišu, sa Ogrankom SANU u Nišu, organizovao je sedmi nacionalni naučni skup sa međunarodnim učešćem sa temom "Umetnost i kultura danas: metafora, percepcija i simbolizam" 4. i 5. oktobra 2019. godine u Nišu. Svečano otvaranje naučnog skupa 4. oktobra 2019. godine održano je u Velikoj sali Univerziteta u Nišu uz pozdravne reči prof. dr Suzane Kostić, dekana Fakulteta umetnosti u Nišu, prof. dr Danijele Stojanović, predsednika Programskog odbora naučnog skupa Balkan Art Forum 2019, akademika Ninoslava D. Stojadinovića, predsednika Ogranka SANU u Nišu. Nakon pozdravnih reči naučni skup zvanično je otvorio prof. dr Jovan Stepanović, prorektor Univerziteta u Nišu. Plenarna predavanja održali su dr Trena Jordanoska, sa Fakulteta muzičke umetnosti u Skoplju, Severna Makedonija, sa temom "Muzika u praksi – Metafora, percepcija, simbolizam", zatim dr Ioannis Tsoumas sa Univerziteta Zapadna Atika, Atina, Grčka na temu "Kulturni simbolizam u tradicionalnim japanskim cvetnim motivima" i dr um. Jelena M. Sredanović, sa Akademije umetnosti, Novi Sad, “Drvorez kao likovni jezik”. Naučni skup se odvijao kroz nekoliko sesija na Fakultetu umetnosti u Nišu. U okviru umetničkog programa ovogodišnjeg Foruma svoje stvaralačke opuse predstavili su dr Desislava Hristova, likovni umetnik grafike, Sofija, Bugarska i dr um. Slobodan Radojković, likovni umetnik grafike, Niš, Srbija u petak, 4. oktobra 2019. godine u Koncertno-izložbenom prostoru FU. Realizaciju skupa je pomoglo Ministarstvo prosvete nauke i tehnološkog razvoja.

Gala koncert u čast Dana Univerziteta u Nišu

Gala koncert Simfonijskog Orkestra, Hora i solista Fakulteta umetnosti u Nišu, pod dirigentskim vođstvom red. prof. dr Milene Injac i van. prof. mr Ivane Mirović, u čast obeležavanja 54. godišnjice Univerziteta u Nišu, održan je u utorak 11. juna 2019. godine u dvorani Niškog simfonijskog orkestra. Kao solisti nastupili su Trio Anima, u sastavu red. prof. mr Aleksandra Ristić – mecosopran, van. prof. spec. Ana Veličković Igić – flauta i spec. Ingrid Janković – klavir, zatim doc. Andrija Minčić – klarinet, mas. Nikola Cvetković – klavir kao i Miloš Vuković, student IV godine u klasi red. prof. mr Vesne Petković. Koncert je u organizaciji Univerziteta u Nišu i Fakulteta umetnosti u saradnji sa Niškim simfonijskim orkestrom i Srednjom muzičkom školom Niš.

VII Međunarodno studentsko takmičenje komplementarnog klavira

VII Međunarodno studentsko takmičenje komplementarnog klavira, u organizaciji Fakulteta umetnosti u Nišu, održano je u Nišu u periodu od 31. maja do 02. juna 2019 godine u Koncertno-izložbenom prostoru FU. Ove godine Takmičare je ocenjivao stručni žiri u sastavu: Pierre Sublet, predsednik (Fakultet umetnosti u Bernu, Švajcarska), Jordi Camell, član (Katalonski muzički univerzitet, Barselona, Španija), Dianna Vasiu-Luminița, član (Fakultet muzičke i pozorišne umetnosti, Temišvar, Rumunija), Jelena Simonović Kovačević, član (Akademija umetnosti Novi Sad), Dragan Jovanović, član (Fakultet umetnosti u Nišu, Srbija), Nataša Cvetković, član (Fakultet umetnosti u Nišu, Srbija). Svečano otvaranje Takmičenja održano je u petak 31. maja 2019. u 19 časova na kome su nastupiti pijanisti Pierre Sublet iz Švajcarske i Dianna Vasiu-Luminița iz Rumunije.U subotu 01. juna 2019. u 20 sati koncert su održali pijanisti Jordi Camell iz Španije i Jelena Simonović Kovačević iz Novog Sada. Na svečanom zatvaranju Takmičenja, u nedelјu 02. juna 2019. godine nakon dodele diploma učesnicima, nastupili su nagrađeni studenti ovogodišnjeg Takmičenja.

