U četvrtak 3. septembra 2020. u 17h uživo na Fejsbuk stranici Studentskog kulturnog centra kao i stranici Fakulteta umetnosti u Nišu vebinar na temu “Kako dosegnuti visine? Prijatelјstvo u muzici” održaže svetski poznat violinista iz Niša Nemanja Radulović, počasni doktor Univerziteta u Nišu kao i Aleksandar Sedlar, vanredni profesor na Fakultetu umetnosti. Ovim predavanjem nastavlјa se ciklus vebinara za studente iz oblasti audio-vizuelnih umetnosti pod nazivom “Umetnost nema granica” u organizaciji Studentskog kulturnog centra Niš u saradnji sa Fakultetom umetnosti u Nišu.

 

Za samo nekoliko godina, Nemanja Radulović je osvojio svet klasične muzike svojom virtuoznošću na violini, kao i svojim avanturističkim programom. Nedavno je potpisao za izdavačku kuću “Deutsche Grammophon” kao ekskluzivni umetnik, i bez prestanka sve više napreduje nadograđujući svoj talenat, radeći sa najprestižnijim muzičkim institucijama na svetu. Nemanja Radulović je nastupao sa vodećim svetskim orkestrima, kao što su The Münchner Philharmoniker, NDR Radiophilharmonie Hannover, WDR Köln, StuttgarterPhilharmoniker, Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, Orchestre Philharmonique de Radio France, Orchestre National de Belgique, L’Orchestra Sinfonica Nazionale della Rai Turin,L’Orchestra della Toscana, Royal Philharmonic Orchestra, Orchestre symphonique de Montréal i Tokyo Symphony Orchestra. Izuzetna koncertna aktivnost i Nemanjina izvanredna izvedba odveli su ga na put oko sveta, sve do dvorana kao što su Carnegie Hall u Nјujorku, Concertgebouw u Amsterdamu, Philharmonie u Berlinu, Salle Pleyel i Théâtre des Champs-Élysées u Parizu, Megaron u Atini, Suntory Hall u Tokiju, Teatro Colón u Buenos Airesu i The Melbourne Recital Hall, gde je nastupao sa mnogim svojim koncertnim partnerima uklјučujući Marielle Nordmann, Laure Favre-Kahn i Susan Manoff, sa kojom je snimio CD Betovenovih sonata, koji je izdala izdavačka kuća Decca/Universal Music label. Takođe, nastupa i sa svojim ansamblom “The Devil’s Trills”, sa kojim često nastupa širom Evrope i Azije, a čija virtuoznost i angažovanje u izvođenju razoružavaju. Pohvale stručnjaka su upućene i njihovom skorašnjem albumu koji nosi naziv po ansamblu “The Devil’s Trills”, izdatom od strane Decca/Universal Music label. Nјegov drugi ansambl “Double Sens”, koji je takođe čuven po svojoj hrabrosti u kamernoj muzci, nedavno je snimio CD “5 Seasons”, na kome se nalaze Vivaldijeva “Četiri godišnja doba”, kompozicij koja kombinuje Vivaldijeva četiri godišnja doba sa novom kompozicijom, Aleksandra Sedlara, “Proleće u Japanu” posvećena japanskim žrtvama cunamija 2011. Nјihova druga nedavna izdanja uklјučuju Paganini Fantasy (2013), Journey East (2014), BACH (2016) , Tchaikovsky (2017), i najnovije Baïka (2018). Nemanja Radulović je rođen u Nišu 1985. godine. Studirao je na Fakultetu umetnosti i muzike u Beogradu, The Saarlandes Hochschule für Musik und Theater u Sarbrikenu, kao i na čuvenom Konzervatorijumu u Parizu, na kome je magistrirao sa svojih 16 godina. Dobitnik je nagrade “Internacionalno otkriće godine” Victoires de la Musique 2005. godine, kao i “Najbolјi umetnik” 2014, a na predlog Fakulteta umetnosti u Nišu promovisan je u počasnog doktora Univerziteta u Nišu 2013.

 

mas. Aleksandar Sedlar jedan je od najperspektivnijih i najuspešnijih srpskih kompozitora, čija su dela sa velikim uspehom izvođena po Evropi, Americi, Australiji i Japanu, uvek uz izuzetno pozitivne reakcije i publike i kritičara. Diplomirao je kompoziciju (2006) na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Vlastimira Trajkovića, kao student generacije. Iste godine dobio je nagradu iz fonda Stevan Hristić. Na Odseku za dirigovanje diplomirao je (2016) u klasi prof. Bojana Suđića. Radio je kao asistent i sekretar u okviru Katedre za kompoziciju i orkestraciju na FMU u Beogradu (2007/08). Master studije iz kompozicije završio je na Univerzitetu Južne Kalifornije (University of Southern California, USC Thornton School of Music) u Los Anđelesu, u klasi prof. Donalda Kroketa (2013). U januaru 2015. godine dobio je zvanje docenta u okviru Fakulteta umetnosti u Nišu. Najznačajnija dela njegovog opusa su: Magbet (koncert za violinu i orkestar, 2005), Elegija za orkestar (diplomski rad, 2006), Idi vidi dedu! (porudžbina akademskog hora Collegium Musicum, 2010), Spring in Japan 2011 (porudžbina violiniste Nemanje Radulovića, izdata za diskografsku kuću DECCA Universal), Mesečeva kći (bajka-varijacije za violončelo, orkestar i naratora, porudžbina dirigenta Liora Šambadala a i orkestra Berliner Symphoniker, premijerno izvedena u sali Berlinske filharmonije, 2014). Sedlarovi aranžmani pojedinih kompozicija nalaze se na novim diskovima Nemanje Radulovića, Patrisije Petibon i Kamil Tomas u izdanju Deutsche Grammophon.

Comments are closed.