Poziv umetnicama i umetnicima južne i istočne Srbije

Aktivističko udruženje „Stetoskop“ iz Niša, poziva sve umetnice i umetnike sa teritorije južne i istočne Srbije da se prijave za obuke iz oblasti medijske pismenosti, menadžmenta projektnog ciklusa, menadžmenta kulturnih događaja i zaštite radnih prava i autorskih prava. 

Obuke se realizuju u okviru projekta „Jačanje kapaciteta i afirmacija stvaralaštva umetnika/umetnica iz južne i istočne Srbije“ čiji je cilj jačanje kapaciteta i sticanje novih znanja i veština, kao i afirmacija stvaralaštva umetnika i umetnica iz oblasti vizuelnih umetnosti, multimedija, muzike i književnosti koji žive i rade u gradovima i mestima u južnoj i istočnoj Srbiji.

Aktivnosti u okviru projekta uključuju organizovanje obuke iz oblasti medijske pismenosti, menadžmenta projektnog ciklusa, menadžmenta kulturnih događaja i zaštite radnih prava i autorskih prava. Ove obuke će pored ostalog obezbediti nova znanja i veštine neophodne za zastupanje i lobiranje, organizaciju online kampanja za unapređenje položaja umetnika i umetnica i zaštitu njihovih prava.

Stvaralaštvo 12 umetnika-ca i umetničkih grupa biće predstavljeno široj jvanosti kroz serijal od 6 radijskih emisija/podkasta kao i u okviru završnog dvodnevnog festivala u Nišu.

Prva planirana obuka na temu medijske pismenosti biće održana 27. maja u prostoru „City Smart“ kluba u Milentijevoj 12a u Nišu. Troškovi puta za učesnike van Niša su pokriveni.

Obuku će držati Tatjana Đukić Živadinović, doktorka komunikoloških nauka i specijalistkinja u oblasti medija i komunikacija, sa iskustvom u nastavi i u upravljanju projektima u civilnom sektoru. Objavljivana je autorka i koautorka brojnih naučnih radova u zemlji i inostranstvu, i sertifikovana trenerkinja medijske pismenosti. Trenutno radi na poziciji menadžerke internih komunikacija u niškoj IT kompaniji – Neopix.

Teme koje ćemo obraditi u okviru obuke su:

  1. Analiza, vrednovanje i kritička procena medijskih sadržaja
  2. Veštine i znanja kreiranja i slanja poruka posredstvom medija
  3. Način korišćenja medijskih alata
  4. Specifični simbolički jezici medija (internet, radio, TV, štampa, film)

Projekat realizuje Aktivističko udruženje Stetoskop a koordiniraju ga Vladimir Đorđević i Rastislav Dinić. Ovaj projekat dobio je podršku od strane Švajcarske vlade, u okviru projekta “Kultura za demokratiju”, koji sprovodi Hartefakt fond.

Pozivamo sve zainteresovane da se prijave na email adresu radiostetoskop@gmail.com i na taj način obezbede prisustvo prvoj radionici i steknu mogućnost za dalje redovno obaveštavanje o programima i aktivnostima na projektu.

Comments are closed.