Izložba završnih radova studenata Master akademskih studija Departmana za likovne umetnosti otvorena je u Pavilјonu u Tvrđavi, u četvrtak, 10. juna 2021. godine. Svoje radove izlažu: Stefana Jovanović, Jelena Simić, Stevan Denić i Dušan Radovanović. Izložba će trajati do 19. juna 2021. godine.

“Departman za likovne umetnosti Fakulteta umetnosti Univerziteta u Nišu, ni ove godine uprkos otežavajućim vanrednim okolnostima pandemije, nije izneverio poklonike i verne posetioce izložbi likovnih umetnosti, pa je sledeći dobru praksu priredio tradicionalnu postavku radova studenata master studija. Pred publikom, u izložbenom prostoru Fakulteta umetnosti u Nišu, postavlјeni su radovi četvoro mladih autora, polaznika master akademskih studija slikarstva koji su stasavali pod kontinuiranim mentorskim vođstvom renomiranih profesora Katarine Đorđević i Bratislava Bašića. Reč je o delima Stefane Jovanović, Jelene Simić, Stevana Denića i Dušana Radovanovića.

Posetioci imaju priliku da se upoznaju sa različitim autorskim konceptima, tehnikama i ličnim likovnim izrazima osvedočeno talentovanih umetnika koji tek stupaju na likovnu scenu pred kojima je jedan složen razvojni put poetskih promišlјanja, preispitivanja formi umetničkih prezentacija i integrisanja u umetnički svet koji se čini izazovnijim nego ikad. Komunikacioni potencijal njihovih slika koje lako stupaju u dijalog sa posmatračem otkrivaju da je reč o umetnicima čiji opusi nose složenu strukturu i visokoprofesionalni nivo odgovornosti prema delu izloženom kritičkom pogledu javnosti. Oni istovremeno potvrđuju visok kriterijum selekcije studenata, prepoznavanje i negovanje njihovih ličnih afiniteta, kao i dosledno, strplјivo i sistematično akademsko vođenje koje mladi svet neretko dovodi u pitanje vođen prirodnim buntom mladosti, a koje tek pređenim putem visokoškolskog obrazovanja dobija svoj odgovor na nestrplјivo pitanje čemu tako dugotrajan proces otelovlјen u ovom slučaju u tehnički znalački zaokruženim, dinamičnim i ekspresivnim umetničkim delima sa notom posebnosti ličnog izraza.

Dominantna nit koja provejava većinom izloženih slika su otklon od figuracije, pomak ka unutarnjem, kontemplativnom i misaonom, prednji planovi i svedeni izraz geometrijske jednostavnosti. Krupni kadrovi bogatih nanosa boje Stefane Jovanović i Jelene Simić i minimalizam Dušana Radovanovića u susretima znakova i simbola, približavaju nam njihove misaone svetove projektujući sopstvena emotivna i psihološka stanja toliko blizu kao da nas pozivaju da ih bliže pogledamo i preispitamo ono što stvarnošću zovemo i uronimo dublјe u zaumni svet. Sa druge strane, Stevan Denić fokusira svoj autorski koncept i estetske vrednosti na digitalnim tehnologijama istražujući mogućnosti interakcije novomedija i klasičnih likovnih tehnika tvoreći koloristički eksplozivne i zavodlјivo ekspresivne forme.      

Izloženi radovi potvrđuju da ćemo od ovih slikara s pravom očekivati mnogo na polјu budućih stvaralačkih promišlјanja.” Prof. dr Tijana Borić

Comments are closed.