FOTO

Master klas i koncert perkusionista

Italijanski perusionista Andrea Saracino, prof. mr Mojca Sedeu, prof. mas. Boris Bunjac i studenti udaralјki sa Fakulteta muzičke umetnosti iz Skoplјa i Fakuleta umetnosti iz Niša nastupili su na koncertu u utorak 04. decembra 2018. godine u Koncertno-izložbenom prostoru FU. Na koncertu su se predstavili studenti Fakulteta muzičke umetnosti u Skoplјu Zorica Zdravković, Filip Mackinovski, Ivan Uzunov, Orfe Aslanaj, Korab Hajdari i Melani Mickovska u klasi prof. mr Mojce Sedeu, kao i studenti Fakulteta metnosti u Nišu Đorđe Stojilјković, Đorđe Hartl, Vanja Hartl i Oliver Nikolić u klasi prof. mas. Borisa Bunjca. Koncertu je prethodio jednodnevni majstorski kurs koji je održao Andrea Saracino u ponedelјak 3. decembra 2018. godine.

Prijem za nastavnike i studente Fakulteta u Gradskoj kući u Nišu

U Gradskoj kući u Nišu održan je prijem za studente i nastavnike Fakulteta umetnosti u Nišu koji su na prestižnom međunarodnom takmičenju Svetski trofej u Kanadi ostvarili veliki uspeh. Zamenik Gradonačelnika Miloš Banđur primio je studente Dejanu Radanović, pobednicu Svetskog trofeja i Stefana Popovića koji je zauzeo treće mesto na istom takmičenju, kao i docente Nikolu Pekovića i Andriju Minčića i saradnika Nikolu Cvetkovića koji su kao trio "Art Family" takođe osvojili Svetski trofej u Kanadi.

Svečana akademija povodom 16 godina Fakulteta umetnosti u Nišu

Fakultet umetnosti Univerziteta u Nišu proslavlјa 16 godina postojanja i rada. Svečana akademija tim povodom održana je u ponedelјak 3. decembra 2018. godine sa početkom u 12 časova u Koncertno-izložbenom prostoru FU.

Akademska razmena ruskog Državnog instituta za kulturu Kemerova i Univerziteta u Nišu

Nastavnici i studenti Državnog instituta za kulturu Kemerova i Univerziteta u Nišu u okviru akademske razmene, održali su majstorske kurseve iz predmeta Akademsko horsko pevanje, Solo pevanje, Gluma, Horsko dirigovanje, Harmonika i Klavir, u organizaciji Studentskog kulturnog centra, Fakulteta umetnosti i Univerziteta u Nišu. Koncert horskog pozorišta "Akademija" Državnog instituta za kulturu Kemerova i Akademskog ženskog hora SKC-a održan je u četvrtak 11. oktobra 2018. sa početkom u 20 sati u Koncertno-izložbenom prostoru FU. Izvedena su dela P. Česnokova, S. Mokranjca, Đ. Pučinija, L. Prime, Dž. Levita, N. Pejdža, Dž. Lenona, F. Merkurija. Razmenu su pomogli Gradska opština Medijana, Turistička organizacija Niš i Studentski centar Niš.

Balkan Art Forum 2018

Fakultet umetnosti Univerziteta u Nišu, u suorganizaciji sa Ogrankom SANU u Nišu i uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, organizovao je šesti nacionalni naučni skup sa međunarodnim učešćem Balkan Art Forum 2018, sa temom "Umetnost i kultura danas: Obrazovanje za umetnost i izazovi savremenosti", 05. i 06. oktobra 2018. godine u Nišu. Svečano otvaranje naučnog skupa održano je 05. oktobra 2018. godine sa početkom u 12 časova u Velikoj sali Univerziteta u Nišu uz pozdravne reči prof. dr Suzane Kostić, dekana Fakulteta umetnosti u Nišu, prof. dr Danijele Stojanović, predsednika Programskog odbora naučnog skupa Balkan Art Forum 2018, akademika Ninoslava D. Stojadinovića, predsednika Ogranka SANU u Nišu. Nakon pozdravnih reči naučni skup zvanično je otvorio prof. dr Dragan Antić, rektor Univerziteta u Nišu. Plenarna predavanja održali su Nora Dekempener (Nora De Kempeneer), direktorka flamanskog kulturnog centra "De Markten" u Briselu, Belgija sa temom "Opportunities for a cultural center in a changing city", dr Ivana Medić, naučni saradnik Muzikološkog instituta SANU, Beograd, Srbija "Doktorske akademske studije na Univerzitetu u Mančesteru: Iskustva iz prakse i poređenje sa doktorskim akademskim studijama u Srbiji", kao i profesori sa Fakulteta umetnosti u Nišu prof. mast. muz. umetn. Boris Bunjac sa temom "Moć govora muzike" i prof. mr Katarina Đorđević "Muzički termini u vizuelnim umetnostima". Naučni skup se nakon toga odvijao kroz nekoliko sesija na Fakultetu umetnosti u Nišu. U okviru umetničkog programa ovogodišnjeg Foruma svoje stvaralačke opuse predstavili su Mišel Barzin (Michel Barzin), slikar i grafičar iz Belgije i mr Anica Radošević Babić, slikar i grafičar, Akademija umetnosti u Novom Sadu, Srbija u petak, 05. oktobra 2018. godine u 20 sati u Koncertno-izložbenom prostoru FU.

