Violončelistkinja Svetlana Bogosavljević održaće masterklas iz violončela na Fakultetu umetnosti u Nišu. Masterklas će se održati 24. i 25. juna 2024. godine u Koncertno-izložbenom prostoru Fakulteta umetnosti u Nišu (Knjaževačka 2a). Oficijelni klavirski saradnik će biti pijanistkinja Mina Krasić.

 

Biografija Svetlane Bogosavljević 

Poreklom iz Beograda, Srbija, Svetlana je studirala na Specijalnoj srednjoj školi Muzičkog konzervatorijuma Čajkovski u Moskvi i Visokoj muzičkoj školi u Kelnu. Studirala je sa Danijelom Šafranom, Borisom Pergamenšikovom, Alban Berg kvartetom, Amadeus kvartetom i drugim legendarnim muzičarima.
Kao orkestarski muzičar, Svetlana je imala cenjeno mesto saradnika glavnog violončela u Rajnskoj filharmoniji i radila je sa Simfonijskim orkestrom Severnonemačkog radija, Simfonijskim orkestrom Bambergera, Kelnskim kamernim orkestrom, Simfonijskim orkestrom iz Sidneja, Melburnskim simfonijskim orkestrom i Singapurskim simfonijskim orkestrom. Takođe je bila na turneji po Evropi kao glavni violončelista ansambla Double Sens. Kao jedan od osnivača hvaljenog Ensemble Liaison-a, Svetlana je dobila priznanje kritike i nastupala je sa mnogim drugim velikim ansamblima, uključujući Australijski ansambl UNSV. Sa Ensemble Liaison, ona režira i izvodi godišnju seriju od tri koncerta u Melburn Recital Centru, zajedno sa redovnim nastupima za Musica Viva, ABC Classic, i nastupima na Australijskom festivalu kamerne muzike u Taunsvilu, Port Fairi Music festivalu i Woodend Winter umetničkim festivalima.
Svetlanini snimci sa Ensemble Liaison – Mesijanov Kvartet za kraj vremena za izdavačku kuću Melba Recordings i trija Bramsa, Betovena i Bruha za izdavačku kuću Tall Poppies dobili su visoke pohvale kritičara širom sveta. Pored veze sa ansamblom, sarađivala je sa mnogim divnim australijskim i međunarodnim umetnicima, uključujući Nemanju Radulovića, Reja Čena, Entonija Marvuda, Džejmsa Kraba, Emu Metjuz, Šeril Barker, Pitera Kolman Rajta, Vilmu Smit, Heninga Krageruda, Pola Grabovskog, Dejvida Džonsa, Toni Gould, Sophie Rovell, Iura Lee, Johannes Moser, Kathrin Stott i drugi. Svetlanina strast se proteže dalje od nastupa do negovanja sledeće generacije muzičara. Više od dve decenije delila je svoje znanje i iskustvo kao nastavnik violončela i kamerne muzike na cenjenim institucijama kao što su Australijski institut za muziku, Konzervatorijum za muziku u Sidneju, Univerzitet Novog Južnog Velsa, Škola muzike Sir Zelman Coven, Univerzitet Monaš. i Muzički konzervatorijum u Melburnu.

Comments are closed.