Red. prof. mr Perica Donkov učestvovaće na izložbi “‘80 i ‘90 danas – The Rhythm Divine II” koja će biti postavlјena u Muzeju grada Beograda u periodu od 7. do 21. marta 2020. godine. Pored prof. Donkova svoje radove izložiće umetnici Aleksandar Rafajlović, Anica Vučetić, Darija Kačić, Dobrivoje Krgović, Dragana Ilić, Đorđije Crnčević, Dragoslav Krnajski, Dušan Petrović, Igor Antić, Marija Dragojlović, Mileta Prodanović, Nina Todorović, Slobodan Kojić, Slobodanka Stupar, Srđan Apostolović, Vladimir Perić, Vladimir Ristivojević i Zdravko Joksimović.

 

“Izložba ‘80 i ‘90 danas – The Rhythm Divine II predstavlјa jedan od mogućih izbora radova umetnika koji su prihvatili načela postmodernizma (generacije ‘80 i ‘90 ali i određeni broj umetnika koji su se na umetničkoj sceni Srbije pojavili ‘70 godina 20. veka).  Radovi prikazani na izložbi datiraju iz perioda od ‘80 do danas, te se “danas” u naslovu izložbe istovremeno odnosi i na recentnu produkciju navedenih umetnika i na današnju recepciju njihovih umetničkih dela nastalih tokom ‘80 i ‘90 godina.

U želјi da novoj, mladoj publici predstavimo različite načine iščitavanja umetničkog dela na primerima  savremene produkcije, krećemo od ritma kao jednog od klјučnih pojmova za razumevanje ne samo umetnosti, nego i celokupnog mikro i makro univerzuma i života u njima. U vizuelnim umetnostima možemo govoriti o ritmu boje, linija, površina, oblika, ritmu punog i praznog ali ga prepoznajemo i u inkorporaciji i iščitavanju koncepta (ideje). Ritam predstavlјa nit koja celini elemenata kompozicije daje dinamiku. Kao izvesna pravilnost u ponavlјanju, ritam određuje tempo naše percepcije umetničkog rada. Pitanje ritma u vizuelnom i konceptualnom iščitavanju umetničkog dela treba shvatiti samo kao okvirni koncept izložbe, kao jedan od mnogobrojnih mogućih vidova objedinjavanja inače autonomnih radova koji sadrže mnoštvo različitih vrednosti i nivoa značenja. 

U današnje vreme, kad je sve sintetizovano, “kompresovano”, jer jedino kao takvo može da odgovori brzini i velikoj količini informacija koju nam savremeni život nameće, mnogi će se pred nekim od ovih umetničkih dela naći u zbunjujućoj situaciji. Ostajuću u okvirima stručnosti, izložbom ‘80 i ‘90 danas – The Rhythm Divine II ART-ZUM teži da razjasni, da olakša i približi percepciju umetnosti postmoderne, ali ne i da je banalizuje.” Ivona Fregl, istoričar umetnosti

Comments are closed.