Predavanje Marine Trajković-Bidžovski na Fakultetu umetnosti

Marina Trajković-Bidžovski održala je predavanje po pozivu, na temu "Studije solo pevanja – od vokalne tehnike, tehnike disanja do interpretacije", u sredu 23. maja 2018. godine sa početkom u 16 časova u sali br. 6 na Fakultetu umetnosti u Nišu. Organizator predavanja je Centar za doživotno učenje Fakulteta umetnosti u Nišu.

VI Međunarodno studentsko takmičenje komplementarnog klavira

VI Međunarodno studentsko takmičenje komplementarnog klavira, u organizaciji Fakulteta umetnosti u Nišu, održano je u Koncertno-izložbenom prostoru Fakulteta umetnosti u Nišu, u periodu od 25. do 28. maja 2018 godine. Takmičare je ocenjivao stručni žiri u sastavu: IRENA KOFMAN, predesednik (Florida Atlantic University, Boca Raton, Florida USA), ANTONI LICHOMANOW, član (The Fryderyk Chopin University of Music Varšava, Poljska), IRIS HAEFELY SUBLET, član (Fakultet Umetnosti Bern, Švajcarska), TATJANA ŠUREV, član (St Agnes Academy, Key Biscayne, Florida.USA), MILENA RAJKOVIĆ, član (Fakultet umetnosti u Nišu, Srbija), BISERA VELjKOVIĆ, član (Fakultet umetnosti u Nišu, Srbija) i DRAGAN TOMIĆ, član (Fakultet umetnosti u Nišu, Srbija) učešće u žiriju kod izvođenja autorskih kompozicija. U okviru Takmičenja organizovana su i predavanja koja su se održala u petak 25. maja 2018. godine sa početkom u 13 časova u Koncertno-izložbenom prostoru FU. Predavanja su držale dr Tatjana Šurev na temu “Muzika kao instrument kulture obrazovanja 21. veka u SAD” i dr Irena Kofman sa temom “Razlike u pristupu nastave klavira između Ruske i Američke škole”. Svečano otvaranje Takmičenja održano je u subotu 26. maja 2018. godine u 20 časova na kome su nastupili klavirski duo iz SAD Irena Kofman i Tatjana Šurev u pratnji Kamernog orkestra "Concertante" Fakulteta umetnosti kao i pijanistkinja Iris Haefely Sublet iz Švajcarske. U nedelјu 27. maja 2018. godine sa početkom u 20 sati koncert je održao klavirski duo iz Slovenije, u sastavu Marta Kržič i Benjamin Govže. Na svečanom zatvaranju Takmičenja, u ponedelјak 28. maja 2018. godine nakon dodele diploma učesnicima, nastupili su nagrađeni studenti ovogodišnjeg Takmičenja.

Predavanje dr Marije Ranđelović na Fakultetu umetnosti

dr Marija Ranđelović održaće predavanje po pozivu, na temu “Umetnik i značaj društvenih mreža i Kultura ili profit –orijentacija umetnika”, u sredu 16. maja 2018. godine sa početkom u 15 časova u sali br. 12 na Fakultetu umetnosti u Nišu. Organizator predavanja je Centar za doživotno učenje Fakulteta umetnosti u Nišu.