Koncert "Muzički monogram: Biseri klasične muzike" na Medijani

Studentima i profesorima Fakulteta umetnosti ukazana je čast da svojom muzikom po prvi put oplemene arheološki lokalitet Medijanu i isprobaju akustiku ovog predivnog prostora. Koncert pod nazivom "Muzički monogram: Biseri klasične muzike", povodom Međunarodnog dana muzeja i obeležavanja XV Evropske noć muzeja, održan je u subotu 18. maja 2019. godine sa početkom u 18 sati na arheološkom lokalitetu Medijana. Na koncertu, u organizaciji Narodnog muzeja u Nišu u saradnji sa Fakultetom umetnosti Univerziteta u Nišu, nastupili su Kamerni orkestar “Concertante” Fakulteta umetnosti sa solistima Aleksandrom Ristić, mecosopran i Anom Veličkovič Igić, flauta pod dirigentskom palicom Milene Injac, Hor Fakulteta umetnosti sa dirigentom Ivanom Mirović kao i kvartet flauta u klasi mr Anđele Bratić.

Koncert hora "Schola Cantorum" Univerziteta u Arkanzasu, SAD

Prestižni hor "Schola Cantorum" Univerziteta u Arkanzasu, SAD, nastupio je u Nišu u okviru svoje internacionalne koncertne turneje po Srbiji. Koncert sa Akademskim horom SKC Univerziteta u Nišu, pod vođstvom mr Zorana Stanisavlјevića, kao gostima održan je u četvrtak 16. maja 2019. godine sa početkom u 20 časova u holu Univerziteta u Nišu. Američki hor je prolećni semestar proveo proučavajući srpsku pravoslavnu, ali i svetovnu i etno muziku koju su prezentovali na nastupu u Nišu na oduševlјenje mnogobrrojne publike.

Dan perkusionista

Koncert studenata i profesora perkusija i gostiju iz Makedonije, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Italije održan je u petak 03. maja 2019. godine u 20 časova u Koncertno-izložbenom prostoru FU. Nastupili su studenti Fakulteta muzičke umetnosti u Skoplјu u klasi prof. Mojce Sedeu, Muzičke akademije u Sarajevu u klasi prof. Davora Marausa, Fakulteta umetnosti u Nišu u klasi prof. Borisa Bunjca kao i “Murska percussion ansambl” pod vođstvom Denisa Dmitrića iz Maribora, Slovenija i Andrea Saracino, profesor i solista iz Italije. Istog dana sa početkom u 12 časova prof. Boris Bunjac održao je jednodnevni majstorski kurs gostujućim studentima.

Izložba PROSTORNA GRAFIKA radova studenata FU

Izložba “PROSTORNA GRAFIKA” radova studenata sa Departmana za primenjene umetnosti otvorena je u Galeriji Niškog Kulturnog Centra, u petak, 19. aprila 2019. godine. Izloženi radovi realizovani su u okviru predmeta Prostorna grafika pod mentorstvom doc. mr Sanje Dević i asistenta mas. Jefimije Kocić.

Predavanja Ketrin Brimberi na Fakultetu umetnosti u Nišu

U periodu od 11. do 21. marta 2019. godine, Katherine Brimberry, umetnica, master-printer i direktor radionice za grafiku "Flatbed Inc." u Ostinu, Teksas (SAD), održala je niz predavanja po pozivu na Fakultetu umetnosti, kao i predavanje na temu "Igra sa matricama" u sali br. 8 Univerziteta u Nišu. Boravak ugledne umetnice na Fakultetu umetnosti obuhvatio je teoretski i praktičan rad sa studentima u tehnici fotopolimer gravure. Foto: Marko Micić

Koncertna promocija CDa "Unapređenje izvođačkih sposobnosti mladih flautista"

