Nastavlјa se ciklus vebinara za studente iz oblasti audio-vizuelnih umetnosti pod nazivom “Umetnost nema granica” u organizaciji Studentskog kulturnog centra Niš u saradnji sa Fakultetom umetnosti u Nišu. Predavanje na temu “Inovacije u muzičkim projektima” održaće Irina Gerasimova, generalni i umetnički direktor Ruskog državnog muzičkog TV i radio centra, u četvrtak 23. jula 2020. u 17 časova uživo na Facebook stranici Studentskog kulturnog centra Niš kao i stranici Fakulteta umetnosti u Nišu.

 

Irina Anatolivna Gerasimova (Moskva, Rusija) – Generalni i umetnički direktor Ruskog državnog muzičkog TV i radio centra; Akademik Ruske akademije radija; Laureat “Award Media Manager of Russia” (2010, 2012, 2015), Počasni radio operater i Počasni radnika kulture u Ruskoj Federaciji.

Diplomirala na Gorki Državnom konzervatorijumu nazvanom po M. I. Glinki, kao pijanista i na ruskoj Akademiji za nacionalnu ekonomiju i javnu upravu pod predsednikom Ruske Federacije.

Od 2005. godine je generalni i umetnički direktor Ruskog državnog muzičkog TV i radio centra, koji uklјučuje Radio stanicu „Orfej“ i sledeće muzičke ansamble: Simfonijski orkestar Radio Orfeja, Veliki koncertni orkestar Jurija Silantijeva, Veliki hor „Majstori horskog pevanja“, Narodni hor tradicionalne ruske pesme. Radio stanica je 2014. godine dobila nagradu Vlade za masovne medije.

Irina Gerasimova zadužena je za pripremu i pokretanje različitih medijskih i muzičkih projekata, a generisala je ideje za neke druge velike muzičke festivale i programe. Dobitnik je državnih nagrada: – Počasno zvanje Zaslužnog radnika u umetnosti Ruske Federacije, Počasno zvanje Zaslužnog radnika u kulturi Ruske Federacije, “Award Media Manager of Russia” laureat – 2010, 2012, 2015., Počasni Radio operater.

 

Radio stanica Orfej ima posebno mesto u ruskoj emiterskoj mreži, jer je jedina radio stanica u Rusiji koja populariše i promoviše klasičnu muziku. Orfej radio usko sarađuje sa vodećim ruskim i inostranim orkestrima, dirigentima i solistima. Takođe, pomaže organizaciju snimanja u najbolјim koncertnim dvoranama u Moskvi, gledajući na promociju klasične akademske muzike kao glavni cilј. Pored radiodifuznog rada, jedna od osnovnih aktivnosti Radio stanice Orfej je organizovanje koncerata i festivala. Uz pomoć radio stanice Orfej, nastupi ruskih i stranih izvođača održavaju se u Velikoj i Maloj sali Moskovskog državnog konzervatorijuma, dvorani Filharmonije Čajkovskog i drugim koncertnim dvoranama u Rusiji. Radio stanica Orfej članica je Evropske radiodifuzne unije i uz pomoć sistema „Euroradio“ predstavlјa svoje programe publici od 600 miliona lјudi. Radio stanica Orfej predstavlјa Rusiju u sferi klasične muzike u Unesku. Nјeni zaposleni su stalni članovi žirija konkursa «Međunarodna tribina kompozitora», koji se održava pod pokrovitelјstvom ove međunarodne organizacije. Na veb stranici Orfej radija lјubitelјi klasične muzike mogu ne samo da slušaju uživo emisije, već i da proučavaju dnevni muzički program.

Comments are closed.