Poštovane kolege – nastavnici muzičkih škola, profesori i studenti muzičkih akademija,

Dragi učenici,

Sa velikim zadovoljstvom Vas pozivamo na prvo Međunarodno takmičenje mladih pijanista ,,dr Miloje Milojević,’’ koje će se održati u periodu od 4.do 8. maja 2023. godine u Kragujevcu. Takmičenje organizuje Muzička škola ,,dr Miloje Milojević’’ u saradnji sa udruženjem ljubitelja umetnosti ,,Ljubica Marić’’ i udruženjem umetnika ,,Art link” iz Beograda. Inače, cela 2023. će za našu školu biti godina velikog jubileja na koji smo veoma ponosni. – 75 godina postojanja. Takmičenje će biti samo jedno od planiranih dešavanja, pored koncerata i operskih predstava.

Dužnost je i čast nastavnicima muzičke škole da u godini jubileja odaju poštovanje svim imenima i dešavanjima iz bliže i dalje prošlosti škole. Osnovana je davne 1948. godine kao jedna od prvih u regionu, u posleratnom periodu koji je na našim prostorima obeležen borbom za elementarnu egzistenciju. U tako nepovoljnim okolnostima za umetnost, kao i tokom decenija koje su usledile, predan rad svakog nastavnika, sve ideje za koje su naši zaposleni inspiraciju često nalazili u muzički razvijenijim sredinama, kao i sva naporna vežbanja i brojne nagrade učenika utkani su trajno u identitet naše ustanove.

Ništa manju obavezu nemamo ni prema imenu koje naša škola skoro 75 godina nosi, imenu doktora Miloja Milojevića, kompozitora, dirigenta, pijaniste, pedagoga i prvog doktora muzikologije na našim prostorima. Miloje Milojević je bio jedna od vodećih ličnosti muzičkog života naše zemlje u periodu između dva svetska rata. Zadužio nas je vrednim vokalnim i instrumentalnim delima od kojih su mnoga posvećena upravo klaviru.

Svako obraćanje prošlosti i tradiciji imaju smisla samo ako iz njih učimo, samo ako smo sposobni da sve ono čemu smo naučeni ostavimo mlađim generacijama. Mišljenja smo da je organizacija takmičenja dobar način da pokažemo da nam je stalo da mladi talenti imaju što više prilika da nastupaju. Ocene stručnog, nepristrasnog i dobronamernog žirija predstavljaće im jedan od putokaza u daljem radu, a nagrade najbolje plasiranima dobar podsticaj.

Najsrdačnije Vas pozivamo da nam svojim učešćem pomognete u realizaciji lepog i odgovornog zadatka.

S poštovanjem,

Organizacioni odbor takmičenja

 

Pravilnik Prvog međunarodnog takmičenja mladih pijanista „dr Miloje Milojević“ u Kragujevcu 2023. (pdf)

Comments are closed.