Koncertna promocija diskografskog izdanja “Unapređenje izvođačkih sposobnosti mladih flautista”, nastalog u okviru projekta Multimedijalnog centra Fakulteta umetnosti u Nišu, održana je u četvrtak 21. marta 2019. godine na Fakultetu umetnosti u Nišu u sali br. 6. / Četrnaesto diskografsko izdanje Fakulteta umetnosti u Nišu prezentacija je rezultata ostvarenih u okviru projekta „Unapređenje izvođačkih sposobnosti mladih muzičara„ podržanog od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije 2018 godine. Aktivnosti projekta u vidu predavanja, jednodnevnih majskorskih kurseva i radionica usmerene su ka unapređenju sposobnosti studenata muzičke umetnosti, kako na javnim izvođenjima tako i u studijskim uslovima kroz upoznavanje celokupnog procesa audio produkcije. Izvođači su studenti Osnovnih i Master akademskih studija Departmana za muzičku umetnost Fakulteta umetnosti u Nišu, Katedre za duvače, Flauta u klasama: red. prof. mr Anđele Bratić i doc. dr Jelene Jakovlјević.

Majstorski kurs Kamerne muzike

U okviru saradnje Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci i Fakulteta umetnosti u Nišu realizovan je majstorski kurs Kamerne muzike na kojem su studenti ove dve institucije vredno radili sa profesorima spec. Timeom Hotić i mr Biljanom Jašić-Radovanović sa Katedre za kamernu muziku Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci i spec. Anom Veličković-Igić, mr Aleksandrom Jakovljevićem i Bratislavom Zlatkovićem sa Katedre za kamernu muziku Fakulteta umetnosti. Majstorski kurs je održan u periodu od 18. do 20. marta 2019. a na završnom koncertu nastupili su profesori i studenti polaznici majstorskog kursa u sredu 20. marta 2019. godine sa početkom u Koncertno-izložbenom prostoru FU.

Damama na dar 7

Svečano otvaranje Koncertne sezone FU 2019, tradicionalnim revijalnim koncertom “Damama na dar 7”, održano je u petak 08. marta 2019. godine sa početkom u 20 sati u Koncertno-izložbenom prostoru FU. Kao poklon damama za osmomartovski praznik, publika je imala priliku i zadovolјstvo da uživa u izvođenju nastavnika i saradnika sa Fakulteta umetnosti u Nišu.

Izložba Kluba antomskih crtača Balkana

Izložba crteža, članova Kluba anatomskih crtača Balkana, otvorena je u Koncertno-izložbenom prostoru Fakulteta umetnosti u Nišu 7. marta a trajala je do 21. marta 2019. godine. Na izložbi su se radovima predstaviti autori iz Beograda, Novog Sada, Kragujevca, Niša, Zvečana i Trebinja. Pored dr Elizabete Matorkić Bisenić, kao predstavnika Fakulteta umetnosti u Nišu svoje crteže izložili su i Svetlana Babić, Miloš Vujanović, Bojan Otašević, Desimir Denić, Leonila Marić, Veselin Brković, Petar Đorđević, Tijana Kojić, Katarina Nedelјković i Srđan Šarović. Pre otvaranja izložbe održan je okrugli sto na temu “Anatomski crtež danas” na kome su govorili mr Desimir Denić, dr Bojan Otašević, mas. Katarina Nedelјković i dr Elizabeta Matorkić Bisenić. Klub anatomskih crtača Balkana, osnovan 2018. godine na inicijativu mr Desimira Denića, vanrednog profesora Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, okupio je nastavnike anatomskog crtanja visokoškolskih institucija u Srbiji i regionu. Foto: Marko Micić

Izložba “PlakArt” studenata Departmana za primenjene umetnosti

Izložba “PlakArt” studenata Departmana za primenjene umetnosti Fakulteta umetnosti, u organizaciji Fakulteta umetnosti i Srpske akademije nauka i umetnosti, Ogranka SANU u Nišu, otvorena je u utorak 19. februara 2019. godine u 19 časova u Galeriji art55 u Nišu. Svoje radove prezentovali su Nikola Đorđević, Miloš Kostov, Kosta Vojinović, Jovana Živković, Aleksandar Tonev, Vukašin Ivković, Jovana Jovanović, Iva Prvulović, Mihailo Golubović, Nevena Stojanović, Nadica Kostić, Anastasija Kocić, Aleksandra Stojanović, Nebojša Stojković, Tijana Savić, Jovana Đorđević, Milan Nestorović, Tijana Mitić, Natalija Đorđević, Vasilije Injac, Mina Živić, Danilo Paunović, Milica Tasić. Mentor: mr Slavica Dragosavac, vanredni profesor, asistent: Jovana Nikolić.