Izložba radova nastavnika i saradnika Departmana za primenjene umetnosti i Departmana za likovne umetnosti, povodom obeležavanja devetnaest godina uspešnog rada Fakulteta umetnosti Univerziteta u Nišu biće otvorena u sredu 22. decembra 2021. godine u Koncertno – izložbenom prostoru Fakulteta.

 

“Povodom obeležavanja devetnaest godina uspešnog rada, Fakultet umetnosti Univerziteta u Nišu tradicionalno organizuje izložbu radova nastavnika i saradnika Departmana za primenjene umetnosti i Departmana za likovne umetnosti u Koncertno – izložbenom prostoru Fakulteta. Praznična atmosfera proslave dana Fakulteta umetnosti u Nišu odličan je povod za osvrt na produkciju u godini na izmaku koja svedoči o kontinuiranom radu, spremnosti za kritičkim samovrednovanjem, otvorenosti za preispitivanjem sopstvene prakse i potrebi za stalnim stručnim usavršavanjima.  

Koncertno – izložbeni prostor Fakulteta umetnosti u Nišu, mapiran kao jedan od najbolјe opremlјenih izlagačkih prostora jugoistočne Srbije, omogućava prezentovanje najrazličitijih vidova stvaralaštva kako tradicionalnih medijskih formi, tako i onih digitalnih i sintetizovanih. U ovako jedinstvenom gradskom ambijentu necenzurisanog prostora delovanja koji omogućava kontekstualizaciju i uporednu opservaciju umetničkih dela, nastavnici i saradnici Fakulteta umetnosti u Nišu, aktivni učesnici ne samo srpske već i međunarodne likovne scene, izložili su svoja dela zainteresovanoj publici.

Na izložbi radove predstavlјaju sledeći autori: Slobodan Radojković, Elizabeta Matorkić Bisenić, Katarina Đorđević, Miroslav Živković, Jadranka Mišić Pejović, Zoran Kostić, Perica Donkov, Bojan Živić, Slavica Dragosavac, Zoran Ilić, Bratislav Bašić, Miron Mutaović, Lidija Uzelac, Sanja Dević, Anita Milić, Milјan Nedelјković, Jelena Trajković Popivoda, Nikola Marković, Jelena Kitić, Stevan Kitić, Vladan Ranđelović, Maja Đurović, Bilјana Stanković, Milјana Radenković, Jefimija Kocić, Jovana Đorđević i Jovana Nikolić.

Postavka sumira kontinuitet stvaralaštva, kreativnu adaptibilnost, visoke likovne standarde i negovanje autentičnog autorskog pristupa kroz raznovrsne tematske problematizcije, prepoznatlјiv stil i izražajne potencijale u različitim medijima i tehnikama. Dodatno, u godini prepunoj nepredviđenih situacija i izazova posebno na planu pedagoškog rada, nastavnici i saradnici Fakulteta umetnosti u Nišu pokazuju da čak i najteži destruktivni tokovi mogu i moraju biti izloženi i umetničkom promišlјanju, te da umetnost može pomoći ličnoj i kolektivnoj samospoznaji i transformaciji u inspirativne potencijale. Važnost objedinjenih postavki jeste u susretima generacija i upoznavanju sopstvenih i drugih senzibiliteta, kao i u tome da omogući studentima da izgrade jednu neposredniju, humaniju i kompletniju sliku svojih profesora. Ovogodišnja izložba nastavnika i saradnika Fakulteta umetnosti u Nišu svedoči da ova mlada, ali perspektivna visokoškolska institucija nudi stimulativno okruženje za podizanje i izoštravanje ličnih kreativnih potencijala i vitalnost stvaralačkih traganja.” – Prof. dr Tijana Borić

Comments are closed.