Izložba pod nazivom BLOK – tipografsko nasleđe u montažnom sistemu, autorki vanr. prof. Sanje Dević i docenta dr um. Biljane Stanković, biće otvorena u utorak, 19. aprila u 18 sati, u galeriji Salon 77.

 

“…Salon 77 Galerije savremenih likovnih umetnosti u Nišu, prirodno se nametnuo kao savršeni prostor za izlaganje postavke eskperimentalne tipografije establiranih grafičkih dizajnerki i predavača na Departmanu za primenjene umetnosti Fakulteta umetnosti u Nišu, Sanje Dević i Biljane Stanković. Izložba pod nazivom Blok – tipografsko nasleđe u montažnom sistemu tretira večito izazovnu i nimalo jednostavnu temu tipografskog pisma. Autorke koje već dugo likovnim osobinama pisma pridružuju vizuelni kvalitet njegovog prezentovanja, su se hrabro latile poduhvata da odgovore na problematiku prihvatanja tipografskog pisma kao izložbenog eksponata i mogućeg rešenja na tradicionalnu skepsu u vezi sa atraktivnošću estetike slova kao izlagačke teme, te piktoralno vrednog, dopadljivog i lucidnog postupka njihovog izlaganja. Dodatno, kreativni podsticaj proistekao je iz reaktuelizacije problema primene ćiriličnih elektronskih zapisa.

S tim u vezi, Sanja Dević i Biljana Stanković sjedinilile su komunikativne, ekspresivne i likovno-estetske mogućnosti tipografije i svoju postavku osmislile kao interaktivnu instalaciju. Srce postavke je kocka (heksaedar) jedno od temeljnih Platonovih tela koje se tradicionalno vezuje za vidljivi svet i zemlju, ali i materijalizaciju ideje postojanosti u odabranom trenutku tj. utemeljenje u savršenstvu. Pravilnost, jasnoća, zakonomernost i apsolutna lepota koja je još od antike utkana u simboliku kubusa polazište je i nosilac čitave izložbe. Površina kocke/bloka prosečena je tipografskim oblicima. Osvetljenje u njenom središtu (idejni tvorac poruke) koncentrično širi i projektuje reči i slova u okolni prostor. Stupajući u galeriju, posetioci postaju integralni deo postavke i recipijenti pažljivo osmišljenih poruka. Istovremeno, svojim kretanjem, oni će biti i tvorci novih efemernih estetskih svetlosno-grafičkih izraza i tumači mnogobrojnih drugih poruka višetrukih značenja koje će, u skladu sa njihovom željom, moći zabeležiti i sačuvati uz pomoć fotografija napravljenih u aktuelnom trenutku ili ih tendeciozno prepustiti zaboravu ili pak nekim drugim adresatima.

Čvrsto utemeljena postavka sa jedinstvenom univerzalnom idejom koja se u interkaciji sa publikom raspršuje u stotine novih nadogradivih fragmentarnih misli ili čak posve drugačijih  iskaza, osim niza senzitivnih utisaka neočekivane lepote, posvedočiće polazištu autorki o varljivosti trajne čvrstine stavova koji se rastom, životnim iskustvom i napretkom neminovno menjaju, prilagođavaju i sagledavaju na novi, neretko i sasvim oprečan način.…”

 prof. dr Tiajna Borić

Izložba će biti otvorena do 3. maja 2022. godine.

Comments are closed.