Izložba pod nazivom “Disorderly Dimensions: A Chaotic Journey”, vanr. prof. Sanje Dević, realizovane u okviru rezidencijalnog programa u umetničkom studiju Zentrale instituta “Institut Für Alles Mögliche” u Berlinu, otvorena je 15. decembra u 18 časova.

“..Disorderly Dimensions: A Chaotic Journey” je instalacija koja se odnosi na koncept “Sudaranja haosa umetničkih apsurdnosti” i pretvara ih u stvarnost. Instalacija transformiše prostor izložbe u nadrealno okruženje gde posetioci mogu istražiti sudar ljudski stvorenog umetničkog dela i umetničkog dela generisanog veštačkom inteligencijom unutar paralelnog sveta apsurda.

Instalacija poziva posetioce da postave pitanja o granicama u umetnosti, percepciji i ulozi saradnje između ljudi i veštačke inteligencije.

S jedne strane prostora, posetioci zaviruju u kompleksno putovanje unutar uma umetnice, prostora obeleženog složenošću njenih misli, izazovima s kojima se suočava, i kapricima apsurdnih poruka. Kroz njene kreacije satiričnih naslovnica knjiga za samopomoć, prikazana je njena borba sa haosom unutar sebe, težeći redu kako u svom umu, tako i konačno u stvarnosti. Evoluirajući geometrijski rad predstavlja večni rad u procesu, neprestano menja oblik i poziciju na zidu. Zavisno o jasnoći koncepta umetnice, služi kao vizuelna priča o napretku misli koja se transformiše u opipljive kreacije.

Na suprotnoj strani prostora, prevladava jasnoća, omogućena sposobnostima AI-a da pretvori misli u slike – proces koji može doneti neočekivane rezultate, odstupajući od izvornih očekivanja umetnice. Prezentacija ovog rada, pažljivo se pridržava geometrijskog reda, ističući inherentnu sterilnost procesa.

Značajan aspekt koji se ovde pojavljuje jeste raznolikost stilova koje AI proizvodi u odgovoru na iste podsticaje. Neki rezultati su vizuelno zadovoljavajući, dok drugi, posebno u oblasti tipografskog dizajna, ne ispunjavaju očekivanja. Ovo dovodi do zaključka da se veštačka inteligencija, bar za sada, suočava sa izazovima u oblasti tipografskog dizajna unutar grafičkog dizajna. Ipak, ostaje vredan alat za vizualizaciju apstraktnih koncepata koji možda izmiču našoj sopstvenoj mašti..”

Izložba će biti otvorena do 31. decembra 2023. godine.

Comments are closed.