MANIFESTACIJA MUZEJI ZA 10 – MOĆ  MUZEJA 

od 14. do 20. maja

 

Galerija savremene likovne umetnosti i ove godine pridružila se manifestaciji “Muzeji za 10”, koja se u 54 grada i na 159 lokacija održava od 14. do 20. maja.

 

Manifestacija “Muzeji za 10” je nacionalna muzejska inicijativa, najveća u Srbiji, jedinstvana u Evropi, koja se ove godine održava osmi put, sa namerom da se tokom 7 dana muzejskih i galerijskih programa obeleže tri važna datuma – Međunarodni dan muzeja, Evropska noć muzeja i Nacionalna nedelja muzeja.

 

Ovogodišnji slogan manifestacije “MOĆ MUZEJA” bio je inspiracija da tim GSLU Niš kreira bogat i raznovrstan program.  

 

U subotu 14.maja izložbeni prostori Oficirski dom, Paviljon u Tvrđavi Salon 77 biće otvoreni za posetioce od 18- 24 sata.

 

U Paviljonu u Tvrđavi  14. maja u 19 sati biće svečano otvorena izložba Grafička radionica “Sićevo” , na kojoj će biti izloženi radovi jedanaestoro umetnika  dva saziva: Gabrijela Bulatović, Adam Pantić, Ivana Stanković, Filip Misita, Alberto Baleti (saziv 2019),  Marija Curk, Franc Curk, Irena Ranđel, Nikola Velicki, Nenad Zeljić, Vesna Pavlović Pažđerski (saziv 2021). U 21 sat u Paviljonu će studenti Fakulteta umetnosti Univerziteta u Nišu, klasa prof. Marije Rajković ,  Lazar Mutavdžić, Tijana Filipović , Tadija Mutavdžića  i  Luka Ilić  uz saradnju klavirskog umetničkog saradnika  Senke Simonović prirediti “Veče virtuoznih dela” za solo violinu i klavir.   

 

U Salonu 77 publika će od 18-24 sata moći da poseti izložbu skulptura Marka Vućkovića, a u 18 sati planiran je nastup učenika Muzičke škole Niš: Đorđe Filipović, saksofon, Melanija Rakić, oboa, Lena Stanković i Lola Veljković, klavir, Marica Stanković, violina, Andrej Paunović, gitara, Luka Savić i Bogdan Mladenović, harmonika.

 

U Oficirskom domu ljubitelji umetnosti će tokom Evropske noći muzeja biti u prilici da vide retrospektivnu izložbu slika Dragana Kostića, a u 20 sati u okviru muzičkog programa nastupiće studenti gitare Fakulteta umetnosti Univerziteta u Nišu, u klasi profesora Miloša Janjića i profesora Slobodana Milivojevića,  Melanija Stanković, Aleksandar Krstić, Damjan Stanković, Damir Blagojević i Aleksandra Avramović.

 

Tokom nacionalne nedelje muzeja od  15-20. maja izložbeni prostori GSLU biće otvoreni od 12-18 sati , a 18.maja, kada se obeležava Međunarodni dan muzeja, u 19 sati  svečano će biti otvorena izložba slika novosadskog umetnika Tadije Jančića.   

 

Posete galerijskim prostorima su besplatne. 

Comments are closed.