dr um. Nemanja Egerić

Nemanja Egerić je muzički umetnik čije je glavno sredstvo izražavanja klavir. Značajniju pažnju privlači integralnim izvođenjem „Dvadeset pogleda na dete Isusa” Olivijea Mesijana što mu donosi niz umetničkih priznanja – Nagradu za najuspešniji koncert Galerije SANU, nagradu iz fondacije „Muzičke vizije Ivana Jevtića”, nagradu „Nevena Popović” za najznačajnije umetničko ostvarenje, dok ga 2022. godine Udruženje muzičkih umetnika Srbije odlikuje priznanjem za najboljeg mladog umetnika. Takođe učestvovao je na domaćim i međunarodnim takmičenjima gde je osvajao brojne nagrade od kojih se izvdajaju: Laureat IV međunarodnog pijanističkog takmičenja ULjUS (2017), Prva nagrada na međunarodnom pijanističkom takmičenju Klavitas (2017), Laureat takmičenja za savremenu muziku ReConstruction 2 (2019), Druga nagrada na takmičenju savremene muzike INSAM u Sarajevu (2019).

Koncertnom i javnom delatošću se bavi od 2015. godine i do danas je nastupio preko 100 puta. Učestvovao je na domaćim i međunarodnim festivalima evropskih zemalja kao što su Lucern Piano Festival, Musica al Ponte, Međunarodna tribina kompozitora, Piano City, NIMUS, CONVIVIUM MUSICUM, BLISS, BUNT i dr. Prvi je među srpskim pijanistima izveo značajna klavirska dela Olivijea Mesijana, Lučana Berija, Đerđa Kurtaga, Luiđi Nona, Džonatana Harvija i Ivana Fedelea. Sa pijanistom Stevanom Spalevićem obrazuje klavirski duo STEVAN NEMANjA sa kojim izvodi kapitalna dela za isti sastav i sa kojim osvaja prestižne nagrade. Takođe, Nemanja redovno nastupa sa flautistkinjom Angelinom Nikolić u duu Syrinx, što je i istoimeni naziv njihovog udruženja. U 2022. godini snima svoj prvi kompakt disk sa do tada nesnimljenim delima savremenog američkog kompozitora Džoela Šadabea, u okviru fondacije Electronic Music Foundation u Njujorku. U pripremi je i CD izdanje sa delima Miloja Milojevića i Kloda Debisija.

Nakon završenih studija u klasi prof. Miroslava Dacića, usavršava se na post-diplomskim studijama u Firenci u klasi prof. Bruna Kanina. Potom je završio doktorske studije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu pod mentorstvom prof. Maje Rajković i prof. Miloša Zatkalika. U 2022. godini završava post-diplomske studije za savremenu muziku u Torinu u klasi Emanuela Arćulija. Pored akademskog školovanja, usavršavao se kod eminentnih pijanista: Pitera Hila, Momo Kodame i Pjera Sublea. Od 2019. godine zaposlen je na Fakultetu umetnosti u Nišu kao stručni saradnik. Član je UMUS-a.

Rođen u Trsteniku 1991. godine, susreće se netipično kasno sa klavirom u svojoj dvanaestoj godini. Muziku je počeo da istražuje kroz alternativne žanrove, Sound art i komponovanje, a u izvođenje klasične muzike se zaljubljuje tek pred kraj svojih redovnih studija. Najviše ga interesuju noviji muzički pravci, a svoj repertoar često kroji od tradicionalnih i savremenih kompozitora, kako bi kroz sukob estetičke različitosti pronašao različita lica jedne umetničke istine.