Izložba prof. dr Stefana Altakova i prof. dr Laure Dimitrove

Prof. dr Stefan Altakov, šef Departmana za vizuelne umetnosti i prof. dr Laura Dimitrova, profesor dekorativne umetnosti i teorije umetnosti Departmana za vizuelne umetnosti Sofijskog univerziteta “Sv. Kliment Ohridski”, otvorili su izložbu radova u ponedelјak 14. maja 2018. godine sa početkom u 19 sati u Koncertno-izložbenom prostoru FU, Knjaževačka 2a. U okviru međunarodne saradnje sa Departmanom za vizuelne umetnosti Sofijskog univerzitea “Sv. Kliment Ohridski “, u periodu od 14. – 25. maj 2018. godine, na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Nišu prof. dr Stefan Altakov i prof. dr Laura Dimitrova održali su i prezentaciju umetničkih dostignuća i govorili o savremenoj umetničkoj praksi u Bugarskoj studentima i nastavnicima Fakulteta umetnosti.

Dani klarineta “Clarinetissimo” 2018.

Dani klarineta “Clarinetissimo”, u organizaciji Centra za doživotno učenje Fakulteta umetnosti u Nišu, održani su u Nišu – 10. maja, Vranju – 11. maja i Novom Sadu – 13. maja 2018. godine. U četvrtak 10. maja 2018. godine u Nišu održan je jednodevni Majstorski kurs za klarinet, predavanje, Royal Global promocija i celovečernji koncert. U 10 časova u prostorijama Fakulteta umetnosti jednodevni Majstorski kurs za klarinet održao je Yuan Gao, profesor "Longy School of Music" u Bostonu, SAD, Miloš Mijatović, vanredni profesor Fakulteta umetnosti u Nišu, Aleksandar Tasić, redovni profesor Akademije umetnosti Novi Sad i Saša Milosavlјević, član opere Srpskog Narodnog pozorišta u Novom Sadu. Aleksandar Tasić i Yuan Gao su održali predavanje na Fakultetu umetnosti sa početkom u 12 časova. "Royal Global" prezentacija, interaktivna prezentacija i promocija najnovijih modela klarineta i prateće opreme biće održana u 17 časova u Koncertno-izložbenom prostoru FU, Knjaževačka 2a. Na celovečernjem koncertu u 20 časova nastupili su Yuan Gao, Miloš Mijatović, Aleksandar Tasić i Saša Milosavlјević kao i polaznici majstorskog kursa u Koncertno izložbenom prostoru FU.

Predavanje Sare Cincarević na Fakultetu umetnosti

Sara Cincarević, dirigent niške Crkveno-pevačke družine “Branko”, održala je predavanje po pozivu, na temu “Horska muzika na Bogosluženjima”, u utorak 08. maja 2018. godine sa početkom u 12 sati u sali br. 12 na Fakultetu umetnosti u Nišu. Organizator predavanja je Centar za doživotno učenje Fakulteta umetnosti u Nišu.

Radionice prof. Borisa Želeva i prof. Penia Peneva na Fakultetu umetnosti

U okviru međunarodne saradnje sa Fakultetom likovnih umetnosti Velikotrnovskog univerziteta „Sv. Kiril i Metodij“, Fakultet umetnosti organizova je radionice za profesore i studente, 03. i 04. maja 2018. godine, u prostorijama Fakulteta u OŠ “Nјegoš”, u učionici br. 5, sa početkom u 13 sati. Profesor Boris Želev, dekan Fakulteta likovnih umetnosti, držao je radionicu “Staklo”, a profesor Penio Penev, šef Departmana za Grafički dizajn Fakulteta likovnih umetnosti, držaće radionicu “Kaligrafija”. Student Fakulteta likovnih umetnosti Univerziteta „Sv. sv. Kiril i Metodij“ Univerziteta u Velikom Trnovu pomagali su u izvođenju ovih radionica.

Predavanje po pozivu master muzikoterapeuta Ivane Ilić

Ivana Ilić, master muzikoterapeut i alumni Fakulteta umetnosti, održala je predavanje po pozivu, na temu “Motivaciona uloga muzike u pedagoškom i terapijskom kontekstu” u četvrtak 26. aprila 2018. godine sa početkom u 12 časova u sali br. 12 na Fakultetu umetnosti u Nišu. Na predavanju je predstavila privatnu muzičku praksu i primenu muzikoterapijskih tehnika u radu, kako sa decom sa poteškoćama u razvoju, tako i za decu tipičnog razvoja.

Majstorski kurs prof. Ine V. Šorohove na Fakultetu umetnosti

Fakultet umetnosti u saradnji sa Studentskim kulturnim centrom Univerziteta u Nišu organizovao je Majstorski kurs prof. Ine V. Šorohove, dekana Fakulteta muzičke umetnosti Kemerovskog državnog instituta za kulturu i profesora Departmana za dirigovanje i akademsko pevanje, kao i umetničkog direktora Akademije pozorišnog hora i Međunarodnog festivala – takmičenja “Sibirijada”. Majstorki kurs se održao u periodu od 16 do 20. aprila 2018. godine na kome su studenti Fakulteta umetnosti bili aktivni i pasivni učesnici, dok je Ženski hor Studentskog Kulturnog Centra bio hor moderator. Završni celovečernji koncert Ženskog hora Studentskog Kulturnog Centra sa gostima Mešovitim horom Fakulteta umetnosti, pod dirigentskim vođstvom prof. mr Ivane Mirović održan je 19. aprila 2018. godine u Koncertno-izložbenom prostoru FU. Foto: Marko Micić

Promocija izložbenog kataloga “Srpska moderna umetnost kroz prizmu godišnjice Miloja Milojevića i Save Šumanovića”

Promocija izložbenog kataloga autora Vesne Gagić, u izdanju Fakulteta umetnosti u Nišu, održana je 14. marta 2018. godine u sali broj 6 na Fakultetu umetnosti u Nišu. Na promociji su pored autora govorili i Mara Makarić, viši kustos narodnog muzeja u Nišu i Snežana Bojović, bibliotekar savetnik, upravnica Univerzitetske biblioteke “Nikola Tesla” u Nišu.Izložbeni katalog nastao je kao istoimeni projekat u organizaciji Fakulteta umetnosti, za čiju realizaciju je bila zadužena Biblioteka Fakulteta. Sama priprema, postavka i realizacija izložbe imala je svoje pripremne i metodološke faze, kao i glavni cilј, a to je obeležavanje značajnih godišnjica srpskih umetnika na način na koji sami umetnici to i zaslužuju. Koncepcijska postavka izložbe sledi i sadržajnu pripremu kataloga gde su pojedinačno prikazani svi izložbeni panoi sa dodatnim tekstom o svakom izabranom materijalu. Katalog je podelјen na dve osnovne celine u kojima su prikazani slikar Sava Šumanović i muzički umetnik Miloje Milojević. Vredna poštovanja i pažnje jeste i svesrdna pomoć u pripremi i realizaciji izložbe koju dugujemo Galeriji slika „Sava Šumanović“ u Šidu – Ustanovi kulture od nacionalnog značaja i SOKOJ-u – Organizaciji muzičkih autora Srbije. U realizaciju samog projekta i izložbe Fakultetu se pridružio i novoosnovani Ogranak SANU u Nišu. Foto: Marko Micić

Izložba radova studenata Fakulteta umetnosti u maloj sali SKC Beograd

Izložba radova studenata sa Departmana za primenjene umetnosti “Grafičke integracije” otvorena je u Maloj sali Studentskog kulturnog centra u Beogradu, 02. aprila 2018. godine. Predstavili su se studenti Osnovnih i Master akademskih studija: Ilija Ristić, Aleksandar Tonev, Nikola Đorđević, Kosta Vojinović, Milica Kujunđić, Ljilјana Đurić, Dušan Stojković, Dejan Ristić, Ana Branković, Helena Ćirić, Ivana Cvetković, Miloš Kostov, Jovana Živković, Aleksa Milošević i Aleksandra Stojanović, kao i svršeni studenti: Tijana Milјković, Kristina Stamenković i Jelisaveta Mitić. Izložba je otvorena do 12. aprila 2018. godine. Mentori: Prostorna grafika – docent: mr Sanja Dević, asistent: Jefimija Kocić; Plakat – vanredni profesor: mr Slavica Dragosavac, asistent: Jovana Nikolić; Grafičke komunikacije – docent: Anita Milić, asistent: dr um. Milјana Radenković.